Helyi közélet

2018.09.01. 15:57

360 fokos videó: Krúdy Gyula, a Nyírség álmodója

Nyíregyháza - Krúdy az érettségi alatt megbeszélte a lap munkatársaival, hogy minden nap tegyék be az újságba egy-egy tárcáját.

Nyíregyháza - Krúdy az érettségi alatt megbeszélte a lap munkatársaival, hogy minden nap tegyék be az újságba egy-egy tárcáját.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárat bemutató videósorozatunk következő részében dr. Dámné dr. Rácz Magdolnát, a Jósa András Múzeum munkatársát kértük meg, hogy meséljen pár érdekességet a Krúdy Gyuláról.

– A nagyszülők, idősebb Krúdy Gyula és a felesége, Radics Mária a városba költöztek. Itt született a legidősebb fiúk, akit szintén Gyulának hívtak, és akiből édesapja pályáját követve ügyvéd lett – kezdte dr. Dámné dr. Rácz Magdolna.

Az író édesapja beleszeretett egy fiatal cselédlányba, Csákányi Juliannába. A szülők nem nézték jó szemmel a kapcsolatot, és elzavarták a háztól a lányt – a fiú azonban nem hagyta magára az akkor már várandós szerelmét. Lakást béreltek, s Nyíregyházán 1878. október 21-én megszületett első gyermekük, az író Krúdy Gyula.

– Fiú lett, Gyulának is hívták, így a nagyszülők is megbocsátottak – mesélte az irodalomtörténész. – Ezután még kilenc gyermekük született.

Egy kis „bulvár”

Krúdy Gyula az elemi iskolát Szatmárban kezdte, majd a szülők Podolinba küldték tanulni négy évre. Mikor elkezdett kamaszodni – hogy jobban szem előtt legyen – hazahozták Nyíregyházára, és beíratták a mai Kossuth Lajos Gimnáziumba, ahol tanárai hamar felfedezték tehetségét.

– A kis Gyulát nem csak a támogatás, hanem a saját tüze, az irodalmi vénája is hajtotta. Elkezdett írogatni, létrehozott a barátaival egy társaságot, a Nyíregyházi Szabad Sajtót – mesélte dr. Dámné dr. Rácz Magdolna. – Küldözgettek Pestre különböző híreket, sokszor álhíreket, és amikor erre a tanárai rájöttek, nagyon megszidták a fiatalokat.

Trükkös érettségi

Az irodalomtörténész elmondta, hogy Krúdyt ebben az időszakban két idősebb barát vezette be a „felnőtt életbe”. – Úgy tűnik, hogy itt, a Sóstón szokott rá Gyula a borozgatásokra – tette hozzá. – Ezt bizony élete végéig nem is tudta abbahagyni.

Az irodalomtörténész arról is beszélt, hogy Krúdy érettségijének is érdekes története van. A fiatal író ugyanis három hónappal a vizsgák előtt úgy döntött, hogy tanulmányai befejezése helyett inkább állást vállal a Debreceni Ellenőr című lapnál, ahol már korábban is jelentek meg művei.

– Beállított a szerkesztőségbe, és mindenki csodálkozott, hogy ez a fiatalember Krúdy Gyula, hiszen ők a nagyapát ismerték, és azt hitték, hogy ő küldözgeti az írásokat – mondta el a múzeum munkatársa. – Örömmel fogadták a fiatal tehetséget, csak itthon nem örültek neki a szülők és a tanárok. Az édesapja az osztályfőnökkel karöltve elment Debrecenbe, és némi pofozkodás után hazahozták a gyereket, hogy leérettségizzen.

A kihagyás azonban a felkészülés rovására ment, a fiatal Krúdy pedig ezt az érettségi bizottság lenyűgözésével akarta ellensúlyozni – sikeresen.

– Az érettségi ideje alatt megbeszélte a lap munkatársaival, hogy minden nap tegyék be az újságba egy-egy tárcáját. Így amíg a diákok kidolgozták a tételeket, a tanárok fellapozták az újságot, és örömmel látták minden nap, hogy milyen tehetséges ez a Krúdy Gyula: minden nap megjelenik egy műve. Így aztán kettessel mindenből átengedték, egyedül magyarból kapott négyes osztályzatot.

A Nyíregyházára repülő első utas

Krúdy Gyula 1933. május 11-én hunyt el. Dr. Dámné Dr. Rácz Magdolna elmondta: bár élete későbbi szakaszában az író már nem szülővárosában élt, műveiből látható, hogy soha nem távolodott el Nyíregyházától. Még azt is tudni lehet, hogy az első repülőgép, ami a megyeszékhelyre érkezett Pestről, Krúdy Gyulát hozta.

NA


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában