Cantemus

1 órája

Gyönyörű harmóniák a reneszánszból

Nyolc és tizenhat szólamú művek is felcsendültek a szombat esti hangversenyen.

Szon.hu

A Cantemus Vegyeskar nyolc és tizenhat szólamú művek eléneklésével is kedveskedett a közönségnek

Fotó: M. Magyar László

Betöltötték a szép dallamok szombat este a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermét, ugyanis a Cantemus kórusbérlet idei szezonjának első hangversenyét rendezték meg az oktatási intéményben. A Nyíregyházi Cantemus Kórus együttesei – a Cantemus gyermekkórus, a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar – többek között Palestrina, Lassus, Byrd, Victoria, Jacobus Gallus, G. B. martini, Clemens Non Papa műveit énekelték, vagyis a Lacrimae (Könnyek) című koncerten a reneszánsz egyház dallamai csendültek fel. Vezényelt Szabó Soma Liszt-díjas és Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy.

A Cantemus Gyermekkórus műsorával kezdődött a hangverseny
Fotó: M. Magyar László

Mint Szabó Dénes karnagy a koncerten elmondta, bátor vállalkozás 500 évvel ezelőtt született szerzeményeket, motettákat a mai kor emberének elénekelni, de igyekeznek megfelelni a kihívásnak, és megmutatják a polifónia, a többszólamúság fantasztikus és csodálatos erejét.

– Amikor kisfiú voltam, nem szerettem ezt a zenét. Most, hogy tanítom, átélem, hogy mi minden játszódott le a reneszánsz ember lelkében, mi jelentette az eksztázist számára a zenében. Ezt az eksztázist szeretnénk ma este bemutatni a közönségnek – fogalmazott a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatója.

Néhány gondolatot fűzött az elhangzott művekhez Szabó Soma karnagy is. Kiemelte, hogy a reneszánsz zeneszerzők a tökéletes harmóniára törekedtek, igyekeztek a többszólamúságot, a polifóniát tökéletesíteni. Ennek jegyében a reneszánszban születtek 8 és 16 szólamú művek, amikben gyönyörködhetett a szombat esti koncert közönsége is.

Színpadra lépett a Pro Musica Leánykar is
Fotó: M. Magyar László

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában