Magyarország

2013.02.16. 13:50

Mexikói festőművész budapesti tárlata

Budapest, 2013. február 16., szombat (MTI) - Először mutatja be alkotásait a magyar közönségnek Julio Carrasco Bretón mexikói festőművész azon a kiállításon, amely február 22-től látható a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Budapest Galériájában.

Budapest, 2013. február 16., szombat (MTI) - Először mutatja be alkotásait a magyar közönségnek Julio Carrasco Bretón mexikói festőművész azon a kiállításon, amely február 22-től látható a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Budapest Galériájában.A mexikói képzőművészet és falképfestészet meghatározó alakja Képzeletem kaleidoszkópja című tárlatán színes absztrakt táblaképei mellett egy nagyméretű falfestményt is bemutat.

A falfestményen a művész a különböző etnikai csoportok jellegzetes formakincseinek megjelenítésével mutatja be a mexikói textilkézművesség színes palettáját. A képen láthatók például huipilek (női bennszülöttek által viselt hagyományos bő szabású tunikák), jorongok (férfi tunikák), terítők, ponchók és szőnyegek. A művész a Főpolgármesteri Hivatalnak ajándékozta a képet azért, hogy a jövőben a főváros valamelyik közterületét díszítse - közölte a mexikói nagykövetség az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az alkotó arra törekszik, hogy a mexikói festészet hagyományait az egyetemes kultúra részévé tegye. Absztrakt, geometrikus, színes vásznainak témáit többek között a filozófia, a mitológia, a környezetvédelem problémái inspirálják és gyakran erős szociális érzékenységről tanúskodnak.

Julio Carrasco Bretón munkássága alatt mintegy ötven falfestményt készített, főként egyetemeknek, hivataloknak, állami és magán kulturális intézményeknek többek között Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Bulgáriában és Kanadában.

Julio Carrasco Bretón 1950-ben született Mexikóvárosban, ott is szerzett diplomát vegyészmérnöki szakon, majd a San Carlos Képzőművészeti Főiskolán Lino Picaseno y Cuevas mexikói festő és építész volt a mestere. 1973-tól több egyéni és csoportos tárlaton vett részt, fontos alkotásait a világ 19 múzeumában őrzik. Az utóbbi időben felváltva Párizsban és Mexikóban dolgozik. Falfestményeinek különlegessége, hogy a műhelyében készülnek és csak a helyszínre szállítás után helyezi fel őket a kívánt felületre.

A murális művészeti alkotásokat közvetlenül falra, mennyezetre vagy más, állandó felületre hozzák létre. A kifejezés a mexikói muralista művészeti mozgalommal vált közismertté, meghatározó képviselői Diego Rivera, David Siqueiros és José Orozco.

A tárlat március 10-ig tart nyitva.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!