Váci 100

2 órája

Száz éve született „a sokaság fia”

A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító 1924-ben született. A Váci Mihály-emlékév zárásaként számos program vár még az irodalombarátokra.

Csáki Alexandra

Váci Mihály a Magyar Rádió stúdiójában

Fotó: Fortepan

Közeledik a „szőke város” fia, Váci Mihály születésének századik évfordulója. A centenáriumi évben számos programmal emlékeztek meg a Kossuth-díjas költőről a városi és a vármegyei önkormányzat támogatásával, a nyíregyházi kulturális intézmények összefogásával azonban az esztendő hátralevő részében is méltóképpen idézik fel szellemiségét, munkásságát, a magán- és közember Vácit.

Váci 100, Váci Mihály, emlékév, Nyíregyháza
Váci 100: a Váci Mihály-emlékév végéhez közeledve ismertették a programokat a nyíregyházi kulturális intézmények
Fotó: Bozsó Kata

Váci Mihály emlékezete

– A programsorozat október 21-én folytatódik, jövő hétfőn 17 órától a második emeleti konferenciatermünkben „Népünk legtisztább áldozása” címmel Váci Mihály 1956-os naplójába nyerhetnek betekintést az irodalombarátok Nyomtató Enikő és Gyuris Tibor színművészek előadásában, Illyés Péter előadóművész közreműködésével – ismertette a csütörtöki sajtótájékoztatón Mészáros Szilárd. A Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója hozzátette: december 13-án 9 órától két helyszínen, a Bessenyei téri szobornál és a VMKK bejáratánál lévő emléktáblánál hajtanak fejet a költő születésének századik évfordulója alkalmából, majd kihirdetik a „Szőkén, szelíden, mint a szél” – Váci-versek képekben című fotópályázat eredményét az emeleti galériában. „Fogadjatok magatok közé” címmel 11 órától Nagyidai Gergő, Munkácsi Anita színművészek és az AdHoc Team megzenésített versekkel tiszteleg Váci Mihály munkássága előtt.
A Jósa András Múzeum és tagintézményei három programmal csatlakoznak az emlékévhez. Dr. Rémiás Tibor igazgató elmondta: a költő testvére, Váci András festőművész alkotásaiból nyílik válogatáskiállítás a VMKK-ban A szabolcsi táj szerelmese címmel.
– A múzeum emellett rajzpályázatot hirdet felső tagozatos általános iskolásoknak és középiskolásoknak. Témája A zsezse madár című novella, amihez szabadon választott technikával készíthetnek illusztrációt a gyerekek A4-es vagy A3-as méretben. Az alkotásokat december 4-éig várjuk a Kállay Gyűjteményben, ahol 14-én kiderül, kik szerepeltek a legjobban a pályázaton. Az alkotásokból kiállítás is nyílik. A gyűjteményben ezen a napon 11 órától Értünk dobbant „a százhuszat verő szív” címmel tart előadást dr. Dámné dr. Rácz Magdolna irodalomtörténészünk.

Filmvetítés és előadás

– A Nyíregyházi Egyetemen november 12-én 13.30-tól emlékkonferenciát rendezünk a 100. éve született Váci Mihály tiszteletére – vette át a szót dr. habil. Minya Károly intézetigazgató, főiskolai tanár.
– Tematikáját tekintve lesznek olyan előadások, amelyek újdonságokkal, friss kutatási eredményekkel szolgálnak, illetve visszaemlékező típusúak. Ezek közül három összekapcsolódik: Babosi László Váci és Ratkó József, dr. Karádi Zsolt a nyíregyházi költő és Rákos Sándor kapcsolatát vizsgálja, míg jómagam Váci Mihály Baranyi Ferenc műveinek tükrében címmel tartok előadást. Dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, Ladányi András író és Madár János költő, a Magyar Nemzeti Írószövetség elnöke szintén Váci munkásságáról értekezik, míg Stick Gyula, a Váci-család „fogadott fia” az ott töltött évekről beszél majd, Ilyés Gábor helytörténész pedig bemutatja a nyíregyházi Váci-emlékjeleket.
Tomasovszki Anita, a megyei könyvtár igazgatója megerősítette: valóban példaértékű a város kulturális intézményei közötti együttműködés.
– Az Értékes Esték, mely a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság programsorozata, áprilisban mutatta be Váci Mihály irodalmi munkásságát. Természetesen korábban is voltak Vácira emlékező rendezvényeink, és egy online kvízt is indítottunk vele kapcsolatban, illetve örömmel veszünk részt a tudományos konferencia szervezésében. A könyvtár konferenciatermében mutatjuk be november 29-én 16.30-tól „A sokaság fia”. Váci Mihály élete című filmet, vendégeink lesznek Csordás László rendező, Kéry Péter operatőr és Benke Márk előadóművész. Előtte azonban november 21-én 15 órától dr. Sipos László Forster-emlékérmes műemlékfotós tart vetítéssel egybekötött előadást a költőről és utolsó úti céljáról, Vietnamról. A terveink között szerepel, hogy december közepéig kialakítunk az első emeleti olvasótermünkben egy Váci-sarkot, ahol többek között helyet kap az a két szék és egy bárszék, ami még a költőé volt, és amit Stick Gyula, a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület elnöke adományozott intézményünknek.

Sajátjukként szerették

– A Váci 100 mellett az egyesület megalakulásának huszadik évfordulójáról is megemlékezünk – hangsúlyozta a szervezet alapítója, aki a tiszadobi gyermekotthonból kikerülve öt évig élt albérletben a Váci-család otthonában. A fiút szinte sajátjukként szerették a Váci szülők, és szoros kapcsolatot ápolt fiaikkal, Misuval és Andrissal is.
– Ebben az évben a Váci-szavalóverseny átlépte a városhatárt, megye több pontján szerveztük meg, a teljesség igénye nélkül Leveleken, Újfehértón, Gávavencsellőn, Tiszadobon és Tiszavasváriban, ahol az idén már háromszor tartottunk rendhagyó irodalomórát a Váci-gimnáziumban közel háromszáz diáknak. Nyíregyházán megalakult az egyesület ifjúsági tagozata, aminek a vezetője Illyés Péter, olvasókörünk pedig változatlanul működik – sorolta Stick Gyula. Hozzátette: az AdHoc Team jelenleg is megzenésített Váci-verseken dolgozik, melyek reményei szerint a nagyközönséghez is eljuthatnak majd valamilyen formában, valamint szeretné megírni emlékeit a Váci családnál töltött évekről, Ratkó József és Bory Zsolt költőkről, akikkel szintén fiatal korában került kapcsolatba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában