Helyi közélet

2016.02.23. 16:25

Ahol állatokat kínoznak, ott embereket is bántanak

Nyíregyháza, Budapest - A szombati békés demonstrációhoz az állatvédő szervezetek mellett sok civil is csatlakozott.

Nyíregyháza, Budapest - A szombati békés demonstrációhoz az állatvédő szervezetek mellett sok civil is csatlakozott.

Szombaton több ezer ember vonult a Parlament elé, hogy kiálljon az állatok jogaiért. Közel százhúsz szervezet fogott össze és képviseltette magát a megmozduláson az állatkínzók büntetésének szigorításáért. A demonstráción a nyíregyházi PCAS Állatmentő Egyesület is részt vett.

Méltó büntetést kérnek

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sajnos az országos élvonalban olvasható az állatbántalmazások statisztikájában. Vidéken csak Hajdú-Bihar megye előz meg minket, ahol szervezetünk szintén aktívan küzd az állatok védelméért – mondta el érdeklődésünkre Vidra Beáta, a szervezet vezetője.

– Jelenleg a Büntetőtörvénykönyv szerint az állatkínzásért kiszabható büntetés felső határa kettő, minősített esetben három év szabadságvesztés. Az ilyen ügyekben hozott ítéletek azonban a leggyakrabban felfüggesztett börtönbüntetéssel vég­ződnek.

– Azt szeretnénk elérni, hogy az állatkínzók méltó büntetést kapjanak, és felfüggesztett helyett letöltendő szabadságvesztésre ítéljék őket a kegyetlen állatkínzásokért, gyilkolásokért. Észre kellene végre venni azt az összefüggést is, amit mi látunk és tapasztalunk: az állatkínzásokkal párhuzamosan jelen van a családon belüli erőszak is! Ha másért nem, legalább ezért komolyan kellene venni az állatvédők munkáját, hiszen komoly társadalmi problémára világítunk rá. Aki állatot gyilkol, talán emberre készül… – jegyezte meg Vidra Beáta.

Az állatvédő szervezetek törvénymódosító javaslatát Horváth István, az Ország­gyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke vette át.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában