Helyi közélet

2011.12.24. 11:20

ENSZ-zászló alatt Észak-Cipruson

Nyíregyháza - Hajnal Béla Albánia után Észak-Cipruson felügyelte a decemberi népszámlálást.

Nyíregyháza - Hajnal Béla Albánia után Észak-Cipruson felügyelte a decemberi népszámlálást.Újabb exkluzív impulzus érte Hajnal Bélát, a Debreceni Egyetem Nyíregyházán élő professzorát. Októberben (Macedónia, Moldova és Koszovó után) tanácsadóként és megfigyelőként vett részt az albániai népszámlálásban, két hónappal később ismét Dél-Európában volt jelenése. Jelenti: hasznos és érdekes információkkal gazdagodott, küldetését  teljesítette.

– Ez egy roppant speciális ország, hiszen Törökországon kívül senki más nem ismeri el a függetlenségét. A lakosság szinte száz százalékban a török nyelvet használó török etnikumhoz tartozik. A két fő csoportot a török ciprióták és a betelepült anatóliai törökök alkotják. Az ország megkérdőjelezhetetlenül európai – említette Hajnal Béla, aki tagja volt az  ENSZ égisze alatt tevékenykedő, mindössze öt, egyaránt tudományos fokozatú szakemberből álló csapatnak. Koszovóban huszonöten, Albániában tizenketten vettek részt hasonló jellegű munkában, most még kevesebben, ráadásul Magyarországot másodmagával képviselte két olasz és egy román szakértő társaságában.

– A népszámlálás nem hasonlítható más országéhoz, ugyanis egy napot vett igénybe. December 4-én 8-18 óráig kijárási tilalmat rendeltek el, vagyis mindenkinek a lakásában kellett tartózkodnia. Körülbelül 300 ezer lakosú az ország, területileg Vas megye vagy fél Szabolcs-Szatmár-Bereg nagyságrendű. Tanácsadói szerepet töltöttünk be, ellenőriztünk, akkreditáltunk, hitelesítettünk, felügyeltük, hogy megfelelnek-e az Európai Unió szabályainak. Összesen 8 ezer embert vontak be a népszámlálásba, csak érzékeltetésképpen: Magyarországon a közel 10 millió emberre 40 ezer jutott...

„De facto” független állam

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság egy ?de facto? független állam. Nicosia (törökül: Lefkoşa, görögül: Lefkosia) északi fele az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területén található, a város mindkét ország fővárosa.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában