2011.10.30. 20:13
Érik a csipkebogyó
Az első őszi fagyok idején érik be a csipkebogyó. A túlérett bogyó édes, de C-vitamin tartalmának nagy része már elvész.
Az első őszi fagyok idején érik be a csipkebogyó. A túlérett bogyó édes, de C-vitamin tartalmának nagy része már elvész. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, ami erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, segíti a csontképződést. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk.
Csökkenti a hegesedés utáni nyomokat
A csipkebogyóból hideg eljárással készítsünk italt, forró vízben ne áztassuk, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül. Magjából olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, így jó a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyék kezelésére, és a bőr öregedését is késlelteti.
Nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon
A csipkebogyó magjának olaja azonban, nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon sem. Felhasználják még más olajokkal keverve testápoló szerekhez (arcpakolás,szemránckrém stb.) Gyorsan avasodik, ezért csak frissen készítve használják, vagy tartósító szerrel áll el néhány napig.