Helyi közélet

2015.12.06. 19:29

A jövő gyümölcse lehet a kökény

Lövőpetri - A lövőpetri nemesítő, Szőke Ferenc szerint a jövő egyik fontos gyümölcsévé léphet elő a kökény.

Lövőpetri - A lövőpetri nemesítő, Szőke Ferenc szerint a jövő egyik fontos gyümölcsévé léphet elő a kökény.

A földünk északi féltekéjén elterjedt, vadon termő kökény az egyik legváltozatosabb gyümölcsfajunk. A természetben nemcsak genetikailag tiszta kökényként, de házi szilvával létrejött természetes hibrid, azaz kökényszilva formában is előfordul – állítja az egyéb gyümölcsök mellett a kökény nemesítésében is remek eredményeket elért lövőpetri kertészmérnök. Szőke Ferenc több ígéretes fajtajelöltet is előállított már szelekciós nemesítéssel, amelyekből kettő jövőre kapható lesz az egyik debreceni faiskolában.

Miért jó a háznál?

A kökénynek gyakorlatilag szinte minden része alkalmas valamilyen életfunkciónk javítására. A kökényvirág teája zsírégető, így fogyást elősegítő hatású. A termése pedig immunerősítő, ugyanakkor hasfogó hatással rendelkezik. Nagyon nagy az antioxidáns- és ellagsavtartalma. Ezen vegyületek révén a kökény fokozza a szervezet védekezőképességét, ezért aztán betegség utáni lábadozás idején erősen javallott, továbbá szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is nagyon jó. Az ellagsav a kollagén lebomlását lassítja, vagyis az inak, porcok, ízületek kopását csökkenti. Ugyanakkor a bőrt is feszesíti, ezért használják kozmetikai alapanyagnak is a kökényt. Nagyobbrészt azonban élelmiszernek dolgozzuk fel: készül belőle lekvár, szörp, pálinka, sőt, instant tea is – köti kis csokorba a nemesítői tevékenységének szíve csücskét jelentő, nagy tudású növény érdemeit Szőke Ferenc.

Alkalmazkodóművész

Szolid környezeti igényei alapján a klímaváltozás egyik ígéretes termesztett faja lehet, bár gyakran a késő tavaszi fagyok idején virágzik. Ezt a tulajdonságát, továbbá azt, hogy fényigényes, szárazságtűrő, a talaj minőségre nem igényes, ültetéskor ajánlatos figyelembe venni.

A szilvamoly is szereti

Ami az ápolást illeti, az 5×3 méterre telepített növényeket a szilvához hasonlóan kell kezelni. Kártevői és kórokozói ellen védekezni kell. Tapasztalatok szerint a bioter­mesztésben legnagyobb kihívást a szilvamoly elleni védekezés jelenti. A várható termésmennyiség kökény esetén 8–11, kökényszilva esetében 11–13 kilogramm/fa.

Magas terméshozam

Jelenleg több mint 60 vállalkozás végez kökényfeldolgozást. A termés gyűjtéséből származó problémák – nem megbízható minőség, gyűjtés körülményeinek kontrollálatlansága, tervezhetőség hiánya – nehezíti a termékek előállítását. Ezt küszöbölheti ki a termesztésbe vonás. A termesztési céllal nemesített fajtákkal szembeni elvárások a magas terméshozam, a nagy gyümölcsméret, a jó termékenyülés, a korai termőre fordulás és a megfelelő beltartalmi érték. További elvárások a jó ökológiai tűrőképesség, a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenálló képesség.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában