Helyi közélet

2016.02.03. 09:48

A nyíregyházi lány, aki az új Star Wars filmen is dolgozott

Nyíregyháza - Koncz Teréz olyan filmeken dolgozott, mint a Halálos iramban 6 vagy a Star Wars: Az ébredő Erő.

Nyíregyháza - Koncz Teréz olyan filmeken dolgozott, mint a Halálos iramban 6 vagy a Star Wars: Az ébredő Erő.

Koncz Teréz életében a Csillagok háborúja visszatérő elem, hiszen még jóval a filmes munkái előtt, a szakdolgozatában is foglalkozott a filmtörténelem egyik nagy klasszikusával. De hogy kerül egy nyíregyházi lány éppen ahhoz a londoni céghez, amelyet felkérnek ezekre a komoly munkákra?

A digitális effektek világa

– A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakának elvégzése utáni nyáron ismerkedtem meg a párommal, Andrással, aki akkor Angliában élt, én pedig négy hónapnyi távkapcsolat után követtem Londonba – mesélte portálunknak.

– Olyan munkát szerettem volna végezni, amiből később rendezőként is profitálhatok majd, és mivel a filmes részterületek közül a digitális effektek (VFX) világa érdekelt igazán, beadtam a jelentkezésem az egyik vezető céghez, a Harry Potter-filmeket is jegyző Double Negative-hoz, és felvettek. Nem hiszem, hogy a Zrínyi Ilona Gimnázium haladó angol szakán megalapozott nyelvtudásom, a filmrendezői végzettségem és az addigi munkatapasztalataim nélkül behívtak volna az interjúra, de mivel az angliai tapasztalatot mindennél fontosabbnak tartják, csak azután bíztak meg nagyobb feladatokkal, amikor házon belül már bizonyítottam.

– Így dolgozhattam a már említett filmeken: produkciós koordinátorként a 6–20 fős csapatok időbeosztásának elkészítése, felügyelete, a munkájuk ellenőrzése és segítése a feladatom, de a napi vetítések lebonyolítása, a csapatok tagjai közötti kapcsolattartás biztosítása, és külső partnerekkel való kapcsolattartás is az én dolgom. Egy filmen átlagosan 4–10 hónapot dolgozik az utómunkastáb, amelynek akár több száz tagja is lehet.

Reklámok, filmek

Az utómunka-stúdiók egyébként jobban hasonlítanak nagyvállalathoz, mint film­stúdióhoz. A kollégák és vezetők hozzáállása profi és laza, a kedvesség együtt jár a nyugodt, gyakorlatias hozzáállással és segítőkészséggel.

– A közösségi élet a cégeken belül támogatott dolog, valódi barátságok születnek a poénkodva áttúlórázott éjszakák során. A technikai ellátottság ezen a területen alapvető követelmény, hiszen szinte minden estben addig még soha nem látott, egyre jobb minőségű dolgokra használják a számítógépeket – mesélte a fiatal lány, aki a filmek mellett reklámokkal is foglalkozik.

– Tavaly egy barátommal, a szintén nyíregyházi Olajos Tamással – korábban lapunk fotóriportere volt, a szerk. – reklámgyártó és kreatív szolgáltató céget alapítottunk Londonban. Bár a VFX világa visszavár, most élvezem a saját vállalkozás nyújtotta szabadságot. A legnagyobb örömömre arra is van lehetőségem, hogy rendezzek: márciusban forog az új kisjátékfilmem az MTVA Mecenatúra Program kereteiben, és nemrég kaptunk támogatást egy nagyjátékfilmterv fejlesztéséhez is. E két produkció egyik fő mozgatórugója a szintén ex-zrínyis Szűcs Ildikó, az Éclipse film producerének asszisztense.

– Bár még londoni lakos vagyok, a cégünk és a rendezés miatt sok időt töltök Budapesten, ami bevallom, már hiányzott egy kicsit. Nagyon szeretek utazni, engem a többlaki élet inkább pörget mint megvisel.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 3-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában