Nyíregyháza hírei

2013.07.26. 12:54

Megtörtént a ponthúzás: az egyiknek sikerült, a másiknak nem

Budapest, Nyíregyháza - Az idén 58 844-en kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat állami finanszírozásban.

Budapest, Nyíregyháza - Az idén 58 844-en kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat állami finanszírozásban.

Az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók felvételére vonatkozóan 55 ezer hallgatónál többet, 58 844-et vettek fel az intézmények, szemben a tavalyi 56 180-nal- mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Keresztféléves eljárásban tavaly 3572, idén 3785 jelentkezőt vettek fel, az általános felvételi eljárásban tavaly 51 308-an, míg idén 53 761-en nyertek felvételt. Doktori képzésben mindkét évben 1300 a felvettek száma – ismertette Klinghammer István. Pénteken meghirdetik a pótfelvételiket, amelyre augusztus 12-ig lehet jelentkezni, az ahhoz kapcsolódó döntéseket augusztus 29-én hozzák nyilvánosságra.

Két krúdys exdiák, Csernijenkó Patrícia és Telecki Kornélia is végigszurkolta a szerda estét, és mint utólag kiderült: megérte a sok izgalom. Mindkét lányt felvették, így nem csoda, hogy fülig érő szájjal mesélték el lapunknak, hogy élték meg a ponthúzás napját. – Pár perccel nyolc óra után értem haza és rohantam a számítógéphez – mesélte Patrícia, aki ősztől a Debreceni Egyetem fogorvosi karán kezdheti meg tanulmányait.

Ki fogorvosnak, ki gyógytornásznak, ki pedig informatikusnak tanulhat ősztől

 – Hatalmas kő esett le a szívemről, amikor tegnap este megjött az sms, hogy felvettek. Nagyon boldog vagyok, mert egyetlen helyre adtam be a jelentkezésemet, és sikerült! – újságolta kitörő lelkesedéssel Keszthelyi Márk, aki barátai társaságában várta a nagy hírt.

– A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornászként tanulok tovább. Nagyon örülök, hogy bejutottam, ez egy jó alap lesz a folytatáshoz, ugyanis gyógymasszőr szeretnék lenni. Látáscsökkent vagyok, ezért műszaki terület eleve szóba sem jöhetett, de hogy őszinte legyek, nem is nagyon érdekelt. A családban sokan dolgoznak az egészségügyben, engem is ez vonzott. Négyszáz pont volt a határ az államilag finanszírozott képzésen, amit négy ponttal túl is teljesítettem – tette hozzá Márk.

Gyüre László nem frissen érettségizett diákként lépi át szeptembertől a Nyíregyházi Főiskola kapuját, 2004-ben szerezte első diplomáját történelem-könyvtár szakon.

– Nagyon örültem, amikor megkaptam az értesítést, hogy felvettek programtervező informatikus szakra. Bevallom, jó érzés lesz visszatérni a főiskolára és új ismereteket szerezni, de egy kicsit tartok is tőle, mert anyagilag ez nagyon megterhelő. Bízom benne, hogy valamilyen továbbképzési keretből kap- hatok támogatást a tanulmányaimhoz.

Fülig érő szájjal

A két krúdys exdiák, Csernijenkó Patrícia és Telecki Kornélia is végigszurkolta a szerda estét, és mint utólag kiderült: megérte a sok izgalom. Mindkét lányt felvették, így nem csoda, hogy fülig érő szájjal mesélték el lapunknak, hogy élték meg a ponthúzás napját.

– Pár perccel nyolc óra után értem haza és rohantam a számítógéphez – mesélte Patrícia, aki ősztől a Debreceni Egyetem fogorvosi karán kezdheti meg tanulmányait. – Azonnal megnyitottam a felvi.hu-t, de amint megtaláltam a pontszámot, már kaptam az sms-t is: felvettek. Az egész család velem örült, a barátaimmal pedig már meg is ünnepeltük a sikert. Megpróbálom kihasználni a nyár hátralévő részét, mert tudom, hogy az elkövetkező években még a szünetek nagy része is tanulással telik majd. – Elkezdünk albérletet keresni, és az augusztusi gólyatábor is fix program, de ezt egyáltalán nem bánom, hiszen megvalósult az álmom: egyetemista leszek.

A szülei értesítették

Barátnője, Nelli a Miskolci Egyetem műszaki menedzser szakára felvételizett – sikerrel. – Szerda este dolgoztam, így nem tudtam megnézni az interneten a pontokat, de a szüleim gép előtt voltak. Megkeresték a pontszámokat és rögtön hívtak a jó hírrel, természetesen mindenki nagyon boldog volt. Lekerült a vállamról a teher, örülök, hogy a nyár hátralévő részében már nem kell idegeskednem. Jöhet az albérletkeresés, ősszel pedig irány az egyetem!

Csökkent a ponthatár

Attila már a mesterképzésre készült, beadta jelentkezését az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, és a Corvinusra is, de elsőként a Debreceni Egyetem bölcsészettudományi karának kommunikáció szakát jelölte meg. – Őszintén szólva sejtettem, hogy nem fognak felvenni, mert számítottam a ponthatárok növekedésére. Mivel mesterképzésről van szó, így egyáltalán nem vagyok csalódott, jövőre újra megpróbálom majd – mesélte lapunknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!