Helyi közélet

2018.04.29. 15:37

A Rákóczi–megemlékezés a majtényi síkon

Domahida–Kisvárda - Az immár 29. alkalommal rendezték meg április 28–án, szombaton, 11 órától a szokásos majtényi főhajtást a domahidai vasútállomás mögött lévő kuruc emlékműnél.

Domahida–Kisvárda - Az immár 29. alkalommal rendezték meg április 28–án, szombaton, 11 órától a szokásos majtényi főhajtást a domahidai vasútállomás mögött lévő kuruc emlékműnél.

A Rákócziak kerek évfordulói, 410 éve halt meg Rákóczi Zsigmond, 425 esztendeje született és 370 éve halt meg II. Rákóczi György, 315 esztendeje kezdődött a Rákóczi szabadságharc. A II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc szabadságharc indokolttá teszi az emlékezést. A Láncos templom Kálvin Központjában 27–én négy előadás volt, a „Rákócziak Erdély fejedelmi trónján” címmel történelmi tanácskozást volt négy előadással.

Megyénket is képviselték a majtényi megemlékezésen

Április 28–án, szombaton pedig ünnepi műsor, a meghívottak koszorúzással, főhajtással emlékeztek a 29. alkalommal a majtényi főhajtást. A megemlékező ünnepségen részt vettek, Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Simon Edina, Magyarország kolozsvári konzulja, Seszták Oszkár, a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Fülöp István a Mátészalkai Járási Hivatal hivatalvezetője, Dr. Bene János történész címzetes igazgató, Dr. Rémiás János történész a Jósa András Múzeum igazgatója. Részt vettek még a nagykárolyi önkormányzat képviselete, Várna Levente és Leitner Róbert, Balogh Sándor, a kismajtényi RMDSZ elnöke, és Balogh Enikő kismajtényi lelkipásztor.

Részt vettek a majtényi megemlékezésen a kisvárdai Kuruc Hagyományőrzők.

A kulturális műsorban felléptek: a mikolai Rákóczi Kulturális Egyesület Népdalköre, a nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a nagykárolyi Rekettye Néptánccsoport, és a tyukodi hagyományőrző dalcsoport, illetve domahidai, kis– és nagymajtényi, és szilágysomlyói énekesek és szavalók. A kuruc emlékműnél díszőrséget álltak: a szatmárnémeti Dsida Jenő és a szilágysomlyói Báthory István cserkészcsapat tagjai.

A majtényi eseményről a Hagyományőrző csapat vezetője Szeregnyi György adott tájékoztatást.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában