Helyi közélet

2019.03.19. 08:17

Nyíregyházi színésznő a Barátok közt titokzatos idegenje

Nyíregyháza, Budapest - Titokzatos idegen tűnt fel a napokban Magyarország legendás tévésorozatában, a Barátok köztben. Az új állandó szereplő Novák Laci unokahúga, Epres Adél, megformálója pedig Papp Barbara. Az ötödéves színészhallgató Oroson nőtt fel, a színpad is Nyíregyházán, a Qn-Balett kötelékében kezdte hívogatni. Az országos hírnév kapujában álló szabolcsi színésznő érdeklődésünkre felidézte pályája eddigi állomásait, és bepillantást engedett a sorozat kulisszái mögé is.

Nyíregyháza, Budapest - Titokzatos idegen tűnt fel a napokban Magyarország legendás tévésorozatában, a Barátok köztben. Az új állandó szereplő Novák Laci unokahúga, Epres Adél, megformálója pedig Papp Barbara. Az ötödéves színészhallgató Oroson nőtt fel, a színpad is Nyíregyházán, a Qn-Balett kötelékében kezdte hívogatni. Az országos hírnév kapujában álló szabolcsi színésznő érdeklődésünkre felidézte pályája eddigi állomásait, és bepillantást engedett a sorozat kulisszái mögé is.

Balerinapályáról álmodozott

- Nyíregyházán születtem, a Herman Ottó Általános Iskolába, majd a Kölcsey Ferenc Gimnázium nyelvi tagozatára jártam. Hat éven keresztül tanultam klasszikus balettet Feketéné Kun Ildikó balettmestertől, de túl későn kezdtem, így nem válhatott valóra az álmom, hogy balerina legyek. A színpad mégis hívogatott - válaszolta a pályája kezdeteit firtató kérdésünkre Papp Barbara.

- A VMKK-ban, a balettórák szüneteiben ismerkedtem meg a Mandala Dalszínház tagjaival, akik táncosokat is kerestek, így kerültem be először a János vitéz című előadásukba, majd az István, a király és az Egri csillagok című darabokba. Az első nagyobb színpadi szerepem Réka volt a rockoperából - ekkor éreztem először színpadon állva azt a bizonyosságot, hogy most jó helyen vagyok.

A színésznő mégis másfelé fordult az érettségi után: gyerekkorától foglalkoztatta a földrajz, s a gimnáziumi tanárai tovább erősítették az érdeklődését, ezért az ELTE földtudományi szakára jelentkezett. - Az egyetemi évek alatt éreztem, hogy a geográfia mégsem az én utam. Egy huszárvágással véget vetettem a tanulmányaimnak, és egy barátom unszolására beadtam a jelentkezésem a Pesti Magyar Színiakadémiára, utána pedig első próbálkozásra felvettek a Kaposvári Egyetem színművész szakára. Most ötödéves vagyok, a forgatások mellett a szakdolgozatírás tölti ki a napjaimat.

Elsőre nem sikerült

- A Barátok köztbe gimnazistaként jelentkeztem először. Az akkori barátom színész volt, két ismerőssel együtt szerettek volna próbát tenni, én pedig elkísértem őket - és ha már ott voltam, bementem a válogatóra. Akkor nem jártam sikerrel, ami nagyon elkeserített, ugyanis diákként addig csak sikerekben volt részem. Másodjára akkor jelentkeztem, amikor már volt némi közöm a színészethez: a színiakadémia első éve után. Próbafelvételt készítettek velem, de aztán nem hívtak fel - egészen tavaly októberig.

- Decemberben volt az első forgatási napom, éppen a névnapomon. Úgy érzem, sikerült felvennem a napi sorozat gyártásához szükséges ritmust és megtaláltam a helyem a csapatban. A kollégáimat hamar megkedveltem, mindannyian nyitottak és érdeklődőek.

- Képernyőre március 7-én kerültem - ebből is látható, mennyire előre dolgozik a stáb, ami gyors munkatempót kíván. Az első forgatások után nem volt időm visszanézni a jeleneteimet, így a debütálás nekem is meglepetés volt. A kamera előtti játék egészen más eszközöket igényel, mint a színpadi szerepformálás, ezért csak bízhattam abban, hogy nem voltam túl "sok", vagy túl "kevés" - persze, a rendezők figyelnek erre, és szólnak, ha valami félrecsúszik.

- A karakterem egy vidékről Budapestre került fiatal lány, aki felkeresi az addig sosem látott nagybátyját. Romlatlan, jószándékú, empatikus, amolyan 21. századi hercegnő. Mind érzelmileg, mind szakmailag számos fordulatos dolog vár rá a Mátyás király téren, ezért érdemes követni a sorsa alakulását. Az első visszajelzések alapján Epres Adélt szerethetőnek és szimpatikusnak tartják a nézők, ami nagyon jó, hiszen épp ez volt a cél.

Tizennégy költözés

A színésznő már 14-szer költözött az ország különböző pontjaira, legutóbb Budapestre. A családja nagy része Szabolcs-Szatmár-Beregben él, ezért megmaradtak a megyéhez fűződő kötelékei is. - Újabban a volt osztálytársaim is okot adnak a hazalátogatásra, többen ugyanis a Móricz Zsigmond Színházban kaptak gyakorlati lehetőséget; ha időm engedi, nagyon szívesen járok őket megnézni.

- Filmes munkákból most nincs hiány: a Barátok közt mellett egy vezetői képzésre szánt filmsorozat forgatásán dolgozom. Színházban legközelebb nyáron találkozhatnak velem a nézők; a Békéscsabai Jókai Színház társulatával a My Fair Lady című előadást játsszuk július 5-én Szarvason, majd 11-12-én Budapesten, a Városmajorban.

Önkéntesként sétáltat

- Régóta szeretnék egy négylábú társat magam mellé, de a folyamatos költözés és az albérlet nem optimális a kutyatartáshoz. Amíg nincsenek meg a feltételek, kijárok a Budaörsi Állatmenhely hétvégi sétáltatásaira - ilyenkor az árvákat önkéntesek viszik ki egy rövid testmozgásra. Szeretek futni is, inkább hosszabb távon; a legutóbbi célom egy tíz kilométeres versenytáv volt, de van még mit javítanom az időmön - árulta el Papp Barbara, mi tölti ki a szabadidejét.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában