Bűncselekmény

6 órája

Rossz poén más autójával kocsikázni

A tulajdonos engedélye nélküli jármű elvitele és használata mindig felelősségre vonást von maga után.

Szon.hu

Foghatják a fejüket!

Fotó: Shutterstock

A tulajdonos engedélye nélküli jármű elvitele és használata mindig felelősségre vonást von maga után – több példát is hozott erre dr. Márton Anett, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője. 
Egy vezetői engedéllyel még nem rendelkező 19 éves férfi elvitte el a náluk vendégségben tartózkodó ismerősük autóját annak engedélye nélkül, hogy gyakoroljon. Ugyan csak rövid ideig kocsikázott, a rendőrség igazoltatta és elfogta. Mivel jogosítványa sincs, így vele szemben szabálysértési eljárás is indult, a jármű önkényes elvétele miatt azonban, figyelemmel büntetlen előéletére és megbánó magatartására, az ügyészség 1 évre felfüggesztette az eljárást. Ha a fiatalember ezen idő alatt újabb bűncselekményt nem követ el, az eljárást az ügyész megszünteti. 

Több férfi, egy eset

A másik ügyben a vádlott egy építőipari cég alkalmazásában állt, a cég autóját nem vezethette. A férfi összeveszett a barátnőjével, és mindenképp találkozni akart vele, hogy kibéküljenek, ezért az autót elvitte a munkaterületről, ám balesetet szenvedett és az autóban közel két millió forintos kárt okozott. A vádlott a kárt megtérítette, de mivel korábban már volt büntetve, jármű önkényes elvétele miatt vele szemben az ügyészség közérdekű munka kiszabását indítványozza. 
És a harmadik történet: a Mátészalka környékén élő vádlottnak elvittek egy autót, hogy javítsa meg, de ő megyénk több települését érintve az ismerőseihez ment. A barátaival együtt kocsikáztak, de a vádlott árokba hajtott, s az autót otthagyták. Másnap visszament a járműért egy ismerősével, azonban újból balesetet szenvedtek, s az autóban jelentős kár keletkezett.  Mivel a vádlott felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt áll, jármű önkényes elvétele miatt vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés az ügyészség indítványa – tette hozzá a helyettes szóvivő. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában