Nyíregyháza hírei

2014.05.05. 13:03

Az elfogadásért, a toleranciáért szőttek

<p style="text-align: left;">Nyíregyháza - Szövőszékkel a leggyakrabban múzeumokban, tájházakban vagy kézműves udvarokban találkozhatunk, így a Kossuth téren hétfőn felállított szövő alkalmatosságra sokan rácsodálkoztak.

Nyíregyháza - Szövőszékkel a leggyakrabban múzeumokban, tájházakban vagy kézműves udvarokban találkozhatunk, így a Kossuth téren hétfőn felállított szövő alkalmatosságra sokan rácsodálkoztak. Nem értették, hogy mit keres egy muzeális darab a belvárosban, a kíváncsiság pedig a legtöbb esetben beszélgetésekhez vezetett – és éppen ez volt a szervezők célja.

A „Szőjünk együtt egészségesek és betegek" című program keretében azért indult el a szövőszék április 14-én Gyuláról, hogy a megyeszékhelyek érintésével végigjárja az országot és lehetőséget teremtsen a közös munkára. Kék Ignácné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Sclerosis Multiplex Betegek Egyesülete elnöke azt mondta, a kezdeményezés célja a toleranciára és elfogadásra nevelés.

– Az SM-betegek egy része nehezen beszél és furcsán, imbolyogva jár, amit miatt a környezetük nemcsak hogy elfordul tőlük, de mivel azt hiszik róluk, hogy részegek, gyakran van részük verbális atrocitásban, megaláztatásban. Szeretnénk megismertetni a társadalmat a kór tüneteivel, hogy az emberek elfogadóbbak és segítőkészebbek legyenek a betegekkel szemben. Ezt szolgálja a szövőszék, amelyen egészségesek és nem egészségesek együtt dolgozhatnak – mondta az egyesület elnöke, és hozzátette: a szék az SM-világnapra ér el Budapestre, ahol egy országos rendezvény hívja majd fel a figyelmet a társadalom ezen rétegének problémáira.

A nyíregyházi szövőszéken az első hajítást Jászai Menyhért alpolgármester végezte el, aki azt mondta, mivel a többségi társadalom idegenkedik mindentől, ami eltér az átlagostól, az ilyen és ehhez hasonló rendezvények nagyon sokat tehetnek a betegséggel élők elfogadásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!