Lovassport

2024.03.26. 16:35

Díjlovas premier Mátészalkán

A kézen idomítás világába is betekintést nyerhetnek szombaton a nézők.

Képaláírás:Rozsnyai Luca egy korábbi szabadidős versenyen. Bubán Zsolt, barcelonai lovastusázó olimpikonunk is segítette felkészülését, hogy feljebb lépjen a CDN-es lovasok közé.

Fotó: V. Paizs Gábor

A díjlovaglás minden nyerges lovas szakág alapja, de vármegyénkből, Nyíregyházáról Farkas-Bakó Lili, Nyírbátorból Papp Nóra volt csak néhány követőjével eddig az országos szakági ranglistán - kezdte portálunk tájékoztatását V. Paizs Gábor, a Magyar Lovassport Szövetség Díjlovagló Szakbizottságának régió felelőse.  E két szakmai műhelyhez csatlakozik most Mátészalkán a Hodászi úton található Pincés Lovarda. Március 30-án 10 órától először fognak itt a díjlovaglás vármegyei történetében rajtengedély vizsgát tartani, amire 15-en jelentkeztek. Ugyanitt, először a városban az erre az alkalomra felújított, kiszintezett 20 x 40 méteres négyszögben a július végi, szilvásváradi regionális döntőre minősítő CDN-B szintű országos versenyt is rendeznek. 
A versenyprogramok végén az egyik versenybíró, Gulya Dóra az Alvero De Primavera nevű lovával egy előadásra is készül, amelyben demonstrál Pellei Alyssától a Portugáliában tartott kurzusán tanult szabadidomító elemekből, illetve a Zablamentes Díjlovagló közösség képviseletében a kézen idomítás világába is betekintést nyerhetnek általa a nézők egy zenére összeállított pár perces bemutatón.

A mátészalkai premier létrejötte erősen kötődik a Kállósemjénből származó másodéves debreceni joghallgató, Rozsnyai Luca szabadidős sikereihez. A Pincés Lovardát 2019-ben alapító edzője, Kovács Anita lován egy éve minden helyi, regionális szabadidős díjlovas versenyét megnyerte, majd az októberi budapesti országos döntőn sem talált legyőzőre. Idén magasabb szintre léptet, a rajtengedély vizsgája után a díjlovas Championátos országos bajnokság alapfokú bajnoki dobogójára tart. Mivel a Pincésből is követőkre lelt, a Championátus csapatbajnokságára várhatóan két nyírségi csapat is nevezhető lesz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában