Helyi közélet

2016.09.07. 11:57

Újra rárepülnek a parlagfűre Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Folytatódik a napokban a parlagfűvel fertőzött táblák légi felderítése, hívja fel a gazdálkodók figyelmét közleményében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Folytatódik a napokban a parlagfűvel fertőzött táblák légi felderítése, hívja fel a gazdálkodók figyelmét közleményében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya.

Zárt kertekben is

A learatott kalászos tarlókon a gyomok, köztük a parlagfű erőteljes fejlődése észlelhető – hangsúlyozzák a hatóság szakemberei, akik a légi felderítés során elsősorban a fertőzött tarlókra koncentrálnak. A közérdekű védekezés elrendelésével járó szankciók elkerülésének legjobb módja a megfelelő minőségű tarlóhántás elvégzése. A csekély eredménnyel gyomirtott kultúrákban (napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye), továbbá a táblaszéleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon, ugaroltatott területeken, zárt kertekben is el kell végezni a kaszálást, gyomirtást – figyelmeztetnek a szakemberek.

Hozzáteszik: ne halogassák, ne mulasszák el a gazdálkodók a használatukban lévő területek művelését, mert az növény-egészségügyi, agrotechnikai és gazdaságossági szempontból fontos.

A megye teljes területét érintő légi felderítésben részt vevő földhivatali mezőgazdász és növényvédelmi felügyelő beazonosíthatóan dokumentálja a parlagfüves területeket. A nem megfelelően gyomirtott kukorica-, napraforgó-, dinnye-, burgonyatáblákban található foltokon, táblaszéleken kívül a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves területeket is rögzítik.

Szárítva mentés

A gazdálkodó kötelessége fertőzött részeken az egészségkárosító allergén, a parlagfű kiirtása. A felvételezést végző helikopter észlelésekor már elkésett a gazda a mentesítéssel, mivel a parlagfű-borítottság alapján a hatóságnak el kell indítania az eljárást. A fertőzött terület nagyságától függően 15 ezertől ötmillió forintig terjedő növényvédelmi bírságot kell a hatóságnak kirónia, ráadásul az eljárás költségeinek megtérítése is a földhasználót vagy a tulajdonost terheli. A száraz, aszályos tavasz nem kedvezett a vegyszeres gyomirtásnak, így a napraforgó-területeken néhány szál parlagfű is jelentős borítottságot mutat. A betakarítás előtti időszakban ajánlott a lombtalanítás szántóföldi géppel vagy légi úton. Miután a csapadékos nyár kedvezett a kórokozó gombák felszaporodásának (Sclerotínia sp., Botrytis cinerea, Diaporte helianthi), a deszikkálás segíti a napraforgó termésének megóvását. A légi kijuttatáshoz kérelmet kell benyújtani a hatósághoz, melynek engedélye alapján, az előírások betartása mellett történhet csak a mesterséges állományszárítás – emlékeztetnek a szakemberek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában