Nyelvtanulás

2024.07.24. 07:00

Megéri fellapozni a nyelvkönyveket nyáron

Kifizetődő befektetés, ha nyáron magasabb fokozatra kapcsolnunk a nyelvleckékben.

Kanalas Ottilia

A nyelvtanulás kulcsa a rendszeresség 

Fotó: Shutterstock

Az idegennyelv-tanulásban nincs holtszezon. Nyáron is sokan fellapozzák a nyelvkönyveket, megoldanak néhány villámleckét az interneten, sőt, akiknek komoly céljaik vannak, javában készülnek az őszi nyelvvizsgákra. A motiváció sokféle lehet, ahogyan a tanulási formák is vegyes képet mutatnak ma már, a hagyományos oktatástól az online kurzusokig bőséges a választék. 
– Olyan ez, mint a sport, szinten kell tartani a tudást, a nyelvtanulás kulcsa a rendszeresség – mondta  el Lugosi Mónika angol nyelvtanár, aki szerint mindig is jellemző volt a nyári nyelvtanulás, mert ilyenkor nincs más leterheltsége a fiatalnak, mint tanév közben, s aki ügyesen gazdálkodik az szabadidejével sikeresen felkészülhet a vizsgára akár nyelviskolákban, akár magánúton. – Az angol mindent visz, a hozzánk jelentkezők között elsöprő többségben angolt tanulnak a diákok – tudtuk meg  dr. Páricsi Zsolttól, a kisvárdai Vár Nyelviskola vezetőjétől. Elmondta, évente több száz diákot és felnőttet készítenek fel sikeresen a vizsgákra, sokan már az őszi megmérettetésre készülnek. 

– Akármilyen meglepő, de a gyerekek mellett a felnőttek is belevágnak a nyelvtanulásba, hiszen még 50 fölött is kérhetik a nyelvvizsgát bizonyos munkakörökben. Annak idején a nyelvvizsgamentő program kapcsán rengeteg felnőtt tanult nyáron nyelveket. Most, hogy egy kicsit lazítottak a szabályokon, és nem minden diplomához kell felmutatni a nyelvvizsga-bizonyítványt, és nem felvételi követelmény az egyetemeken, főiskolákon, ezért egy pici visszaesést látok az egész nyelvoktatásban. Ám köztudott, hogy a nyelvtanulás rengeteg készséget fejleszt, ezért sokan hobbiból is belevágnak egy-egy idegen nyelv elsajátításába – tette hozzá Lugosi Mónika, a Túróczy Zoltán Evangélikus Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola angolnyelv-tanára, aki egészen alsó tagozattól kíséri el a gyerekeket ezen az úton, és szakmódszertani könyvet is írt. 

Szóbeliség, hangzó szövegértés 

A pedagógus elmondta, ma már nagyon sok csatorna elérhető, ahol nyelveket lehet tanulni, azonban az erős alapok a hagyományos iskolai környezetben vagy nyelviskolákban rakhatók le, tanár/ oktató segítségével, s minél korábban kezd el valaki idegen nyelvet tanulni, annál magasabb szintre juthat el. Másik fontos tényező a rendszeresség, a nyelvekkel mindennap foglalkozni kell, 20-30 perc is elegendő egy olvasmány elolvasásához vagy egy angol nyelvű feladatsor kitöltéséhez, s ez nyáron bőven belefér a szabadidőnkbe. 
– Minden okoseszköz segítségükre lehet, gondolok itt videók nézésére vagy a filmekre, idegen nyelvű könyvek olvasására, ezek mind nagyon szépen összerakják a tanult dolgokat a fejben. Egy másik hangsúlyos kérdés a nyelvtanulásban a kommunikáció, vannak nyelvvizsgatípusok, melyek nagymértékben mérik a szóbeli kommunikációt, a szókincs gazdagságát, nagyobb fókusz esik rájuk, mint a nyelvtanra. A különböző kommunikációs helyzetekbe, szituációkba ágyazott feladatsorok életszerűbbé tetszik a nyelvhasználatot. Az angol tanítása során a szóbeli kommunikációt, az önálló témakifejtést, a szókincsfejlesztést nagyon fontosnak tartom, és ösztönzöm, hogy valóban sikerélményt jelentsen megszólalni angolul, a munkavállalóknak pedig könnyebb legyen megugraniuk egy idegen nyelven folytatott állásinterjút. Ma már ez sem ritka kritérium egy pozíció elnyerésénél – tette hozzá Lugosi Mónika. 

Csoportosan, egyénileg, online

Dr. Páricsi Zsolt, a kisvárdai Vár Nyelviskola egyik vezetője is megerősítette: a nyelvtanulásra egész évben van igény, nem szezonális jellegű. Több csoportban oktatnak, s egyéni kurzusokra szintén szép számban vannak jelentkezőik, ilyentájt már a szeptemberi vizsgákra „edzenek”. 
– Az angol mindent visz, az óráinkra jelentkezők elsöprő többsége angolt tanul. Korábban a német, a francia is népszerű volt, most inkább még az oroszt választják, mi pedig az igényekhez alkalmazkodunk. Az intenzív nyelvtanulás nem óraszámokat, csomagokat takar, a diákok tudásszintjéhez és igényeihez idomul. Nálunk egy szintfelméréssel indul a tanfolyam, majd megkérdezzük, mit szeretne eléri, mi a célja a diáknak. Ha a nyelvvizsga, akkor arra alakítjuk ki a közös munkát, ha külföldi munkavállalás, és beszélgetni szeretne, akkor a társalgási órákat ajánljuk. Sok esetben a cégek fizetik be alkalmazottjaikat a nyelvórákra, és a nyitott végű tanfolyamokba kapcsoljuk be a munkavállalóikat. Nagyon összetett és színes a kép. Vannak csoportos és egyéni óráink egyaránt, s persze online is fel lehet venni a kurzusokat, ebben a rekkenő hőségben kényelmesebb, nem kell ingázni – jegyezte meg dr. Páricsi Zsolt, akitől megtudtuk, diákjaik Kisvárdáról és a vonzáskörzetéből valók, s iskolájukban is le lehet tenni a vizsgákat, ugyanis ELTE Origó-nyelvvizsgahelyként működnek, évente több száz diákot és felnőttet készítenek fel sikeresen a megmérettetésre. 
A szakember alátámasztotta, a felnőttek sem restek tanulni, a munkahelyeken az előléptetések, besorolások, fizetésemelések feltétele a nyelvtudás, nem beszélve arról, hogy a nagyvállalati szférában a felső és középvezetőknek a tárgyalásokat, munkamegbeszéléseket, prezentációkat is idegen nyelven kell lebonyolítaniuk, ami a nyelvvizsgával rendelkezőknek is feladja a leckét, ha nem fejlesztik tovább kommunikációs készségeiket. Az olvasás- és hallásértés csiszolása, a szókincs folyamatos bővítése a vizsgák letétele után is hasznos. 
Megkérdeztük azt is, emeltek-e árat a nyelviskolák. Azt a választ kaptuk, hogy nem volt drasztikus emelés az óradíjakban, az inflációt alig követő korrekciót a legtöbb helyen az év elején megtették. 
 

A nyelvtanulás kulcsa a rendszeresség 
Illusztráció: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában