BMX Freestyle, Európa-bajnokság, Ujváry Zoltán

2 órája

Minden idők legjobb magyar eredményét érte el

Ötödikként zárt a svájci BMX Freestyle Európa-bajnokságon a nyíregyházi Ujváry Zoltán.

Látványos trükkökből ezúttal sem volt hiány.

Fotó: SprintCyclingAgency©2024

A nyíregyházi Ujváry Zoltán a svájci Cadenazzóban megrendezett BMX Freestyle Európa-bajnokságon ötödikként zárt, ami minden idők legjobb magyar eredménye. A májusi montpellier-i világkupán hetedik helyen végző BMX-es első menetét a zsűri 84.10 pontra értékelte, s habár a második körében ezt a pontszámát már nem tudta túlszárnyalni, ez így is egy fantasztikus eredmény. A finálé másik magyar résztvevője a tizennyolc éves Krausz Kristóf 11. lett.

Jól sikerült a felkészülés

– A szokásos struktúrában készültem a svájci Európa-bajnokságra – mondta el lapunk megkeresésére az NYKSE sportolója, aki a Nyíregyházi Sportcentrum támogatását is élvezi. – Nagyrészt Debrecenben és Hajdúböszörményben készültem, de az esős időszakban a miskolci fedett pályát is igénybe vettem. Azt hiszem, hogy összességében szuperül sikerült a felkészülés, ami az Eb-n az eredményességben is megmutatkozott. A kvalifikációban a szokásos taktikát csináltam, nem kockáztattam, biztosra mentem, így a kilencedik helyen jutottam be a tizenkettes döntőbe. 

Svájcban egy kissé más pálya, mondjuk úgy, hogy kisebb várt a kerekesekre, ám ez sem zavarta meg az egyre jobb formába kerülő bringást.

Szinte tökéletes kört futott

– A kontinensviadal a svájci-olasz határon kapott helyet, csodálatos környezetben, ami a körök között remek feltöltődést nyújtott – folytatta Zoltán. – A pálya egy kissé szokatlan volt, kisebbek voltak az elemek, de ettől függetlenül igencsak technikás. Összességében tetszett, feküdt nekem. A döntőben az első köröm szinte tökéletesen sikerült, ez által lekerült rólam a nyomás, így a második „futásom” során már biztosra mentem, de nagyon élveztem a kerékpározást. Az elért eredmény hatalmas megelégedettséggel tölt el, egyben önbizalmat ad a jövőre nézve. A befektetett munka egyértelműen kezd kifizetődni.

A dobogó harmadik fokán a brit Dylan Hessey végzett, második helyen a háromszoros Európa-bajnok francia Anthony Jeanjean zárt, az első helyért járó aranyérmet pedig az olimpiai ezüstérmes, 2023-as világ- és Európa-bajnok ugyancsak szigetországi Kieran Reilly vihette haza. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi szükségeltetik még ahhoz, hogy vármegyénk kiválósága a fentebb említett „sztárokkal” is felvehesse a harcot.

– Akik előttem végeztek, azért ők Európa legjobbjai – értett egyet felvetésünkkel a nyíregyházi BMX-es. – Olimpikonok, világbajnokok és összetett világkupa-győztesek zártak a dobogón. Mögöttem viszont olyanok voltak, akiket korábban már egytől egyig le tudtam győzni. Kicsit úgy érzem, hogy kettészakadt a mezőny. Van egy elitebb társaság és vannak azok, akik folyamatosan versenyről versenyre fejlődnek. Talán én ennek a második csoportnak vagyok az egyik élversenyzője. Egy-két lépés még hiányzik ahhoz, hogy előrébb jussak, de nem kérdés, hogy ezért harcolok. A célom, hogy idővel odakerüljek mondjuk az Eb dobogójára.

Folytatás a debreceni ob-n

Ami a folytatást illeti, nem sok idő van a pihenésre, sőt nincs is, mivel az idény az országos bajnoksággal, majd a kínai világkupa fordulóval folytatódik.

– Megyünk tovább, hiszen szeptember 29-én Debrecen ad otthont az idei országos bajnokságnak, amit október 17. és 20. között a sanghaji világkupa követ. A szakág világbajnokságát pedig december közepén rendezik Abu Dzabiban – zárta a beszélgetést Ujváry. 

Sajnos az Európa-bajnokság harmadik magyar résztvevője Kempf Zoltán hatalmasat esett a kvalifikáció során, akinek lapunkon keresztül is gyors felépülést kíván Ujváry Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában