Helyi közélet

2018.05.28. 16:58

Barokk dallamok a gyürei református templomban

Gyüre - A Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese Bach-művekkel készül a koncertre.

Gyüre - A Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese Bach-művekkel készül a koncertre.

Fontosnak tartja a Budapesti Fesztiválzenekar, hogy minél több vidéki közösséghez is eljuttassa a muzsikát. Az együttes zenészeinek célja, hogy a zene erejével kapcsolják össze az embereket. A gyürei református templomban június 9-én 18 órától ad hangversenyt a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese Lesták Bedő Eszter vezetésével. A műsorban Johann Sebastian Bach művei csendülnek fel. A közreműködő énekesek: Zemlényi Eszter, Gavodi Zoltán, Megyesi Zoltán, Cser Krisztián.

Megyei érték lett

A gyürei református templom 1800 körül épült, késő barokk stílusban. Tornyát az 1830-as években emelték. Ma Árokháty Béla (1890–1942) egyházzenész, zeneszerző, karnagy és orgonaművész emlékhelye. Tiszteletére emléktáblát is avattak. A templom mint Árokháty Béla emlékhelye a napokban bekerült a megyei értéktár kincsei közé. Gyüre szülöttét Karácsony Sándor jellemezte a legszebben: „Árokháty Béla nemcsak muzsikus volt, hanem lelkipásztor is, aki terelte és vigasztalta nyáját. Teológus volt, aki kálvini alapon vitte be a gyülekezeti elvet énekügyünkbe. Valláspedagógus, aki míg vallástanár, módszertant épített a tanításba, mikor pedig szakfelügyelő lett, egyrészt a rábízott iparos-tanoncok lélektanát kutatta, másrészt a vallástanítók továbbképzését segített megoldani. A zenében sem csak „muzsikus”, hanem a protestáns magyar himnológia tudós kutatója, a modern orgonaépítés alapos elméleti ismerője és hazánkban úttörője is, az orgona és egyházi zeneirodalom átfogó ismeretében évről évre gazdagabb művész és zeneszerző. Karmesteri pályája holtáig emelkedőben”.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában