Helyi közélet

2019.01.07. 18:05

Őrző-védő kutyák: hobbi vagy munka?

Nyíregyháza - A számtalan kutyás sport közül az őrző-védő sportágat övezi a legtöbb téveszme.

Nyíregyháza - A számtalan kutyás sport közül az őrző-védő sportágat övezi a legtöbb téveszme.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a kutyák tanítása. Egy jól nevelt, családbarát négylábú sokkal több örömet tud szerezni az egész famíliának, nem beszélve a kevesebb gondról és aggodalomról, ha emberek közé megyünk velük. A mindennapok során és a hobbi tevékenységek esetén is elengedhetetlen az alapvető engedelmesség, ez pedig kiemelten igaz az őrző-védő kutyákra.

Szigorú követelmények

– Minden kutyafajtát valamilyen céllal tenyésztette ki, ezért az őrző-védő feladatok ellátására sem alkalmas bármelyik négylábú. Ez a tevékenység nagymértékű aktivitást igényel az állatoktól, ezért a nagy mozgás­igényű kutyák felelnek meg legjobban őrző-védő munkakutyáknak. A rendőrség és egyéb rendvédelmi szervek előszeretettel alkalmaznak vadász- és juhászkutyákat ezekre a feladatokra. Közkedveltek a német és belga juhászkutyák, de elterjedtek a rottweilerek, dobermannok és boxerek is – avatott be a részletekbe Babicz Csaba, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) Nyíregyházi Önálló Jogú Szervezetének elnöke. A kutyának rendelkeznie kell néhány alapvető készséggel, mielőtt elkezdi az őrző-védő tréninget.

– Szükség van egy alapvető engedelmességre, hogy a bonyolultabb és komplexebb feladatokat elvégezhesse az eb. Szerencsés, ha az állat korábban már részt vett egy fegyelmező tréningen, a kutya szocializációjáról már nem is beszélve – ismertette a tudnivalókat Babicz Csaba.

Mindenkinek mást jelent

Mondanunk sem kell, hogy aki most gondolkodik a kutyasportok kiválasztásán, ne az őrző-védő munkával kezdje. Ezek a feladatok egy percig sem nélkülözhetik a fegyelmet, mivel egy kontrollálható négylábú esetében kisebb az esély, hogy veszélyt jelentsen más emberekre, állatokra vagy szélsőséges esetben akár saját gazdájára.

Fontos kiemelni, hogy az őrző-védő munkának két irányzata létezik. Az egyik esetben a kutya és gyakorlott gazdája tartalmas időtöltéséről és kikapcsolódásáról beszélünk, amikor is versenyeken bizonyíthatják ügyességüket a hobbi- és sportkutyások és négylábú társaik. A kutyasport ezen válfajában az állatok zsákmányszerző ösztöneit próbálják előtérbe helyezni. A becserkésző, leteperő, zsákmányt megragadó mozdulatokat már a kölyökkutyáknál is megfigyelhetjük játék közben.

Ha tétre megy a „játék”

A másik csoportba a szolgálati ebeket soroljuk, amelyek éles helyzetekben bevethetőek és egyfajta önvédelmi fegyverként alkalmazhatóak. A kutyák védőösztöneire hagyatkozva a gazda vagy kutya elleni támadás elhárítása a cél. Itt nemcsak az akciófilmek látványos jeleneteiben szereplő, embert megragadó kutya képét kell látnunk, hanem azt az összetett tanulási folyamatot és készségeket, amik idáig vezetnek. Meg kell értenünk, hogy tapasztalt kutyatartóként sem egyszerű végigmenni az őrző-védő sport göröngyös útjain.

Nyíregyházán is tanulható

– A MEOE nyíregyházi szervezetének kutyaiskolájában jelenleg 7-8 kutya jár sportversenyekre. A több mint hat évtizede alapított egyesületben korábban vadászkutyákat tanítottunk, majd 1959-ben csatlakoztunk az országos szervezethez. Törvényi változásokból adódóan megszűnt a vadászkutyák tevékenységét célzó sportoktatás. Jelenleg a kutyasportok közül az agilityt és az őrző-védő foglalkozásokat lehet nálunk megtanulni. Először azt szoktam ajánlani a gazdiknak, hogy jöjjenek ki, nézzék meg a foglalkozásokat, és ha elnyeri a tetszésüket, akkor csatlakozzanak – mondta el Babicz Csaba.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában