Fehérgyarmat

2021.05.06. 17:30

A zene bűvöletében

Szabó Péter hegedül, de kitűnően zongorázik és brácsázik is.

Fecske László

Szabó Péter | Fotó: Szabó Tamás

A szakemberek szerint nagyon sokat számít, hogyan indítják a szülők útjára a gyermekeiket az életben, s mennyire állnak mellettük, mennyire támogatják vagy biztatják őket az álmaik, céljaik elérésében. Persze, olyan diák is van – bár elenyésző számban –, akinek egészen a kiskorától kezdve határozott cél lebeg a szeme előtt, s ennek megvalósítása érdekében már gyermekként teljes odaadással dolgozik.

A fehérgyarmati születésű Szabó Péter is ez utóbbi személyek közé tartozik, hiszen már az általános iskola első osztályában elhatározta, hogy a zeneművészet világában szeretne tevékenykedni.

Neves művészekkel együtt

Péter 2003-ban született Fehérgyarmaton. Az általános iskola első négy osztályát a helyi ének-zene tagozatos Bárdos Lajos Általános Iskolában végezte el – az intézményből az iskola fennállása óta már számos zenei tehetség került ki –, majd a felső tagozatos tanulmányait a Deák Ferenc Gimnáziumban folytatta.

Amikor hétévesen megpillantotta az osztályteremben bemutatott hangszereket, szinte azonnal összefonódást érzett a hegedűvel.

Később, többéves zenélést követően hetedik osztályosként döntött úgy, hogy az életében komolyabb szerepet szán a hegedűnek, ami mellett kitűnően zongorázik és brácsázik is.

Szabó Péter | Fotó: Szabó Tamás

A gimnáziumi évek után Péter a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumba felvételizett, s jelenleg is ott tanul. Eddigi élete során a zene szerelmeseként számos lehetőséget kapott az élettől, hiszen neves művészekkel együtt léphetett fel az ország több pontján, de még külföldön is. Szerepelt már többek között Nyíregyházán, Sátoraljaújhelyen, Budapesten, Sümegen, Abonyban és Kiskunfélegyházán is. Ez utóbbi településen egy versenyen vett részt.

Az általános iskolai időszakában valamennyi fellépésére Kovács Zsoltnéval (Ági nénivel), a hegedűtanárával érkezett, akitől nagyon sokat tanult, s hálásan gondol vissza a korai évekre. Sátoraljaújhelyen Péter a Lavotta János Kamarazenekarban zenélt, amelynek a művészeti vezetője Dombóvári János, aki hegedűversenyeken kívül nyári zenetáborok szervezésével is foglalkozik. Péter egyik kedves emléke, hogy résztvevője lehetett a debreceni nyári akadémiának, ami egy kéthetes kurzust jelentett, s ahol a betanító karmester Bolyky Zoltán volt.

Turnézárás Bécsben

A kurzus befejezése után egy turné következett, Péter a világ minden tájáról érkező zenészekkel együtt fellépett Debrecenben, Budapesten, valamint a koncertkörút zárásaként Bécsben a minorita templomban is. A koncerteket Vásáry Tamás vezényelte, aki a csapattal együtt utazott.

A „közös fellépés a neves zenészekkel élménye” még korántsem ért véget, ugyanis Péter lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a Passió című koncerten. Mint lapunknak elmondta, ez egy holland kezdeményezés, aminek Paul van Laar volt a szülőatyja, aki a passiótörténetet országról országra járva ülteti át az adott ország könnyűzenei slágereire.

A hazánkban ez az előadás élő adásban húsvét napján volt látható a televízióban. Péter ezt a koncertet – amit a budapesti Városligetben, a Vajdahunyad vára előtt vettek fel – óriási élményként élte meg. A Passiót az Estel vonószenekar kísérte. Ezt a zenekart Péter jelenlegi hegedűtanára, ifjabb Barra Ákos vezette, ő kérte fel Pétert arra, hogy brácsásként zenéljen a jeles eseményen.

Szabó Péter még csak tizenhét éves, de már most elért olyan álmokat, amelyeket a zenei világban hatalmas értékként élnek meg. Emellett természetesen a családtagokat s Péter tanárait is mérhetetlen büszkeség tölti el. A szinte valamennyi szakmai tantárgyból jeles eredményt elért diák a fővárosban tervezi a továbbtanulást, s a jövőjét egy zenekarban képzeli el, mellette pedig tanítani is szeretne.

Hála és köszönet

Nagy példaképének tekinti Leonidas Kavakos görög hegedűművészt, valamint Maxim Vengerovot, aki az orosz iskola képviselője. Nagy hálával gondol vissza a középiskolás tanáraira is, sokat köszönhet Radovics Jánosnak és dr. Sárosi Györgynek is. Szabó Péter szívvel-lélekkel zenél, állítása szerint ezt nem lehet csak úgy ímmel-ámmal csinálni, szeretni is kell ezt a világot. A zeneművészetről pedig ilyen lelkesedéssel csakis a legnagyobb művészek vélekednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!