Darts, Nyíregyházi Darts Club

2 órája

Darts: megállás nélkül repkednek a nyilak

Ez az év sem telik eseménytelenül a Nyíregyházi Darts Club életében.

A Magyar bajnokságban induló II. számú csapat.

Fotó: NyDC

A darts ma már Magyarországon is egyre népszerűbb, köszönhetően elsősorban annak, hogy 2005-től idehaza is képernyőre kerül a decemberi világbajnokság. Természetesen vármegyénkben is megtalálhatók azok a klubok, amelyek várják a sportág iránt érdeklődőket, közülük az egyik legkiemelkedőbb a Kára Zoltán által vezetett Nyíregyházi Darts Club (NyDC).

Darts
Impozáns a darts egyesület új terme. 
Fotó: NyDC

– A klub története 2013 decemberéig nyúlik vissza – tekintett vissza a kezdetekre Kára Zoltán. – A kis csapat a nulláról indulva, táblák és egyéb felszerelések nélkül kezdte meg a működését, ám az alázatos munka és az összefogás hamar meghozta a gyümölcsét. Egy évvel később már házi versenyeket szerveztünk, majd amikor az állandó létszámunk húsz főre gyarapodott – 2016 szeptembere – sportegyesületté váltunk. 2018-ban pedig egy újabb nagy lépést téve csatlakoztunk a Magyar Darts Szövetséghez, onnantól pedig apró léptekkel, de töretlenül haladunk előre.

Költözéssel kezdődött az év a darts szerelmesei számára 

Az idei szezont egy új helyszínen kezdte el az NyDC, az új otthon pedig rengeteg munkát igényelt.

– Decemberben hoztuk meg azt a döntést, hogy váltunk – folytatta az elnök. – Az új otthonunk végül a Csaló köz 2. szám lett, a volt gyógyszertári központ. A helyiség igencsak nagy, komfortos, így ki tudtunk alakítani egy tíz dobóhelyes falat. Infrastrukturálisan mindenféleképpen előre léptünk, ez pedig fontos lépés az egyesület életében. Sokat dolgoztunk, festettünk, fúrtunk, faragtunk, kábeleztünk. Április végén már ott kezdtük meg a saját házi bajnokságunkat. A bérleti díj egy részének fedezésére pedig sikerült három szponzort találnunk, ami ugyancsak fontos számunkra.

 A Nyíregyházi Darts Club eltökélten folytatja azt a munkát, amit az elmúlt években elkezdett. Ebben az évben is három komoly versenyt rendezve.

– A versenyeink közül kettő már ugye lement, az évadnyitó a költözés miatt júniusra került, a III. Nyíregyháza Openre több mint negyvenen neveztek, így rangos megmérettetésé avanzsált. Az erdőbényei versenyünkön hetven fölötti volt az indulói létszám, ami azt eredményezi, hogy idehaza az öt legtöbb játékost felvonultató viadal között kap helyet. A harmadik viadalunk pedig november 9-én lesz, a hagyományos dupla be, dupla kiszállós NyDC Open. 

Természetesen a kisebb versenyek sem hiányozhatnak a repertoárból, melyek az új dartsosok bevonzására, a közösség bővítésére épülnek.

– Összességében olyan hatvan fő állt oda a dobóvonalhoz az idei tízforduló házi bajnokságunkon – tért ki erre a szegmensre Kára Zoltán. – Van, aki minden fordulóban játszott, de olyan is, aki csak egyszer-egyszer eljött kipróbálni magát. A darts népszerűsítésére ez egy tökéletes lehetőség. 
Az egyesület versenyengedéllyel rendelkező játékosainak a száma idén tizenkilencre növekedett, az NyDC két csapatot indított a nemzeti bajnokságban, miközben legnagyobb tehetségük Sipos Dorina a nemzetközi mezőnyben is brillírozik.

– Egy rutinosabb és egy fiatalabb csapattal vágtunk neki a nemzeti bajnokság harmad-negyed osztályának, s a fiatalok igencsak kitettek magukért, hiszen mindössze egyetlen mérkőzésen múlott, hogy osztályozót játszhassanak – értékelte a bajnokság történéseit az elnök. – Mindezek ellenére nagyon büszkék vagyunk rájuk, hiszen nem gondoltuk volna, hogy ennyire sikeresek lesznek.  

Anya és lánya.
Fotó: NyDC

Remek eredmények külföldről

– Ami Dorinát illeti, betöltötte a tizennyolcadik életévét, így az U23-as korosztályba került. Szerencsére ezúttal is szállította a szebbnél szebb eredményeket: márciusban Ausztriában egyéniben harmadik, míg párosban második lett Neumajer Kitti oldalán, ezeket az eredményeket pedig másnap megismételte. Áprilisban megnyerte az utánpótlás nemzeti bajnokság negyedik fordulóját, majd július végén Dániában ért el sikereket, miután egyéniben két ezüst, párosban pedig két bronzéremmel a nyakában tért haza a skandináv országból. Augusztusban Németországban versenyzett, ahol egy ötödik és egy második helyet szerzett. A 4️ Youth Challenge összesített eredményei alapján, az U23 lány kategória bajnoka lett. Külön említést érdemel a májusi MDSZ Magyar Kupa, ahol édesanyjával, Fekete Noémival párosban végeztek az ötödik pozícióban.

Ami a jövőbeli terveket illeti, nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre, szerencsére akadnak is olyanok, akikre lehet építeni.

– Nagyon sok tehetséges fiatal bontogatja a szárnyait nálunk, elég ha csak Dorina mellett a tizenhat éves Röffler Marcián és a tizenkét esztendős ifj. Macsu István nevét említem, de van egy tíz éves sihederünk is Körösi Ákos személyében. Ami a jövőt illeti, immáron rendelkezünk egy a Magyar Darts Szövetségnél végzett instruktorral, így a következő komoly lépésünk a szervezett edzések tartása lesz – zárta gondolatait Kára Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában