2012.01.16. 13:23
Zsírt érzékelő receptorokat azonosítottak az emberi nyelven
Washington, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Nyelvünk egyértelműen azonosítani tudja a zsírt, ám egyénenként változó mértékben érzékenyek ízlelőbimbóink a zsír ízére - idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (<a title="Hely megnyitása" href="http://www.sciencedaily.com/" target="_blank">http://www.sciencedaily.com</a>).
Washington, 2012. január 16., hétfő (MTI) - Nyelvünk egyértelműen azonosítani tudja a zsírt, ám egyénenként változó mértékben érzékenyek ízlelőbimbóink a zsír ízére - idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).
A Journal of Lipid Research című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány az első, amely igazolta a zsírt érzékelő receptorok létét.
A Washington Egyetem orvosi karának munkatársai úgy találták, hogy a CD36 gén bizonyos változatával élő emberek jóval érzékenyebbek a zsír ízének jelenlétére az ételben, mint a többiek.
"Végső célunk annak megértése, hogy az ételeinkben lévő zsír érzékelése miként befolyásolhatja, milyen ételeket eszünk, és az elfogyasztott zsír mennyiségét" - magyarázta Nada A. Abumrad kutatásvezető.
Azok az emberek, akiknél több CD36 fehérje keletkezik, könnyebben felismerik a zsír ízét az ételekben. A vizsgálatok során a résztvevőknél nyolcszoros különbséget tapasztaltak a zsír jelenlétére vonatkozó érzékenységben, miközben a szervezetükben termelődött CDC36 mennyiségében kétszeres volt az eltérés.
-MTI-