Helyi közélet

2016.02.12. 16:41

Vb-bronz Monte-Carlóból

Nyíregyháza - Monte-Carlóban nagyra értékelték a nyíregyházi kötődésű Cap Crew produkcióját.

Nyíregyháza - Monte-Carlóban nagyra értékelték a nyíregyházi kötődésű Cap Crew produkcióját.

A szabolcsi ugródeszka után remekül érzik magukat a levegőben a Lövei Gáborék. Eddig is szépen ívelt a pályájuk, de ettől jóval magasabbra juthatnak. Legutóbb Monte-Carlóban alkottak maradandót a nemzetközi cirkuszfesztiválon.

Freestyle életérzés

Tizenhárom évesen költözött a budapesti kollégiumba Gábor testvérével Nyíregyházáról. Eleinte hetente, kéthetente is hazajutottak, ám amikor a Fővárosi Nagycirkuszban tüsténkedtek, megesett, hogy öt hónapig nem jártak a szüleiknél. Feszített volt a tempó.

– Bár pár éve elkerültünk, életünk kiindulópontjára szívesen gondolunk vissza – jegyezte meg a 18 éves Lövei Gábor, akinek a fővárosban él a cirkuszi artista bátyja, a 21 éves Tamás is.

Gábor Mikó Zoltánnal együtt alapította meg a Cap Crew formációt, vagyis a Duó-deszkát. Mindketten a parkour (parkokban, városon belüli akrobatikus ugrások, trükkök) révén kezdték pályájukat, ami a freestyle életérzéssel keveredett.

Wiesbadeni közönségdíj

Jelentkeztek a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolába, ott pallérozódtak. A „duó-deszkának” az a lényege, hogy az artisták a mérlegszerű deszka két végén állva jóformán fellövik egymást a levegőbe, ahol szaltóznak, vagy szaltó közben karikán bújnak át, valamint alkalom­adtán egymás felett repkednek. Mi kell ahhoz, hogy valaki a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolába járjon? Nos, hajlékonyság, akrobatikus képzettség, erős fizikum. Itt a fiatalok 8–9 esztendő alatt tökéletesítik a tudásukat. A diákok délelőttönként az artistaképzőben tanulnak, délután a közismereti tantárgyakat más-más gimnáziumokban hallgatják.

A Cap Crew tagjai idestova négy éve dolgoznak együtt. Két éve egy hónapon át Németországban turnéztak, tavalyelőtt pedig öt hónapos szerződést kaptak a Fővárosi Nagycirkusztól. Beneveztek a Wiesbadeni Ifjúsági Cirkuszfesztiválra. A közönségdíjas fellépésükről készült videofelvétel megtekinthető a Youtube-on. Wiesbadenben több mint 80, Európából érkező fellépő közül nyerték el a közönségdíjat, ami ritka és hatalmas sikernek számít egy fiatal artista életében.

Most épp Dániában vannak

– Néhány napja Monte-Carlóban jártunk, ahol a cirkuszi világbajnokságnak számító versengésen az értékes harmadik helyen végeztünk. A díjat személyesen a monacói hercegnő adta át nekünk.

Gábor és Zoltán mostanság Dániában vendégszerepelnek két héten át. Időközben meghívták őket az America’s Got Talentbe és a moszkvai cirkuszfesztiválra is. Az artistaképzőből ők az első növendékek, akik Monte-Carlóban szerepeltek és díjat is tudtak szerezni. Hallunk még a levegő urairól!

Fantasztikus ünnep

A monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál (angolul: International Circus Festival of Monte-Carlo, franciául: Festival International du Cirque de Monte-Carlo) III. Rainier monacói herceg által 1974-ben létrehozott, évente megrendezendő nemzetközi cirkuszverseny, a világ legnagyobb és legrangosabb presztízsértékkel bíró cirkuszfesztiválja, melyen a legjobb artisták lépnek fel. A seregszemle a művészek mellett a nézők számára is egy fantasztikus ünnep, az előadásokra a jegyek már hónapokkal korábban elkelnek. 2006 óta Stefánia monacói hercegnő a fesztivál elnöke és fővédnöke.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában