Helyi közélet

2010.09.07. 13:53

Elköszönt a nyíregyházi ukrán konzul

<p>Négyéves szolgálat után távozott hivatalából Alen Panov, Ukrajna nyíregyházi konzulja, aki nemrég precedens értékű pert nyert az ukrán állampolgárságú beutazók javára a magyar hatóságokkal szemben.</p>

– Úgy érzem, minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy honfitársaink ne érezzék magukat másodrendűeknek, sorsukra hagyottnak Magyarországon – idézi a Kárpáti Igaz Szó a leköszönő diplomatát. Utolsó sajtótájékoztatóján Alen Panov átadta diplomata-igazolványát az egyik munkatársának, ezzel jelképezve, hogy befejezte küldetését.

A konzul fő feladataként az ukrán állampolgárok jogi érdekeinek védelmét nevezte meg, ami, bevallása szerint, a schengeni határőrizeti rendszer életbelépésével különösen sok munkát adott a kirendeltségnek. Négyéves szolgálata eredményeként kiemelte a magyar hatóságokkal – rendőrséggel, ügyészséggel és önkormányzatokkal –, hogy sikerült operatív és gyümölcsöző együttműködést, korrekt kapcsolatrendszert kialakítani. Mindemellett fontos feladatának tartotta az ukrán kultúra, gasztronómia, művészet és turizmus népszerűsítését is.

– Megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy szakmailag megalapozott és mindenre kiterjedő segítséget nyújtsunk bajba jutott honfitársainknak – fejtette ki.

Győzött az igazság

Felidézte a legnagyobb visszhangot kiváltó eseményeket. Többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon a területileg illetékes határrendészeti hatóság ellen megnyert precedens értékű pert. Ennek révén ugyanis megkérdőjeleződött a kishatárátlépővel Magyarországra utazó ukrán állampolgárok 90 napos tartózkodására vonatkozó szabály jelenlegi formában történő alkalmazásának jogossága.

– Győzött az igazság, az ukrán diplomácia bebizonyította, hogy nemcsak elméletileg, hanem a gyakorlatban is képes megvédeni az állampolgárok jogait és érdekeit – hangsúlyozta a diplomata.

Jövőjével kapcsolatban kifejtette, a külföldi útjain szerzett tapasztalatait a kárpátaljai megyeszékhelyen szeretné kamatoztatni – írja a Kárpáti Igaz Szó.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában