fordulat

2021.05.26. 21:37

Sokkoló nyomokat találtak a leszakadt olaszországi függővasút helyszínén

Az észak-olaszországi tragédia kapcsán azt fogja vizsgálni a hatóság, hogyan szakadt el az ólomkábel, és miért nem aktiválódott a biztonsági fékmechanizmus.

Verbania, 2021. május 23. Az olasz rendõrség által közreadott kép rendõrökrõl és tûzoltókróltagjairól az észak-olaszországi Stresa települése és a Mottarone-hegy között közlekedõ függõvasút egyik lezuhant fülkéje mellett Verbania közelében 2021. május 23-án. A balesetben legkevesebb kilencen életüket vesztették. MTI/AP/Olasz rendõrség

Forrás: MTI/AP/Olasz rendõrség

Fotó: -

Tömegbaleset történt vasárnap Észak-Olaszországban, amikor lezuhant egy hegytetőn közlekedő függővasút drótkötélpályája. A kabin mintegy száz métert zuhant a mélybe röviddel azelőtt, hogy megérkezett volna a Mottarone-hegyre. A fülke a földnek csapódva legurult egy lejtőn és két-háromszor átfordult mielőtt fáknak ütközve megállt.

Nemrég az észak-olaszországi hatóságok három embert letartóztattak a katasztrófa kapcsán, amelyben két gyermek is életét vesztette.

14 ember halt meg, egy ötéves kisfiú, Eitan Biran volt az egyetlen túlélő. Eitan édesapja, édesanyja, kétéves testvére és dédszülei, valamint egy kilencéves gyermek és családja, egy jegyespár és mások is a halálos áldozatok között vannak.

14 ember halt meg a balesetben
Fotó: MTI/AP/Olasz rendõrség

A vasárnap délutáni tragédiával kapcsolatos első vizsgálat során azt fogják vizsgálni, hogyan szakadt el az ólomkábel, és miért nem aktiválódott a biztonsági fékmechanizmus.

Az olasz ügyészek gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indítottak nyomozást.

Az elsődleges információk szerint a kabin kábele a lejtőn felfelé haladva elszakadt, épp a 20 perces út végéhez közeledve. A kabin súlyát tartó második kötélen lévő vészfék nem kapcsolt be. Ezért a kocsi először hátrafelé csúszott, majd egy oszlopnak ütközött és lezuhant.

A pályát még 2017-ben szakemberek által felújításon esett át. Legközelebb 2029-ben kellett volna kicserélni a vezetékeket. A kabinban akár 40 ember is elférhetett volna, de a koronavírus járvány miatt korlátozott az utasok száma, így még félig sem volt tele

– írja a Mirror nyomán a Metropol.

A felvonó a tél nagy részében zárva volt a veszélyhelyzet miatt, és a múlt hónapban nyitott meg a sípálya a látogatok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!