Idősek Világnapja

22 órája

Meg kell őrizni a szépkorúak lendületét

Egy felejthetetlen napot tölthettek el a szépkorúak a Sóstói Múzeumfaluban.

Miklós István

Divatbemutató is várta az ünnepség résztvevőit

Fotó: Sipeki Péter

– Nekem is 80 év körüli szüleim vannak, így jól tudom, mennyire fontos feladata a fiatalabb generációnak törődni az idősekkel – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere kedden, a vármegyeszékhely önkormányzata által rendezett idősek világnapi ünnepségen. A gyönyörű őszi időben szépkorúak százai látogattak ki a rendezvénynek otthont adó Sóstói Múzeumfaluba, ahol a skanzen állandó látnivalói mellett számos érdekes program várta őket.

 

Színes programokon vehettek részt a szépkorúak az Idősek Világnapján
A szépkorúakat köszöntötték a Sóstói Múzeumfaluban Fotó: Sipeki Péter

Dr. Ulrich Attila arra is rámutatott, a múzeumfalu számos meglepetéssel készült az időseknek.

– Nagyon fontos, hogy egy átdolgozott élet után, az unokázás és dédunokázás mellett a közösségben is jól érezzék magukat az idősek. Éppen ezért az Idősügyi Tanáccsal egyetértésben a Sóstói Múzeumfaluban tartjuk ezt az ünnepséget az Idősek Világnapja alkalmából, és úgy vélem, minden adott ahhoz, hogy feledhetetlen élményekkel gazdagodjanak a szépkorúak – hangsúlyozta az alpolgármester.


 

Szépkorúak a természet szívében

A hagyományok, a kultúra, vagy éppen az egészség – többek között e fogalmak álltak a programok fókuszában, de az is egy remek napot tölthetett el Sóstón, aki csak egy üdítő sétát szeretett volna tenni a mintegy 9,5 hektáros területen, a természet szívében.

– Őrizzétek meg az érdeklődéseteket, a lendületeteket idős korban is! – ezt már Telepóczkyné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára mondta el a jelenlévőknek. Köszöntőjében arra hívta fel a figyelmét, hogy az idősek közül sokan érzik magukat kevésbé értékesnek, ám ez korántsem igaz.

– Ha van bennünk érdeklődés és derű, akkor sokkal szebben telnek a napok. Mi azon dolgozunk, hogy ezt a derűt hozzuk el a szépkorúaknak, és ez a mai nap is erről szól. Nagyon sok és változatos programmal készültünk, melyek közül mindenki bátran szemezgethet. A kultúra és a hagyományok ápolása mellett az egészség is a középpontba kerül, hiszen azt szeretnénk, ha minél tovább megőriznék frissességüket az idősek – tette hozzá az Idősügyi Tanács titkára.

– A Sóstói Múzeumfalu sem létezhetne az idősek nélkül, hiszen a néprajzosoknak nagyon fontos adatközlői e generáció képviselői – mondta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. Az intézményvezető szerint az Idősek Világnapján megrendezett ünnepség egy remek alkalom a generációk találkozására is, és mindig szívesen fogadják a szépkorúak anekdotáit, melyek révén kézzelfoghatóbbá válik a történelem.


 

Kultúra és számos újdonság

– Az ilyen eseményeken mindig sokat kapunk, ám még többet szeretnénk adni. Éppen ezért úgy állítottuk össze a rendezvény kiállításait, előadásait, hogy figyelembe vettük az elmúlt évek építő jellegű kritikáit is, és sok-sok színpadi programmal készültünk a résztvevőknek. Ezek az értékes elemek kiválóan illeszkednek a múzeumfalu profiljába, megelevenedik a népzene, a néptánc világa, sőt egy népi elemekkel tűzdelt divatbemutató is várja az érdeklődőket. Persze az is fontos, hogy akinek az ideje és egészsége engedi, tegyen egy jóízű sétát ezen a hatalmas területen, hiszen újabb és újabb kiállításokat ismerhet meg a skanzenben. Minden évben újítunk egy kicsit, az idén többek között egy cukorkás tárlat is várja az időseket, ami felidézi a máriapócsi búcsúk vásárainak magával ragadó világát – hangsúlyozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában