Röplabda, Fatum Property Kupa, Fatum-Nyíregyháza

2024.09.15. 17:37

Hazai bronzérem a Fatum Property Kupán

A román Lugoj nyerte a tornát.

A bronzcsatából a házigazda jött ki győztesen.

Fotó: Dodó Ferenc

Az utánpótlás csapatok tornájával indult a Fatum röplabdás hétvége, melynek során a Nyíregyházi Sportcentrum U20-as gárdája végzett az élen. A második az Újpest, míg a harmadik a DEAC lett. A torna legjobb játékosának a nyíregyházi Tolnai Jankát választották, különdíjat kapott az újpesti Szakmáry Júlia és a legjobb hazai játékosként Sitku Panna.

Szombaton az elődöntőket rendezték az immár hagyományos Fatum PropertyKupában. Az első meccsen a Békéscsaba 3:1-re győzte le a szlovén Calcit gárdáját, míg a második mérkőzésen a Fatum-Nyíregyháza a román CSM Lugojjal nézett farkasszemet.

 

Az első szettben sokáig felváltva estek a pontok, de a játékrész derekán ellépett a román gárda, amely pillanatok alatt nyolcpontos előnyt szorgoskodott össze. Használt Adrian Chylinski időkérése, így sikerült közelebb kerülni, ám a Lugoj befejezte a játszmát.

Sajnos a folytatásban az ág is húzta a házigazdát, Kump Alíz egy blokk után rosszul érkezett a talajra, de Natasha Calkins, valamint Marija Skoric is megsérült, így elővigyázatosságból Chylinski mester lecserélte őket. Pampuch Gréta viszont először került pályára a felnőtt csapatban, a lehetőséggel pedig élni is tudott.

A második felvonás sokáig szoros volt, de a román együttes kihasználta a magasságkülönbségét, és a szett második felében előnyt szerzett, melyet meg is őrzött a játszma végéig.

A harmadik játékrész elején Földi Boglárka jó nyitásaival 3:0-ra vezetett a Fatum, de fordított a CSM. A Nyíregyháza viszont nem adta fel, becsülettel küzdött, és tapadt ellenfelére. A szett felénél Szabó Lili ászával 11:14 volt az állás, majd Paulina Zaborowska szerzett szép pontot. Sőt, Asly Antivero két jó támadásával egy pontra zárkózott a házigazda, de egyenlíteni nem sikerült. A Lugoj jól blokkolt, és végül megnyerte ezt a felvonást is, így a Fatum Kupa döntőjébe jutott.

A vasárnapi bronzmérkőzésen a szlovén Calcit ellen lépett pályára a Fatum-Nyíregyháza. Szerencsére Kump Alíz és Natasha Calkins sérülése sem komoly, de pár napot azért ki kell hagyniuk, így ezen a mérkőzésen nem számíthatott rájuk Adrian Chylinski vezetőedző.

Nem indult rosszul a meccs, de 5:5 után beragadt a szabolcsi egylet, amit kihasznált a Kamnik. Főleg a blokkokban volt jobb az ellenfél, a nyíregyháziak hullámvölgye pedig döntőnek bizonyult.

A második játékrész elején már 7:2-re is vezetett a Fatum, innen pedig már nem is adta ki ezt az előnyt a kezéből a torna vendéglátója, amely így nyerte a játszmát.

 

 

A harmadik felvonás nagy csatát hozott, felváltva estek a pontok, féltávnál 14:14 volt az állás, de Lászlop Alexandra ásza és Asly Antivero jó ütése után a Fatum ragadta magához a kezdeményezést. A szlovén csapat viszont nem adta fel, mindezek ellenére végül megnyertük ezt a játszmát is Nyíregyháza.

Az a Nyíregyháza, amely a negyedik szett elején csúnyán beragadt, a Calcit pedig nem is nézett már vissza, így magabiztos játékkal kiegyenlített.

A mindent eldöntő ötödik szett két Fatum ponttal indult, mire gyorsan időt is kért a szlovén gárda. Ez használt, mivel fordítottak, de 6:5-nél már ismét a Nyíregyháza vezetett. Izgalmas volt a döntő felvonás, a meccs labdamenete végén Pampuch Gréta volt eredményes, így 8:6-tal fordulhattak a csapatok. A lendület megmaradt a folytatásban is, de a Calcit négy pontos hátrányból még egyszer visszajött, Lászlop Alexandra viszont 12:11-nél jól támadott. Végül az első szettlabdát értékesítve megnyerte Adrian Chylinksi egylete a mérkőzést, ezzel a harmadik helyen zárva a hazai rendezésű tornát.

– Nagyon bosszús vagyok az elődöntő miatt, mert nagyon keményen dolgoztunk az elmúlt hetekben, és három játékost is sérülés miatt kellett lecserélnem – értékelt Adrian Chylinski vezetőedző. – A fiatal csapat az utolsó pillanatig küzdött, de egy ilyen erős ellenfél ellen, mint a Lugoj, már nem volt esélyünk. Ami a bronzmeccset illeti, örülök a győzelemnek, mert egy jó szlovén csapatot múltunk felül. Maradt viszont bennem hiányérzet, mivel nem tudtuk megmutatni a valós tudásunkat a hazai közönségnek.

Röplabda: Fatum Property Kupa
Elődöntő
Fatum-Nyíregyháza–CSM Lugoj 0:3 (-22, -20, -19)
Nyíregyháza: Kump 1, Calkins 5, Skoric 4, Pintér 4, Zaborowska 3, Antivero 11. Csere: Tóth F. (liberó), Földi B.1, Pampuch G.11, Szabó L.4 , Tolnai J. Vezetőedző: Adrian Chylinski.
Elődöntő
Békéscsaba–Calcit Volley 3:1
Bronzmérkőzés
Fatum-Nyíregyháza–Calcit Volley 3:2 (-15, 18, 21, -14, 11)
Nyíregyháza: Pintér 9, Zaborowska 3, Antivero 13, Skoric 20, Pampuch G. 10, Lászlop 8. Csere: Tóth F. (liberó), Farkas G. , Szabó L.1, Földi B. Vezetőedző: Adrian Chylinski.
Döntő
CSM Lugoj–Békéscsaba 3:0
A torna végeredménye: CSM Lugoj, 2. Békéscsaba, 3. Fatum-Nyíregyháza, 4. Calcit Volley.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában