Labdarúgás

2024.05.14. 13:46

Megtudtuk, mikorra készül el a városi stadion (képek)

Az ígéretek szerint július végére minden adott lesz a mérkőzésrendezésre.

Majdnem napra pontosan három évvel ezelőtt, 2021. 05. 09-én lezárult egy korszak Nyíregyházán: a város első számú futballcsapata, a Spartacus ekkor játszotta az utolsó mérkőzését a Városi Stadionban, ami egyben a létesítmény záró eseménye volt lebontása előtt. Nem sokkal az emlékezetes, Vasas elleni mérkőzést követően megkezdődtek a munkálatok, majd 2022. február 11-én letették az új stadion alapkövét.

Miközben a jövő már épült, a Szpari nehéz időszakot élt át, hol Sényőn, és túlnyomórészt Balmazújvárosban játszotta a hazai meccseit, lényegében otthontalanná vált a csapat.

A klubnak és szurkolóinak azonban már nem kell sokat várni a szebb napokért!

A Spartacus, valamint gyönyörű, 8219 néző befogadására alkalmas új otthona szimbolikusan, egyszerre nyithat új fejezetet, hiszen a csapat feljutott az NB I.-be és hamarosan birtokba is veheti a stadiont!

Kedden megtartották a létesítmény sajtónyilvános bejárását. Kezdjük a legfontosabbal! Az eseményen Nyul Zoltán, az ÉKM magas építésért felelős helyettes államtitkára és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is megerősítette, hogy a Nyíregyháza Spartacus már itt játszhatja az első NB I-es mérkőzését. Két fontos dátumot kell megjegyezni, 2024. június 30-a a határidő a stadion használatbavételi engedélyének megszerzésére, augusztus 30-ig pedig a kerítés építése és egyéb külső munkálatok is befejeződnek.

– A legfontosabb hírünk az, hogy a Nyíregyháza – rendkívül elismerésre méltó – NB II-es teljesítményét megkoronázó NB I-es szezonja itt kezdődhet – fogalmazott Nyul Zoltán. – A beruházásnak két nagyon fontos részterülete van, az egyik az építési beruházás, amelyet június 30-ig befejezünk. Ugyanilyen fontos, hogy rendelkezésre álljanak az eszközök, amik a stadion mindennapos működéséhez szükségesek, ezek közül is itt lesznek azok, amik a szezonnyitáshoz szükségesek, majd nyár végére a teljes feltöltöttséget elérjük. Nem lesz tehát akadálya annak, hogy a nyíregyházi közösség birtokba vegye ezt a gyönyörű létesítményt. Nekünk, beruházóknak nagy öröm, hogy a város életében ennyire meghatározó létesítményt fejezhetünk be. Ennek a műfajnak sajátossága, hogy együttműködés nélkül eredmény sincs, aminek már láthatjuk java részét.

– Nemcsak a foci csapatjáték, hanem ez a beruházás is – csatlakozott rá dr. Kovács Ferenc a helyettes államtitkár mondataira. – Láthatjuk, hogy nem állunk rosszul, de sok még a tennivaló. Az a cél, hogy június 30-ára meglegyen a stadion használatba vételi engedélye. A továbbiakban párhuzamosan halad az eszközök beszállítása és beszerelése, a június utolsó hetében induló bajnokságra kész lesz a stadion. Sorsolástól függ, hogy az első vagy a második fordulóban játszhat itthon a csapat.

Az Építő- és épületkarbantartó Zrt. és a NYÍR-WETLAND Generál Zrt. konzorciuma végzi a nyíregyházi stadion kivitelezési munkálatait.

A 8219 fő befogadóképességű MLSZ-C, UEFA-II minősítésű létesítmény a labdarúgás mellett egyéb rendezvények megrendezésére is alkalmas, továbbá a stadion mellett egy szabadidősport-centrum is épül. A stadion körül egy több mint 600 méter hosszú rekortán futópályát alakítanak ki, már áll a kétszintes szabadidőközpont öltözőkkel, fitneszteremmel, valamint három salakpálya helyét 20x40 méteres műfüves pálya veszi át. A tervek szerint a jövőben ez a létesítmény ad otthont más rendezvények mellett a városi kispályás labdarúgó-bajnokság mérkőzéseinek, a Mozdulj Nyíregyháza és a Szépkorúak Sportja szabadidős programoknak.

A beruházással nem érintett területeken a NYÍRVV felújítja a kondiparkot, a kosárlabda és strandröplabda pályákat, valamint kicseréli a három megmaradó salakos pálya labdafogó hálóit.

De térjünk vissza a stadionba! Piros-kék széksorok, VIP-szektor, valamint kilenc skybox várja a szurkolókat. A gyepszőnyeg már a helyén és folyamatosan kezelik a szakemberek, hogy játékra alkalmas állapotba kerüljön.

Összességében meggyőződhettünk arról, a Nyíregyháza Spartacust alig több mint két hónap választja el attól, hogy az ország legújabb és egyik legszebb stadionjában fogadja más csapatok mellett például a Ferencvárost, a Debrecent vagy a Diósgyőrt!

A létesítmény helyiségei, tartozékai

– A stadion 7696 normál lelátószékes férőhely mellett 9 db skybox-szal (182 férőhely) és VIP-szektorral (341 férőhely) rendelkezik
– Közel 450 nm-es lounge saját konyhával, mely rendezvények, bálok, állófogadások, esküvők megtartására is alkalmas
– 150 nm-es konferenciaterem
– A hazai csapat számára konditerem, wellness részleg
– Sportdiagnosztikai-rehabilitációs részleg
– 2 db, közel 60nm-es ledfal
– Két ponton mobilszínpad építhető a gyep megsértése nélkül

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában