Nyíregyháza

2024.04.26. 10:04

Testőrök jelenlétében emlékeztek

Ünnepség és emlékülés Bessenyei György tiszteletére.

Fotó: Dodó Ferenc

Az április végét mindig különleges várakozás előzi meg a nyíregyházi Bessenyei Társaság tagjainak körében. A szokásos György-napi megemlékezés az idén a vártnál is emelkedettebb volt. A borongós idő ellenére nagyon sokan gyűltek össze a testőr író szobránál csütörtökön, hogy részt vegyenek a koszorúzási ünnepségen. Nemcsak a Kallós Ede által 1899-ben készített emlékmű talapzatán elhelyezett koszorúk nagy száma miatt volt a rendezvény ünnepi: a Magyar Honvédség Gyalogos Testőrségének jelenléte is emelte a program színvonalát. Köszönhető ez a honvédelmi miniszter engedélyének és Komiszár Dénesnek, társaságunk aktív tagjának, aki a megyeszékhelyre invitálta a budapesti vendégeket, akik mindvégig őrségben álltak a műsor alatt.

A megemlékezésen elhangzott, történelmi és művészettörténeti vonatkozásaiban igen alapos beszédet irodalmi részletek színesítették Bessenyeitől Kölcseyn át Kelen Lászlóig, akinek a Bessenyei szobra előtt című költeményét az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákja, Fekete Edina osztotta meg a hallgatósággal.

Az ünnepségen koszorút helyeztek el – a teljesség igénye nélkül – a névadó társaság tagjai, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Tiszabercel polgármestere, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vezetői, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium főigazgatója, valamint más katonai és egyházi méltóságok. A Bessenyei téri ünnepséget emlékülés követte a megyeházán, ahol ugyancsak megkoszorúzták Mária Terézia testőrírójának mellszobrát, majd dr. Holmár Zoltán történész, Tamás Attila, a 85 éves Vikár Sándor Zeneiskola igazgatója és dr. Reszler Gábor nyugalmazott főiskolai tanár tartott előadást – tájékoztatta szerkesztőségünket Orémusz Maja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában