Egészségügy

1 órája

A szűrés életet menthet, ráadásul ingyenes is

Kardiológiai szűrőprogramot szerveztek Nyíregyházán. Nagyon sokan vettek részt az ingyenes szűrésen kedden a Városi Stadion szabadidősport-központjában, illetve a Continental Arénában.

Lengyel Nóra

Sorban álltak a vizsgálatokra

Fotó: Bozsó Katalin

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében szerveztek ingyenes programot Nyíregyházán, s a szűrés nagyon sok városlakót vonzott mind a két helyszínen.  

Ingyenes kardiológiai szűrést szerveztek Nyíregyházán
Ingyenes kardiológiai szűrést szerveztek Nyíregyházán
Fotó: Bozsó Katalin                  

A szabadidősport-központban már nyitáskor is nagy volt az érdeklődés, sorban álltak a regisztrációs lapért a szűrésre érkezők. Elsősorban a 45 felettiek az érintett korosztály, de fiatalabbak is eljöttek, hiszen aki tisztában van a koleszterin-szintjével, szükség esetén időben elkezdheti a számára megfelelő kezelést. Tavaly indította el a Novartis a Szívügyünk az egészség felvilágosító és koleszterinszűrő programot. Ezzel a Szív Világszövetség kezdeményezéséhez csatlakoztak, amely 2000 óta szeptember utolsó vasárnapját, a Szív Világnapját annak szenteli, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Az elmúlt évben a résztvevők közel 40 százalékáról derült ki, hogy állapotuk további vizsgálatokat indokolhat, illetve a súlyosabb megbetegedést megelőző kezelésre is szükség lehet. Ugyanis a tesztelt több mint ezer jelentkező közel kétötödénél találtak magas koleszterin-értékeket: ők ezzel lehetőséget kaptak arra, hogy tudatosan dolgozzanak a kardiológiai kockázataik csökkentésén. 

Szűrésre fel!

A gyógyszeripari vállalat és a nyíregyházi önkormányzat két helyszínen is megszervezte a szűrőprogramot a vármegyeszékhelyen. A délelőtti szűréseken inkább a nyugdíjas korosztály vett részt, a délutáni lehetőséget az aktív dolgozók is kihasználták. Kedd délelőtt a nyíregyházi közterület-felügyelet munkatársai közül hárman érkeztek a szűrésre. Somogyi Zoltán elmondta, e-mailt kaptak a lehetőségről, és engedélyezték nekik, hogy munkaidőben elmenjenek a szűrésre. – Fontosnak tartom, hogy rendszeresen ellenőriztessük az egészségi állapotunkat. Rendszeresen veszek részt véradáson is, éppen az idén voltam harmincadik alkalommal. Most az ujjbegyes vérvétellel néztek vércukor- és koleszterin-szintet. Attól, akinek magasabb az érték a megengedettnél, vénásan is vesznek vért, aminek az eredménye pár nap múlva lesz meg – részletezte a közterület-felügyelet munkatársa, és hozzátette: a kollégájával benne vannak egy uniós pályázathoz kapcsolódó önkormányzati programban is, aminek a keretében 45 év felettiek vehetnek részt rendszeresen részletes vérvizsgálaton. 

Folyamatosan érkeztek a jelentkezők, akiknek a regisztrációs pontnál felvették a személyes adatait. Az ujjbegyes koleszterinszint-mérés után, ha magasabb az érték a megengedettnél, vérnyomásmérés következett, majd a vénás vérvétel, ami komplett Lipid panelt tartalmaz: ez magában foglalja az összkoleszterin, a HDL koleszterin (ezt gyakran nevezik jó koleszterinnek), az LDL-koleszterin (ezt gyakran nevezik rossz koleszterinnek), és a trigliceridek meghatározását. Ha a vérvételes leletek pozitív eredményt mutatnak, értesítik a betegeket, akik ez alapján kardiológiai szaktanácsadáson vehetnek részt egy megadott időpontban Nyíregyházán. 

Egészségesen idős korban

Szemán Leila a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központtól segített az időseknek eljutni a programra: hatan érkeztek a szűrővizsgálatra. – Nagyon örülünk, hogy a szépkorúak fontosnak tartják az egészségi állapotuk folyamatos ellenőrzését. Amikor megtudták, hogy van egy ilyen lehetőség, szóltak, hogy szeretnének eljönni, az pedig természetes volt, hogy elkísérjük őket – mondta Szemán Leila, és örömmel nyugtázta: úgy tűnik, hogy mindenkinek minden értéke rendben van, senkinek nem kell további vérvételre menni. 

Hársfalvi Bélánénak magas volt a vérnyomása, három hete kapott új gyógyszert. – Azért is jöttem el, hogy megnézzék, hogy a vércukor- és koleszterinszintem rendben van-e, sajnos a vérnyomásom még mindig nem jó, de kell még egy-két hónap, amíg az új gyógyszer megteszi a hatását. Májusban voltam vérvételen, akkor 9,9 volt a koleszterinem, most már csak 6,8, ami még mindig magas, de már nem olyan sokkal. Egyre jobban odafigyelek az étkezésre, az egészséges életmódra, hogy ne kelljen sok gyógyszert szednem a vérnyomáscsökkentő mellett – mondta Hársfalvi Béláné, akitől éppen előtte vettek vénás vért, és még a széken ülve szorította a tű helyére a gézdarabot. 

Szűrés Nyíregyházán

Bár tavaly 4 százalékkal csökkent a keringési rendszer megbetegedéseivel összefüggő halálozás, ezek a betegségek még mindig megközelítőleg annyi áldozatot szednek évente, mint az összes többi együttvéve – annak ellenére, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része egyszerű módszerekkel is megelőzhető lenne. – A hazai helyzet javulásához nem elegendő az, hogy rendelkezésre állnak a legmodernebb terápiák, a megelőzést az egészségtudatos életvitel mellett leginkább a rendszeres szűrővizsgálatok segítik – vallja Maria Tilman, a Novartis Hungária Kft. kardiovaszkuláris terápiás területének vezetője. – A szűrések már akkor jelezhetik a megbetegedés növekvő kockázatát, amikor még semmilyen érzékelhető testi tünete nincs a közeledő bajnak. Ezért is folytatjuk idén ismét három önkormányzattal: Szegeddel, Nyíregyházával és Újbudával együttműködve a lakossági szűrőprogramunkat – mondta Maria Tilman, és megjegyezte: noha a koleszterinszint ellenőrzésére elegendő lehet egy egyszerű, csupán 3 perces vizsgálat is, túl kevesen veszik igénybe az egészségügyi rendszer kínálta kontrollt. 

Akik szeretnének élni Nyíregyházán ezzel a lehetőséggel, október 29-én, kedden 9–12 óra között a Városi Stadion szabadidősport-központjában megtehetik. 

A legfontosabb rizikójelző a vér LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintje. 

A magas érték:

  • zsíros lerakódásokhoz vezet az erek falán
  • ezek az úgynevezett plakkok folyamatosan szűkítik a vér útját
  • emellett a lerakódások elősegítik a vérrögök kialakulását is
  • a vérrögök a szívbe, agyba, tüdőbe eljutva végzetes érelzáródást - infarktust, sztrókot, embóliát - okozhatnak



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában