4 órája
A szilva igen jó, a pálinka kiváló
Szilva: megfelelő a mennyiség. Szilva: magas a cukortartalom.
Szilva és pálinka: az idei szatmári szilvapálinkáról a megkóstolása után mondtak véleményt a pálinka lovagrend tagjai
Fotó: Lázár Zsolt
Szilva és pálinka: két szorosan összetartozó szó. Az új pálinka ünnepét a közelmúltban együtt tartotta meg Vásárosnaményban a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetségének trófeamustrájával. Dr. Cservenyák László, a lovagrend nagymestere többek között a következőket mondta köszöntőjében. – A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend nevében külön köszöntöm Mihályi Lászlót, a Pálinka Nemzeti Tanács elnökét, aki megtisztelte rendezvényünket. Utoljára 2023-ban találkoztunk itt Vásárosnaményban, tizennyolc év után új helyszínen. Megtiszteltetés, hogy Vásárosnamény önkormányzata és a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetsége az elmúlt évben partnerként fogadta a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendet.
Szilva és pálinka: fontos a minőség megőrzése
– Lovagrendünk nagytanácsának döntése értelmében feladatunk nem csupán a hagyományok őrzése, a múlt emlékeinek ápolása, a teendőink között szerepel a jelenkori híres szatmári szilvapálinka minőségének megőrzése, további javítása – folytatta dr. Cservenyák László. – Minden esztendő más és más, a pálinkák minősége is ennek függvényében változott. Lovagrendünk ezért évről évre megvizsgálja és alapos mérlegelés után értékeli az adott év új pálinkáját és az évjáratra jellemző egyéb körülményeket. A nagytanácsunk által megbízott lovagok előzetesen megvizsgálták, hogy ebben az évben milyen mennyiségű szilva termett Szatmár-Beregben, milyen a gyümölcs minősége, és végül az új pálinkát közösen megkóstolva véleményt formálunk a végtermékről, a 2024-es évjáratú szatmári szilvapálinkáról. Felkérem Danó Sándor lovagot, hogy a 2024-ben termesztett gyümölcsöt mennyiség szempontjából értékelje.
Szilva: vélemény a mennyiségről
Danó Sándor értékelése így hangzott:
– Ebben az évben is a változékony időjárás befolyásolta a megtermelt szilva mennyiségét. Korán érkezett a tavasz, ennek ellenére a korai fagyok nem tettek kárt az ültetvényekben. A tavaszi szárazságot álomszép szilvavirágzás koronázta meg. Aztán a szárazabb időszakot az elmúlt évekkel ellentétben egy csapadékos május-június váltotta fel. Ekkor már voltak biztató előjelei annak, hogy jelentős mennyiségű termésre számíthatnak a gazdák.
– Júliusban azonban az évszázad egyik legszárazabb nyara köszöntött ránk, és ez kitartott egész nyáron. A szokatlanul forró időjárás hatására erősen romlásnak indult a termés, de a fákon maradt szilva egészséges, nagy szemű, igen jó minőségű gyümölcsöt eredményezett. Az igen forró nyárnak köszönhetően a betakarítás mintegy két héttel korábban kezdődött meg. Ennek értelmében lovagrendünk 2024-ben a megtermelt gyümölcsöt mennyiségi szempontból jónak értékeli.
Minősítették a gyümölcsöt is
A szilva minőségét Gáspár Zoltán lovag értékelte.
– Ahogy hosszú évek óta mindig, az idén is megtekintettünk jó néhány kertet. Ez a nyár rendkívül nagy meleget hozott, a termés augusztus második felére szépen megérett. A szemek a kevés csapadék ellenére egészségesek maradtak, és nagyságuk is megfelelt az elvárásoknak. A gyümölcsöt megkóstoltuk, megállapítottuk, hogy a legjobb évjáratra jellemző kiváló zamatú, a cukortartalom pedig – nagy örömünkre – különlegesen magas volt szinte az egész régióban. Ezért az évet ebből a szempontból jónak értékeljük. Kérem a lovagokat, hogy a végső döntésben ezt vegyék figyelembe.
A minősítés harmadik állomása az volt, amikor az új pálinkát megkóstolva ítéletet mondtak a lovagrend tagjai a párlat színének tisztaságáról, illatáról, ízéről és a még éretlen párlat várható harmóniájáról.
Egyre nehezebb a bírálat
– Gyümölcsös, jellegzetes zamatú, a szatmári szilvapálinkára jellemző karakteres, enyhén mandulaíz is érezhető benne. Minden remény megvan arra, hogy egy fél év múlva a szakszerű tölgyfahordós érlelés után sokaknak kulináris élvezetet nyújtó szatmári szilvapálinka váljon belőle. Ezért a kóstolás alapján a párlatot kiválónak minősítem. Összességében tehát kihirdethetem, hogy a mennyiség és a minőség vizsgálata, valamint a párlat kóstolása után a szatmári szilvapálinka 2024-es évjáratát igen jónak minősítettük – jelentette ki Gönczi András lovag a párlat értékelésekor.
A lovagrend egyik legfontosabb feladatának tekinti a szatmári és a beregi régióban főzött pálinkák, párlatok minőségének szüntelen javítását. Ennek elősegítése érdekében immár 18. alkalommal írta ki a szatmári-beregi pálinkaversenyt, amire három kategóriában lehetett nevezni. A verseny menetét, a pontozást, az értékelést a bírálóbizottság elnöke, Csobolya Attila, a lovagrend főpohárnoka ismertette.
Mint elmondta, az idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a lovagrend a párlatversenyt. A tapasztalatok szerint az elmúlt évek során egyre többen és egyre jobb minőségű termékkel neveztek, így már egyre nehezebb feladat volt elbírálni ezeket a kiváló termékeket. Mindezek miatt a lovagrend úgy döntött, az idén változtat a kiosztott díjak mennyiségén, az aranyérmesek között a legjobbak még Champion díjat is kaphattak. (A pálinkaverseny nyerteseit keretes írásunkban találják az érdeklődők.)
Mint korábban már megírtuk, a lovagrend idei életműdíját M. Magyar László, szerkesztőségünk munkatársa vehette át, mert több évtizeden át írásaival segítette a civil szervezet céljainak megvalósulását, a hagyományok ápolását, vármegyénk eredet védett pálinkáinak népszerűsítését.
Két új lovagot avattak
A lovagrend két új lovagot is felvett a tagjai sorába.
– Mi, a lovagrend tagjai vállaltuk, azon leszünk, hogy ez a nemes ital ismét visszanyerje régi hírnevét itthon és külföldön egyaránt. Jó érzés, hogy ezt az ügyet egyre többen kívánják szolgálni. Új lovag avatása minden évben egy alkalommal van. Ebben az évben is többen jelezték belépési szándékukat lovagrendünkbe, s valamennyi felvételt kérő jelölt rendelkezett egy-egy pálinkalovag támogatásával.
– A tagság elnyeréséhez a lovagrend nagytanácsának többségi támogatása szükséges. Idén lovagrendünk a jelölések alapján két lovagot avat fel: a nagytanács döntése alapján a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend ebben az évben Lovassy Györgyöt és dr. Kósa Lajost kívánja tagjai sorába felvenni – jelentette be dr. Cservenyák László nagymester. A két új lovag elmondta az eskü szövegét, majd azt követően Galambos Béla exnagymester lovagtárssá avatta őket.
A 2024-es pálinkaverseny díjazottjai
Szabolcsi almapárlat:
Aranyérem: Pámer Zsolt. Ezüstérem: Rékasi Imre, Galambvári Tibor, Németi János, Gincsai András, Mikulás Adrián. Bronzérem: Katona Sándor, Pinkóczi Zoltán, Fecske Mihály.
Szabolcsi szilvapárlat:
Aranyérem: Németi János, Varga Szilárd. Ezüstérem: Balázs Péter Béla, Pinkóczi Zoltán, Mikulás Adrián, Szabó Nándor, Németi János, Katona Sándor, Pámer Zsolt, Széles Tamás. Bronzérem: Rékasi Imre, Mikulás Adrián, Schwarzkopf János, Fecske Mihály, Széles Tamás.
Szőlőpárlat kategóriában:
Aranyérem: Kocsis Imre (Irsai szőlő), Szabó Máté Márk (Irsai szőlő). Ezüstérem: Vattai János (Izabella szőlő, sárgamuskotály), Pinkóczi Zoltán (Izabella szőlő), Gincsai András (sárgamuskotály). Bronzérem: dr. Harcsa Imre, Mikulás Adrián, Galambvári Tibor és Pámer Zsolt.
Egyéb kategória:
Aranyérem: Kővári Árpád (borpárlat), Galambvári Tibor (fekete ribizli), Mikulás Adrián (kántorjánosi meggy). Ezüstérem: Katona Sándor (meggy), Cserés Attila (körte), Maros Zoltán (kajszibarack), Balázs Péter Béla (kajszibarack), Schwarzkopf János (som), Fazekas Máté (vegyes gyümölcs), Fecske Mihály (birspárlat). Bronzérem: Király Attila (cseresznye), Németi János (cigánymeggy), Rékasi Imre (kántorjánosi meggy), Schwarzkopf János (vilmoskörte), Zoltán Tamás (kajszibarack), Mikulás Adrián (kajszibarack), Schwarzkopf János (kökény), Kővári Árpád (borpárlat), Bellus Krisztián (alma, birsalma), Szőke Attila (fekete berkenye).
1. Champion díj alma kategóriában: Pámer Zsolt
2. Champion díj szilva kategóriában: Varga Szilárd
3. Champion díj szőlő kategóriában: Szabó Máté Márk
4. Champion díj egyéb kategóriában: Mikulás Adrián.
A két lovag laudációjából
Lovassy György a végzettségét tekintve okleveles élelmiszeripari mérnök, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Kara erjedési szakirányát végzi. Szakmai tevékenysége rendkívül hosszadalmas: technológiai berendezések forgalmazása, technológiák, lepárlók tervezése, kivitelezése, üzemi szaktanácsadás és oktatás pálinkafőzdék, gyümölcsfeldolgozó borászatok és italipari üzemek számára. A tervei alapján épült üzem Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Fehéroroszországban, a berendezések szállítását, telepítését, beüzemelését is ő intézte.
Dr. Kósa Lajos Fehérgyarmaton született. Jelenleg Nyírszőlősön él. A gyermekéveit Panyolán töltötte. A Rendőrtiszti Főiskolán szerzett diplomát 2003-ban, majd 2007-ben a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogászi végzettséget. Jelenleg a Terrorelhárítási Központ regionális irodájának vezetőhelyettese. Panyolai születésűként hamar kapcsolatba került a pálinkával, hiszen már gyermekként segített édesapjának. Pár éve a barátjával vett egy kisüsti főzőberendezést, a párlataikkal sok versenyt nyertek.