Helyi közélet

2017.01.24. 14:00

Kilencvenéves a tiszavasvári Alkaloida

Tiszavasvári - Az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. január 24-én ünnepli alapításának 90. évfordulóját.

Tiszavasvári - Az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. január 24-én ünnepli alapításának 90. évfordulóját.

– Büszkék vagyunk a vállalat 90 éve tartó folyamatos működésére. Azon dolgozunk, hogy a kapott örökséget mi is tovább tudjuk adni a következő generációknak, és az Alkaloida újra elfoglalja méltó helyét a világ gyógyszergyártásában – mondta a jubileum kapcsán Kaszás Mihály cégvezető.

A gyár története

Kabay János büdszentmihályi (ma Tiszavasvári) gyógyszerész és kutató 1927. január 24-én családi és baráti összefogással szülőfalujában alapította meg az Alkaloida Vegyészeti Gyárat „a morfin magyar módszerű gyártására”.

Az első években anyagi gondokkal küzdő vállalat 1932-ben megkapta az állami monopóliumot az ország teljes morfinellátására. Az alapító 1936-os váratlan halála után a gyár tovább működött, hamarosan 1000 kg fölött volt az éves morfintermelése. A háborút és az államosítást követően rohamos fejlődés vette kezdetét. Szélesedett a kutatás-fejlesztés, elindult a máknemesítés. Az Alkaloida az 1960–70-es években érte el a csúcsot, amikor közel 15 tonna nyers morfint gyártottak itt. Ezzel Magyarország exportja a világpiacon nyers morfinban az első, kodeinből Anglia és a Szovjetunió után a harmadik, etilmorfinból a negyedik helyet foglalta el.

Megkezdődött a szulfonamidok és barbiturátok, antimaláriás gyógyszerek hatóanyagának gyártása, valamint a tabletta- és drazséspecialitások előállítása. A gyártási folyamatokat műszerezték és automatizálták.

A fejlesztéssel a létszám négyszeresre, az eszközállomány hatszorosra, a termelés négy-hatszorosra emelkedett. 1977-ben a vállalat mintegy 2200 dolgozója közel másfél milliárd forint értékű társadalmi terméket termelt. Ez 30-féle gyógyszeralapanyag, mintegy 60 gyógyszer-specialitás és 5 növényvédő szer gyártását jelentette. A rendszerváltás után, 1996-ban a gyárat privatizálták, a vállalatot az ICN Pharmaceuticals kaliforniai székhelyű multinacionális gyógyszergyár vette meg.

Az új tulajdonos mind a hatóanyag- és a gyógyszergyártást, mind a növényvédőszer-gyártást visszafejlesztette, a termékek egy részének gyártását külföldre vitte. Négy évvel később az anyavállalat vezetése úgy döntött, hogy az alap- és hatóanyaggyártással foglalkozó üzletágait, így az Alkaloidát is értékesíti.

2005 óta az indiai székhelyű SUN Pharmaceuticals Industrial Ltd. a vállalat tulajdonosa. A váltással a cég visszakapta az eredeti nevét, és ismét Tiszavasvári székhellyel lett bejegyezve.

Értéktelennek tartották

– Kabay neve egybeforrt találmányával és szülőfalujával, s a Kabay-féle eljárás alapján az addig értéktelennek tartott kicsépelt mákszalmából, illetve mákgubóból az arannyal egyenértékű gyógyító alkaloidákat gyártanak nemcsak Tiszavasváriban, hanem az egész világon. … A szülőfalu változatlanul nagy szeretettel ápolja legnagyobb fia emlékét – írta Kabay Jánosról dr. Fazekas Árpád orvos-szakíró 1985-ben.

Múzeumi kiállítás

A helyi Vasvári Pál Múzeumban jelenleg is látható az Alkaloida ipar- és technikatörténete kiállítás Kabay János gyógyszerészről, a morfin gyógyszerészeti fontosságáról és az Alkaloida Vegyészeti Gyár működéséről.

– A kiállítás elsődleges mondanivalóján, Kabay életének és találmányának, valamint a gyár történetének bemutatásán túl másodlagos célként lebegett előttünk, hogy rávilágítsunk, az Alkaloida Vegyészeti Gyár milyen meghatározó szerepet töltött be Büdszentmihály, később Tiszavasvári életében, a város infrastruktúrájának, mezőgazdaságának, iparának, oktatásának fejlődésében, valamint arra, hogyan kapcsolódott be a magyarországi, az európai, majd a világ gyógyszeriparának vérkeringésébe Kabay János „harmadik gyermeke”, szeretett gyára – fogalmazta meg a kiállítás lényegét Benyusz Marcell, a Vasvári Pál Múzeum munkatársa.

Információ

Az alapító, Kabay János szabadalma képezi jelenleg is a morfin ipari előállításának alapjait az egész világon. 2016. április 19-én a Magyar Nemzet 56. Hungarikumának választották Kabay Jánosnak, az Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életművét.

- Tóth Zsuzsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában