Helyi közélet

2018.04.23. 18:07

Csónakkal a Rétközi–tótól a kisvárdai „pontyosig”

Kisvárda – A Nádas–tó és a „pontyos” tavaknál járva az elmúlt hét végén, s itt horgászókkal beszélgetve érdeklődtem, hogy milyen létesítmények épülnek a Nádas–tó, déli részén a befejezés előtt álló stadion szomszédságában.

Kisvárda – A Nádas–tó és a „pontyos” tavaknál járva az elmúlt hét végén, s itt horgászókkal beszélgetve érdeklődtem, hogy milyen létesítmények épülnek a Nádas–tó, déli részén a befejezés előtt álló stadion szomszédságában. Beszélgetőtársaim is csak a „hallottakra” hagyatkozva mondták el információjukat. A Pontyos és a Nádas tavakat csak egy gát választja el egymástól. A 8 hektáros terület a kisvárdai vár szomszédságában, alapvetően horgásztóként szolgált. 2015–ben elvégezték „A kisvárdai Nádas–tó élőhely védelmi célú helyreállítását”. Így a 14,62, ha védett élőhely eredeti állapotában lett helyreállítva. A gáton beszélgetve nézegettük a Nádas–tó déli partján látható beruházásokat. A területet megközelíteni sem lehet a fokozott biztonsági intézkedések miatt. Látunk nádfedeles házat, amely a tó bejáratánál van. Beszédtéma az is, hogy a Rétközi–tótól egy csónakázó folyosóval, a „Belfő” csatorna szélesítésével el lehet jutni ide a „pontyosig”. Az építési munkálatok már Szabolcsveresmarton is folynak. Kisvárdai bizonyítéka, hogy már körvonalazódott a csónak kikötő létesítménye a „pontyos” nyugati oldalán, a „Belfő” nyomvonalában.

Új épületek készülnek

A Matáv épület szomszédságában a keleti oldalon padig faszerkezetű épületek magasodnak a fák ölelésében. Az itt folyó beruházásokról szóló városi hírek szerint, egy a XXI. századi turista igényeit is kiszolgáló vonzerőelemeket, élményelemeket jelentő technikai fejlesztéseket, valamint környezetbe illő infrastrukturális feltételeket szeretnének kialakítani. A fejlesztés során több, a legkülönbözőbb ötletek megvalósításával próbálják majd a Nádas–tóhoz csábítani a turistákat. Lesz itt csónakház is, és a vízi élővilág bemutatását szolgáló fejlesztés. A tó környezete is megújul, mint például számos vízbe nyúló pihenőhely, kilátó, s fa tanösvény is. Lesznek parkolók, kiszolgáló utak, játszótér, látogatóközpont gyermekjátszó helyiséggel. Épül a vízi filmstúdió is, ennek bizonyítéka, hogy már látható a kerítésen belül az épülő hajó. Az információs beszélgetésünk során, s megnézve az erről megjelent írásokat, összeállt a kép. Egy korábbi nyilatkozatában, a szon.hu–nak többek között a következőket mondta a város polgármestere.

–"A fejlesztés megvalósulása esetén egy olyan látványelemmel lesz gazdagabb a település, ami remekül kiegészíti majd a Várfürdő nyújtotta rekreációs lehetőségeket, s a terület turisztikai vonzerejét is megnöveli" mondta Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, a fejlesztésekről.

Teljesen megváltozik a Vár és környéke Kisvárdán

A megújuló Várfürdő, befejezéséhez közeledik a stadion építése, a sportszálló és az apartman ház építése is. A szálló és az apartman ház körzetének tereprendezése is folyik. A szálló előtti kis tó kotrását is végzik a szakemberek. A stadion szomszédságában épülő csarnok 4000 férőhelyes lesz. Így válik komplexé s a több létesítményekkel lesz gazdagabb a település, ami kiegészíti a várfürdő által nyújtott rekreációs /szabadidőben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi–lelki teljesítőkészség és –képesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember/ lehetőségeket, és a terület turisztikai vonzerejét is megnöveli. A beruházás helyi, térségi jelentőségű, és nem csupán a Kisvárdára érkezők vendégéjszakáinak a számát növeli meg, hanem a foglalkozásbővítésre is lehetőséget kínál. A megvalósuló élményelemek és a különböző fejlesztések a 21. század elvárásainak felelnek meg.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában