Helyi közélet

2019.03.27. 17:56

Fejedelmi ünnepség volt

Tarpa - Méltó módon emlékeztek meg a vezérlő fejedelem születésének 343. évfordulójáról.

Tarpa - Méltó módon emlékeztek meg a vezérlő fejedelem születésének 343. évfordulójáról.

Az utazó elhalad a rákóczitanyai elágazás mellett, átsuhan a II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon, mígnem megérkezik Tarpára, a mintegy 2400 lelkes nagyközségbe, ahol a vezérlő fejedelem születésének 343. évfordulója alkalmából rendeztek nagyszabású ünnepséget. A korhű öltözékben érkező lovasok mellett a szekéren ott ült Kelemen Béla is, aki Esze Tamást, a tarpai születésű sókereskedőt személyesítette meg:

– Ma egyszerre emlékezünk, ünneplünk és jövőt formálunk. Hangozzon teli torokból: vivát, vivát, vivát! – üdvözölte az érdeklődők népes seregét Esze, majd Kelemen Csaba vette át a szót. A színművész kísértetiesen hasonlított II. Rákóczi Ferencre, aki lelkesítő beszédében megjegyezte:

– Megjöttem, megjöttem, mivel elszántam magam a fegyveres harcra. És sorsomat, életemet édes hazánk régi szabadságunk javára kívánom szentelni. Engedelmesen követem hazám parancsát, és véremet minden privátumra való vágyakozás nélkül kiontani kész vagyok. De tőletek is azt várom, hogy elöljáró tisztjeiteknek engedelmeskedjetek, a haza örökös megmaradásának ügyét kívánjátok szolgálni.

II. Rákóczi Ferenc vitézei a kurucok voltak. Harci zászlójukra ezt írták: „Istennel a hazáért és a szabadságért!” A tarpaiak fontos szerepet játszottak a Rákóczi-szabadságharcot előkészítő bujdosómozgalomban.

– Lokálpatriótaként mondom: az egyszerű sókereskedőnek, Esze Tamásnak is köszönhetjük a szabadságharcot. Az ő érdeme, hogy 1703 tavaszán Rákóczit nyerték meg a felkelés ügyének – jelentette ki Szécsi Szabolcs, Tarpa agilis polgármestere.

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője a múlt századi Nyírvidékből idézve hangsúlyozta, hogy mit jelent a mának II. Rákóczi Ferenc:

– Ő az önfeláldozás példája. Előtérbe helyezte a nemzet céljait. A rodostói száműzetésében is megmaradt igaz magyarnak.

A Figemadár citerazenekar, Dani Attila tárogatójátéka és a helyi iskolások műsora is fejedelmivé tette az ünnepséget.

– Tarpán, Esze Tamás földjén annak idején zászlót bontott a szabadság – említette Román István megyei kormánymegbízott, aki II. Rákóczi Ferencet is idézte: „A magyar nemzet szolgaságot nem tűrő vitézségét, nemes lelkét bizonyítja, amiért gyalázzák, rágalmazzák. Hányszor talált ausztriai királyaiban oly pásztorokat, kik önnön juhaik gyapjából idegeneket öltöztettek, zsírjukon idegeneket hízlaltak!” A vezérlő fejedelem szabadságvágya, példája erőt ad mindannyiónknak, merítsünk erőt a sírig tartó hazafiságából!

Tisztelik a múltjukat

Az ünnepség résztvevői kellőképpen átérezték a rendezvény rangját, súlyát.

Mitró Károly: – A hagyományőrzés, a nemzeti összetartozás az élet más területén is fontos lenne. Le a kalappal a tarpaiak előtt!

Törös Bálint: – Akinek van egy csepp sütnivalója, megbecsüli a gyökereit, a hovatartozását. Akit nem érdekel a múltja, nem érdemli a jövőjét.

Varga Ferenc: – Ismét sikerült méltóképpen ápolni az évszázados tarpai tradíciókat.

Gaál Sándor: – A 4for Dance szinte hazajár ide, köszönhetően Szécsi Szabolcs szíves invitálásának. A koreográfiát ezúttal Esze Tamás és II. Rákóczi Ferenc emlékének szenteltük a mi stílusunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában