Kerékpársport, BMX Freestyle, Ujváry Zoltán

3 órája

A top-10-ben zárta a sorozatot

Sanghajban zárult az idei BMX Freestyle világkupa-sorozat.

Az időjárással Ujváry Zoltán sem tudott mit kezdeni.

Fotó: UCI

Október 18-a és 20-a között Kínában, azon belül is Sanghajiban rendezték meg a Fise World Series világkupa-sorozat harmadik, azaz utolsó fordulóját. A versenyen a Nyíregyházi Sportcentrum kiválósága, Ujváry Zoltán is ott volt. Az időjárás nem kedvezett a versenyzőknek, így már a kvalifikációt sem tudták a szervezők megtartani, vészmegoldásként végül egy ötvenfős döntőt abszolváltak.

Elmosta az eső a versenyt

– Komoly célokkal utaztam ki Sanghajba, miután nagyszerűen sikerült a felkészülésem – mondta el megkeresésünkre a kiemelkedő eredményekkel bíró nyíregyházi bringás. – Bíztam abban, hogy két jó köröm lehet a kvalifikációban, majd pedig a döntőben is, az időjárás azonban keresztülhúzta a számításaim. A négy napból hárman megállás nélkül szakadt az eső, így nem hogy versenyezni, de még edzeni sem volt lehetőségünk. Az utolsó nap ellenben volt egy két-három órás csapadék nélküli „ablak”, a rendezők pedig kaptak is az alkalmon és lebonyolítottak egy ötvenfős döntőt.

A fináléban minden kerekesnek két futása volt, ebből a jobbik eredmény számított. Ez azonban egy kissé irracionálissá tette a végeredményt, amely nem minden esetben tükrözte az erőviszonyokat.

– Nem volt egyszerű dolga a zsűrinek, mivel huszonnégy helyett ötven versenyzőt kellett rangsorolniuk – folytatta a kerekes. – Összességében elégedett vagyok mindkét körömmel, bár ez ezúttal „csak” a tizenhatodik helyre volt elegendő. Én ennél azért jobbnak éreztem a gyakorlatom, de érthető, hogy az ismét közelgő vészjósló felhők miatt pörgették a köröket. 

A világkupa-fordulót végül a japán Rimu Nakamura nyerte, míg összetettben a francia Anthony JeanJean ­diadalmaskodott. Ujváry Zoltán a fantasztikusnak mondható kilencedik helyen zárt.

– Hatalmas motivációt jelent számomra ez a kilencedik hely, ami bizonyítja, hogy igenis van keresnivalóm ebben a sportágban – értékelte a mögötte hagyott szezont Ujváry. – Tudom azt, hogy mit kell azért tennem, hogy előrébb kerüljek a világranglistán, s jövőre már ne egy-egy top-10-es, hanem egy top-5-ös helyezés lebegjen a szemeim előtt. 

Koránt sincs még azonban vége az idei évnek, hiszen decemberben rendezik a világbajnokságot, aminek az Egyesült Arab Emírségek egyik legnagyobb városa, Abu Dzabi lesz a házigazdája.

A világbajnokság még hátra van

– Igyekszem minél minél jobban ráhangolódni a december 16-án kezdődő vi­lágbajnokságra – zárta gon­dolatait az idei Eb-n az előkelő ötödik helyen végző sportoló. – Ez az összetettbeli világkupa helyezés, valamint a világranglistán a magyar versenyzők által elfoglalt pozíciók megmutatták, hogy most már számolni kell velünk a nemzetközi versenyeken. Az Abu Dzabiban megrendezendő vb előtt valószínűleg elutazom majd egy egyhetes edzőtáborba Angliába, hogy minél jobban felkészülhessek. Persze nagy csodát már nem lehet tenni, de már azt is szem előtt tartom, hogy a 2025-ös évad egy kicsit később kezdődik majd, így el kell tolni egy kissé a pihenőidőszakot. 

Ujváry Zoltán mind a világkupa, mind pedig a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) rangsorában a legjobb magyarként végzett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában