Magyarország

2011.02.11. 16:48

Romák vigyáznak éjszaka Sárkeresztúrra

<p>Éjszakánként 22 helybéli vigyáz Sárkeresztúrra. Az intézkedésre azért van szükség, mert nagy a munkanélküliség a faluban, sokan a megélhetési problémáikon éjszakai betörésekkel próbálnak segíteni - mondta a Független Hírügynökségnek Csutiné Turi Ibolya polgármester.</p>

Tavaly novemberben és decemberben próbaőrzést tartottak. Bevált, mert egy betörés sem volt. Januárban viszont előfordult, hogy öt éjszaka alatt 20 betörés történt. Akkor kezdték el szervezni, és a héten indították el ismét a faluőrzést - közölte a polgármester. Hozzátette: a közmunkaprogram keretében kéthavonta más, 20-22 roma lakos tölt el az utcákon éjszaka négy órát. A közbiztonság további javítása érdekében térfigyelő kamerák és házi jelzőrendszer kiépítésére pályáznak.

Nagyobb térképre váltás
Korábban Sárkeresztúron 100 közmunkást foglalkoztattak. Ettől az évtől az ott élő összes munkanélkülinek, 250 embernek biztosítják, hogy 30 nap munkaviszonyt fel tudjon mutatni. Az új szabályozás szerint különben elvesztenék a járulékukat. Az önkormányzat a programra ebben az évben összesen 10 millió forintot biztosít, ez a költségek 20 százaléka, a többi pénzt a munkaügyi központ állja. A faluőrökön kívül még 20-25 ember a közterületeket tartja rendben, és gazdálkodik majd tavasztól az önkormányzati ingatlanokon. Ők is váltják egymást, hogy mindenki sorra kerülhessen - mondta Csutiné Turi Ibolya.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!