Helyi közélet

2019.04.11. 12:21

Lélekgyógyír, akár receptre is

Nyíregyháza - A közönség visszajelzései alapján minden korábbinál nívósabb volt a tavaszi nótagála Nyíregyházán.

Nyíregyháza - A közönség visszajelzései alapján minden korábbinál nívósabb volt a tavaszi nótagála Nyíregyházán.Nem szaporították a szót, viszont annál szaporábban követték egymást a szebbnél szebb nóták, dalok, operettek a legutóbbi tavaszi nótagálán, amelynek szervezője Szabó Sándor nyíregyházi nótaénekes, műsorvezetője pedig a Dankó Rádióból ismert dr. Klement Zoltán volt.A megyeszékhely kulturális fellegvárában, a Váci Mihály Kulturális Központban olyan jeles fellépők csaltak mosolyt a műfaj szerelmeseinek arcára (olykor pedig könnyet a szemükbe) ízig-vérig élő előadásukkal, mint Kalina Enikő, Dócs Péter, Nagy Anikó, Szávolovics Gabriella, Benedekffy Katalin, Simon Boglárka, Tóth Szimonetta és a házigazda, Nyíri Szabó Sándor.

Tóth Szimonetta ezúttal is a verselés mellett döntött az éneklés helyett: a nemrégiben elhunyt nótakedvelő barátra, támogatóra, a hajdúdorogi Szakál Péterre emlékezve, Komáromi János „Neveddel alszom el” című költeményét szavalta el mély átéléssel.

Ne legyen mostoha gyermek!

– Az elmúlt évtizedekben sajnos háttérbe szorult, lenézett műfaj lett a magyar nóta, kevesen ismerték el a cigányzenekarok és a prímások művészetét, pedig volt idő, amikor a magyar emberek életének szerves része volt az éneklés, a nótázás. Őszintén bízunk abban és törekszünk arra, hogy ezt a folyamatot megfordítsuk, az emberek újra megkedveljék ezt a műfajt.

– A hogyanra egyszerű a válasz: színvonalas előadásokkal, a magyar nóták megismertetésével. E szépséges és értékes kulturális hungarikum népszerűsítésében élen járnak a határon innen és túl élő kiváló művészek, a Dankó rádió mint a műfaj zenei zászlóshajója, de az interneten és a médiában is egyre gyakrabban kap teret a muzsika.

Megismerni és megszeretni

– Jómagam tudatosan törekszem arra, hogy az előadásaimon kevésbé ismert nótákat is megkedveltessek a közönséggel a közismertek mellett. Ha sikerrel járok, márpedig ez számtalanszor megtörtént, az érdeklődők a műsor után rendszerint „elkérik a receptet”, vagyis felírják a dal címét, hogy odahaza majd rákereshessenek a világhálón, kérjék a kívánságműsorban – nyilatkozta lapunknak a gála végén Nyíri Szabó Sándor, aki azt is elárulta: a költészet napján, április 11-én Rakamazra visz az útja.

Ma 18 órától a helyi városi művelődési központban fog nótázni a Monokon élő Újvári Marikával, énekeiket Botos Lajos prímás és Csernák Tibor billentyűs muzsikája kíséri.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában