kapitális

2019.05.12. 10:21

Ha igazán nagy őzbak van a terítéken…

A kiemelkedő trófeák nemzeti értékek, s akkor a külföldre szállításukhoz külön engedély szükséges.

Mint minden évben, az idén is megkezdődött hazánkban április 15-től az őzbak vadászati idénye. Már maga a dátum is sokat és sokszor vitatott a szakmai körökben. Tény, hogy ilyenkor nincs teljes pompájában az agancs, hiszen az augusztusi üzekedéskor kell, hogy igazán szép legyen. Ilyenkor a territóriumfoglaláshoz „csak” a használhatósága számít. Ehhez viszont április elejére, közepére a bakok letisztítanak, tehát a vadászatuk is megkezdhető.

Tőkeerős külföldiek

– Tény, hogy a kis takarás miatt a vadászat tavasszal a legegyszerűbb, és a főként külföldi vendégkör nem akar egy egész hetet áldozni egy-két bak elejtésére. Sőt, ma már egy nap nem is egyet, hanem lehetőleg többet is szeretne meglőni a hozzánk látogató vendégvadász. A gazdasági kényszer nagy, így a bakok 60-70 %-át alig egy hónap alatt terítékre hozzák ebben a tavaszi időszakban a vadásztársaságok. Ráadásul többnyire ilyenkor esnek a nagy bakok, hiszen a külföldiek kellően tőkeerősek ezek megfizetéséhez – mondta el érdeklődésünkre Fazekas Gergely, az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének titkára.

A tavalyi trófeamustrán 673 grammos trófeát is láthattak az érdeklődők Fotó: M. Magyar László

– Van tehát miből válogatni már a májusi agancsmustrán is, lesz bőven látnivaló május 11-én Nyírteleken a Királytelek Vigadóban. Csupán az nehezíti a helyzetet, hogy a vendégek kis túlzással már aznap este el akarják vinni a trófeát, amikor terítékre került. Ez viszont már nem ilyen egyszerű. Minden őzbakot le kell bíráltatni a megyei vadászati hatóságnál. A 400–500 grammos agancsokkal nincs is túl nagy gond, azonban egy 600, ne adj’ isten 700 gramm feletti trófea bírálata már nem olyan egyszerű feladat. Nem azért, mert más lenne a mérési technikája, mint egy kisebb agancsnak, hanem itt már nem elég a megyei bírálóbizottság szava – folytatta a szakember.

Magas pontszámok

– A bírálat során mérhető értékmérők alapján (súly, szárhossz, köbtartalom stb.) pontozzák az agancsot, és ha ezek összege eléri a 160 nemzetközi pontot, akkor az őzagancsot el kell bírálnia az Országos Trófeabíráló Testületnek is. Az ő minősítésük alapján a kiemelkedő trófea nemzeti értékké nyilvánítható, melynek az országból való kiviteléhez is az Országos Trófeabíráló Testület külön engedélye szükséges. Megyénkben minden évben több 600 gramm fölötti agancs, sőt évente-kétévente a 700 grammot meghaladó is kerül bírálatra. Ezek többnyire magas pontszámot is kapnak, bár a nagy súly még nem garancia automatikusan a kiemelkedő pontszámra – tette hozzá befejezésül Fazekas Gergely.

Keresztmetszet a vadgazdálkodásról

Hagyomány már megyénkben a trófeamustra. A tavalyi év után ismét Nyírtelek ad otthont a vadászkamara megyei szervezete által rendezett őzbaktrófea-mustrának. A szervezésben részt vesz még a Királytelek Vadásztársaság, a Nyíregyházi Új Erő Vadásztársaság, valamint a helyszínt felajánló nyírteleki önkormányzat.

Május 11-én, szombaton már reggel 7 órakor megkezdődik a szorgos munka a Királytelek Vigadóban, hogy a 10 órai nyitásra a helyükre kerüljenek a trófeák. A köszöntő gondolatok 10 órakor hangzanak el, s aztán már közelebbről is meg lehet tekinteni az agancsokat, valamint fel lehet eleveníteni az elejtésük a körülményeit. A mustra keresztmetszetét adja a megyei vadgazdálkodás eredményességének. Az éles szemű és tapasztalt vadászok azonnal meglátják, hogy az egyes vadászterületek milyen minőségű agancsokkal érkeztek a kiállításra.

A szervezők a kiállításra nemcsak a sportvadászokat és a hivatásos vadászokat várják, hanem minden érdeklődőt szeretettel fogadnak.

MML

Borítókép: pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában