Helyi közélet

2011.11.18. 12:05

Tűzifához juthatnak a rászoruló családok

Napkor - Az országos erdészeti közmunka keretében négyezer család kap tűzifát.

Napkor - Az országos erdészeti közmunka keretében négyezer család kap tűzifát.A közmunkaprogram részleteiről tartottak péntek délelőtt sajtóájékoztatót Napkoron, amin részt vett dr. Czomba Sándor is. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára először az országos közmunkaprogram eddigi eredményeit ismertette, majd kitért az erdőkben zajló közfoglalkoztatás részleteire is: – Ilyen még nem volt, hogy az erdészeti közmunkába a magánerdőket is bevontuk, ezáltal közel négyezer családon tudunk segíteni a fűtési szezon beindultakor. Ez 8800 köbméter tűzifát jelent. Az önkormányzatok jóval a piaci ár alatt jutnak hozzá a magánerdők tulajdonosaitól a fához, köbméterenként 2000 ft+ÁFA-ért. Ezután az önkormányzat maga dönti el, hogy kinek ad a tüzelőből, természetesen mindezt rászorultsági alapon. Így biztosak vagyunk benne, hogy a fa a legjobb helyre kerül, hiszen az önkormányzatok jobban ismerik a helyi viszonyokat. Az állami erdőkben eddig 4200 főt tudtunk foglalkoztatni, ők 3800 köbméter tűzifát gyűjtöttek. Ez a számadat december végéig még nőni fog – közölte az államtitkár.

Ezután dr. Sárvári János, a MEGOSZ ügyvezető elnöke üdvözölte a kormányzat azon döntését, hogy a magánerdőket is bevonták az erdészeti közmunkába: – Az elmúlt időszakban süket fülekre talált a kérésünk, most szerencsére meghallgattatott a mi álláspontunk is. A magánerdőkben országos szinten eddig 1000 fő jutott munkához – közölte az ügyvezető.

A sajtótájékoztató végén dr. Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere beszélt a média képviselőihez: – Példaértékű esetünkben a magánerdők és az önkormányzat együttműködése, nálunk a közmunka során 50 rászoruló család jutott tűzifához a fűtési szezon beindultával, és 26 embernek tudtunk munkát adni, ami örömteli – zárta a polgármester.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában