Balhé

2 órája

Tömegverekedés és óriási balhé

Ez nem garázdaság volt, hanem háború – fogalmazott a bíró. Tömegverekedés a Mamma Mia előtt: tanúkat hallgattak ki.

Száraz Anita

Tömegverekedés: az ügyben szerdán délelőtt tanúkat hallgattak ki

Fotó: KM

Tavaly tavasszal egy nyíregyházi videó tarolta le az internetet, de kivételesen nem egy új beruházás vagy egy állatparki újszülött miatt beszéltek napokon át a megyeszékhelyről, hanem egy tömegverekedés miatt. A felvételen az látszik, ahogy férfiak ütik-verik egymást a Mamma Mia nevű szórakozóhely előtt – ezt a videót szerda délelőtt a Nyíregyházi Törvényszék 2. emeleti dísztermében is levetítette dr. Gunyecz Zoltán törvényszéki bíró. A megdöbbentő képsorokat együtt nézték a vádlottak, a sértett, a védők és az ügyész: a videó sokat segíthet abban, hogy kiderüljön, mi is történt pontosan 2023. március 4-én hajnalban. Az életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt indult eljárásnak 11 vádlottja volt. Négyen az előkészítő ülésen beismerték a bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, őket jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélték.

tömegverekedés, Mamma Mia, biztonsági őrök
Tömegverekedés: az előkészítő ülésen alig fértek be a vádlottak a terembe
Fotó: KM-archív, Dodó Ferenc

Tömegverekedés: ütötték, verték egymást

A vármegyei főügyészség vádirata szerint a biztonsági őrök 2023. március 4-én a hajnali órákban nem engedtek be a szórakozóhelyre egy férfit, akinek a viselkedésével korábban probléma volt. Szóváltás alakult ki köztük, majd a dühös férfi telefonon a helyszínre hívta a testvérét és az édesapjukat. A két társaság között verekedés alakult ki, a felek kölcsönösen bántalmazták egymást. A verekedést többen is észlelték a szórakozóhelyen, ők szintén csatlakoztak a tömegverekedéshez, s a vádirat szerint az őrök még akkor is bántalmazták a fiúk apját, amikor már a földön feküdt. Voltak, akik megúszták zúzódásokkal, agyrázkódással, ám F. J.-nek, a fiúk édesapjának a törött bordája átszúrta a tüdejét, az egyik biztonsági őrnek pedig eltört a szemgödre.

A kiváltó ok

K. T., az ügy I. rendű vádlottja a júniusi tárgyaláson nem akart kérdésekre válaszolni, dr. Gunyecz Zoltán a korábbi vallomásait olvasta fel. – Korábban F. P-t kitiltottuk a klubból, mert verekedést provokált, így amikor megjelent az ajtóban, a társam, H. Gy. – a II. rendű vádlott – nem engedte be. Később eljutott hozzánk egy üzenet, amiben P. megfenyegetett bennünket, de nem foglalkoztunk vele. Hajnalban P. a testvérével, F. M.-mel és az apjukkal jelentek meg, hogy elégtételt vegyenek. A biztonsági őrök nem üthetnek, ezt én is jól tudom, de ha megtámadnak, megvédhetem magam – mondta korábban K. T. és hozzátette: részben bűnösnek érzi magát és megbánta, ami történt, de nem ők kezdték a verekedést. A nyári tárgyaláson H. Gyula sem tett vallomást, korábban úgy fogalmazott: ő csak a társát, majd magát próbálta védeni. F. P. a korábbi vallomásaiban bűnösnek vallotta magát, s bocsánatot kért. – Nem kellett volna fenyegető üzeneteket küldenem a biztonsági őröknek, de dühös lettem, mert nem engedtek be. Önkívületi állapotban voltam – így fogalmazott és hozzátette: sajnálja, ami történt. Öccse, M. kijelentette: nem verekedni mentek, csak a testvérét akarták hazavinni, szerinte a balhé egy félreértésből indult ki, és cáfolta, hogy lett volna nála boxer. A fiúk édesapja, a tanúként beidézett F. J. a júniusi tárgyaláson úgy fogalmazott: abban érzi magát hibásnak, hogy M. kérésére a szórakozóhelyhez mentek. – Ha tudtam volna, hogy ott balhé lesz, nem viszem oda a gyerekemet – mondta és hozzátette, csak azért szállt ki az autóból, hogy a megvédje a fiait, de nem bántott senkit.

Vádlottból lettek tanúk

Szerdán azt a négy férfit hallgatták meg tanúként, akik az eljárás kezdetén még vádlottak voltak, de akikkel szemben jogerős ítélet született. T. B. elmondta, vendégként volt a Mamma Miában azon az éjszakán, és amikor Szandi – ő szedte a jegyeket – szólt neki, hogy balhé van a parkolóban, kiment. Azt látta, hogy többen is szaggatják le a ruhát Tomiról (ő az I. rendű vádlott), s megpróbált neki segíteni. Azt mondta, három embert ismert fel a vádlottak közül, mire dr. Gunyecz Zoltán felhívta a figyelmét arra az ellentmondásra, miszerint a korábbi vallomásában azt mondta, nem ismerné fel a támadókat... R. Gy. ugyancsak vádlottból lett tanú. Kiderült: korábban ő is a szórakozóhelyen dolgozott, s azért ment oda az ominózus napon, hogy sajtburgert vigyen K. T-nek. Amikor hallotta, hogy balhé van, kiment a parkolóba. – Láttam, hogy többen hemperegnek a földön, Tomiról leszedtem az egyik fiút, s valaki boxerrel megütött, de lehúztam a kezéről az eszközt, s később odaadtam a rendőröknek – mondta. L. G. biztonsági őrként aznap is dolgozott, s neki is Szandi szólt, hogy baj van. – Kimentünk: az emberek szanaszét voltak a parkolóban és verekedtek, én pedig megpróbáltam védeni a kollégáimat, barátaimat. –  Amikor Zoltay főhadnagy az Egri csillagokban a török katonákkal harcolt, a megnyilvánulásokból pontosan lehetett tudni, hogy áll a küzdelem – mondta dr. Gunyecz Zoltán, és megkérdezte a tanút, hallott-e kiabálást, hangokat, amelyekből kiderülhet, ki kivel verekedett. –  Vigyázz, hagyjad, ne bántsd –  ilyesmit hallottam, de hogy melyiket ki mondta, nem tudom –  tette hozzá. F. M. nem akart kérdésekre válaszolni, a bíró a korábbi vallomását olvasta fel. Mint kiderült, amikor kiment a szórakozóhelyről, azt látta, hogy Tominak nekimentek, és szerette volna megvédeni. De kapott egy hatalmas ütést, s mivel vérzett a szeme, bement az épületbe, mire pedig újra kiért, már ott voltak a rendőrök. Azt mondta, szerinte nem puszta kézzel ütötték, eltört ugyanis a szemürege, s a járomcsontja is – maradandó sérülése keletkezett.

A Nyíregyházi Törvényszék áprilisban azokkal szemben jogerős ítéletet hozott, akik bűnösnek vallották magukat és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról.

  • A VII. rendű vádlottat, T. B.-t 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélték, a végrehajtást 3 évre felfüggesztették.
  • A VIII. rendű vádlottat, R. Gy.-t 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.
  • A X. rendű vádlottat, L. G-t ugyancsak 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.
  • A XI. rendű vádlottat, F. M.-t 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában