Kerékpársport, Szabó Zsófia

2 órája

Szabó Zsófia szögre akasztja az országúti kerékpárját

A kiskaput azért nyitva hagyja a csengeri bringáslány.

Pályafutása utolsó idényében is ért el szép eredményeket Szabó Zsófia.

Fotó: Magánarchívum

A belga klubcsapat, a Carbonbike Giordana by Gen Z színeiben töltötte az elmúlt két idényt Szabó Zsófia, aki a szezon végéhez közeledve meghozta azt a fájdalmas döntést, miszerint pontot tesz a pályafutása végére.

Szabó Zsófia
Szabó Zsófia egy belga versenyen.
Fotó: Magánarchívum

Nehezen hozta meg a döntést

– Igazából már a 2024-es évnek is úgy vágtam neki, hogy csak akkor fogom folytatni, ha találok a szezon végén egy olyan csapatot magamnak, amely rentábilis – ecsetelte az okokat a csengeri származású Zsófia. – Aztán volt egy hatalmas bukásom, ami agyrázkódással végződött, ennek hatására pedig átértékeltem a dolgokat, és az igazat megvallva nem is keresetem már új klubot. Egyre veszélyesebb ez a sportág, ez is közrejátszott a döntésben. A Giordana egy klubcsapat, ahol kapunk kerékpárt és ruházatot, de minden mást nekünk kell megteremteni, ehhez pedig rengeteg pénz szükséges. Ráadásul hiába van sok verseny Belgiumban, a legnagyobbakon nem indulhatunk el, ezek hiányában pedig nehéz megmutatni, hogy mire is vagy képes. 

Szabó Zsófia 2018-ban igazolt az ugyancsak belga Health Mate-Cyclelive sorához, de az évek során megfordult a Doltcini-Van Eyck Sport, valamint a luxemburgi Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch keretében is. Eredményekben sem volt hiány, talán elég, ha csak a 2019-es országúti bajnoki címét említjük. 

– A pályafutásomat nézve talán a magyar bajnoki címemre vagyok a legbüszkébb, amelyet közel a szülővárosomhoz, Ibrányban nyertem meg, de a Lotto Thüringen Ladies Touron, valamint a La Picto Charentaise egynaposán elért eredményeim is kiemelendők – folytatta az egyébként dietetikus végzettségű sportoló.

A 2019-es magyar bajnoki dobogó.
Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

Nem jött össze az UCI-dobogó

– Ellenben csalódásként élem meg az Európa-bajnoki szerepléseimet, mivel szinte mindig közbe jött valami, egy bukás, egy betegség, valamint azt, hogy nem indulhattam el a Vuelta a Espanán, ahová már a repülőjegyem is megvolt, de a lehető legrosszabbkor lettem COVID-os. Mindig is az volt a célom, hogy dobogóra állhassak egy nemzetközi UCI-kategóriás versenyen, ami sajnos már nem valósulhat meg. 

Utolsó szezonjában azért még kitett magáért a kerekes, a belga naptárban helyet kapó viadalok közül három ízben is a legjobb öt között zárt.

– Ezeken, az úgymond kermese jellegű versenyeken is igencsak komoly mezőny gyűlik össze – mesélte Zsófia az idei szezonjáról. – Van, hogy a sportág legmagasabb szintjén tekerő WorldTour-versenyzők is felsorakoznak a rajtvonalnál, éppen ezért értékesek ezek a helyezések. Külön kiemelném a május végi Heurne-Oudenaarde viadalát, amelyet végül a csapattársam Elena Debouck nyert meg szökésből, én pedig a mezőnyhajrát vittem el, így a dobogó második fokára állhattam fel, de azon a megmérettetésen a harmadik hely is a miénk lett. Jó lett volna egy győzelmet szerezni az utolsó évben, de azért így sem lehetek elégedetlen, mint ahogyan a pályafutásom egészével sem.

Egy kiskapu nyitva maradt

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy hat és fél évet eltöltve úgymond a „profi” közegben Szabó Zsófia hogyan látja a női szakág helyzetét.

– Magyar és külföldi szemmel sem egyszerű a női kerékpározás – vélekedett. – Amikor én kezdtem, akkor még rengeteget jártunk a válogatottal versenyezni, amely mára valamiért megszűnt. A komoly előrelépés külföldön sem egyszerű, mivel kevés a csapat, így nagy a harc a keretekbe kerülésért. Illetőleg nem mellékes az sem, hogy valamilyen oknál fogva az elmúlt években egyre veszélyesebbé válik a sportág.

Szabó Zsófia idén rajthoz állt a Gravel világbajnokságon. A Gravel lényegében egy új szakág, amely hatalmas léptékkel fejlődik. Maga a gravel szó kavicsot, sódert jelent, ebből a „gravelezés” a kavicsos, murvás úton való bringázás elnevezése lett.

– Természetesen a kerékpársporttól nem lehet elszakadni, így én sem akarok – zárta a beszélgetést a bringás. – Szeretnék minél inkább belefolyni ebbe az új szakágba. Látok ugyanis potenciált abban, hogy komoly eredményeket érjek el, s ugyebár ez a diszciplína csapat nélkül is űzhető. Az idei vb jó tapasztalatszerzésnek bizonyult, hiszen sikerült eredményesen abszolválnom a távot. A jövőmet továbbra is Belgiumban képzelem el, ami ebből a szempontból is előnyt jelenthet.

Névjegy
Név: Szabó Zsófia
Született: 1997. január 3., Mátészalka
Csapatai: DKSI, Health Mate-Cyclelive (belga, 2018-2020), Doltcini-Van Eyck Sport (belga, 2020), Andy Schleck-CP NVST-Immo Losch (luxemburgi, 2021-2022), Carbonbike Giordana by Gen Z (belga, 2023-2024).
Kiemelkedő eredményei: magyar országúti bajnok (2019), magyar országúti bajnoki ezüstérmes (2020), magyar országúti bajnoki bronzérmes (2021), magyar időfutam bajnoki bronzérmes (2020), 8. hely, La Picto-Charentaise (2019), többszörös Európa-bajnoki résztvevő.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában