Turizmus, utazás

3 órája

Őszi utak – egyre többen pihennek az őszi hónapokban

Ma már kitolódik a nyaralás a naptárban. Őszi utak – sokan szeptemberre, októberre időzítik tengerparti nyaralást.

Kanalas Ottilia

Az idei forró nyár után nem meglepő, hogy sokan az őszi hónapokban utaznak, pihennek

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az ősz egyre fontosabbá válik a turizmusban, globális trend, hogy egyre többen választják pihenésre a főszezonon kívüli időszakokat. Minden idők legmelegebb nyara után nem meglepő, hogy az őszi utak, az őszi hónapok is jól futnak a turizmusban. Az OTP Travel legfrissebb felmérése szerint: a magyarok több mint 40 százaléka szeptemberre, októberre időzíti szabadságát. Leginkább azok utaznak el ősszel, akik munkájuk vagy élethelyzetük miatt bármikor megengedhetik maguknak a kiruccanást, és nem kell alkalmazkodniuk az iskolai szünetekhez sem. Így szeptemberben, októberben inkább a kisgyermekes családok, az egyedülállók, illetve az idősebb korosztály pakolja be a bőröndöt. 

őszi utak, utazás, foglalás, pihenés, turizmus
Őszi utak: a magyarok több mint 40 százaléka utazik el valahová ősszel is
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Őszi utak olcsóbb árakon?

Ne feledjük azt sem, hogy nagyon sok kedvelt úti cél ilyenkor még a nyarat idézi, a hőmérsékleti viszonyok miatt a tenger fürödhető, délebbre a kellemes napfényes idő még sokáig megmarad. S legyen szó kedvezményes repülőjegyről, szállodai csomagról vagy belépőjegyekről az utószezon mindig olcsóbb a főszezonnál. Hogy mennyivel? Erre ma már nincsenek kőbevésett szabályok. 

– Valamivel olcsóbbak az őszi utak, de talán már nem is annyival, mint korábban, hiszen megváltoztak az utazási szokások, kitolódik az utazási kedv, és egyes desztinációkba éppen a nagy forróság miatt, célzottan az utószezonra foglalnak. Elég, ha azt vesszük alapul, hogy az idén nyáron 46-48 Celsius fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála Cipruson, Görögországban, Szicíliában – hogy csak néhány kedvelt, európai üdülőhelyet említsek –, és senki nem akart a tikkasztó hőségben utazni. Így az idei foglalásokból bőven jutott szeptemberre, októberre, sőt, most már az őszi szünetre készülődnek a családok – tudtuk meg Petőné Szabolcsi Hajnalkától, a Gáll Travel utazásszervezőjétől. A nyári időszakhoz annyit hozzáfűzött még: a foglalások száma a tavalyit túlszárnyalta, az európai repülős utakon túl Törökország vitte a prímet, az arab térség szintén nagyot ment, innen az őszi kínálatban Omán igazi különlegességnek számít, Srí Lanka a másik újdonság. A változatosság jellemezte a szezont, ami természetesen ősszel sem tűnik el. 

őszi utak, utazás, foglalás, pihenés, turizmus
Petőné Szabolcsi Hajnalka utazásszervező 
Fotó: KM / Pusztai Sándor

– Az őszi szezonra is rengeteg ajánlatunk van: Ciprus, a török riviéra, Spanyolország, Egyiptom, Tunézia mind-mind utazhatóak. Ezekben a térségekbe ilyenkor is kellemes az időjárás. A Kanári-szigetek minden évszakban hódít, az örök tavasz szigete, általában akkor foglalják, amikor a legjobb áron érhető el. Akik pedig már az őszi szünetre hangolódnak, sokkal bátrabban terveznek, mint korábban, ugyanis az iskolai szünetek hosszabbak lettek a hétvégékkel, s így a 3-4 napos városnéző túrák mellett az egyhetes turnusok is pörögnek – tett hozzá az utazásszervező. 

őszi utak, utazás, foglalás, pihenés, turizmus
Az ősz idehaza és a környező szomszédainknál is sokszínű, lehet a természettel együtt töltődni
Fotó: Illusztráció: Shutterstock


Arra kérdésre, hogy mi szól még az őszi utak mellett az válaszolta: a nyugalom. Kevésbé zsúfoltak a szálláshelyek, kevesebb a vendég, sorban állás nélkül csekkolhatunk be a szállodákba, s a programokon, a látnivalókon sem kell egymás sarkát taposni. Azon viszont nem kell meglepődni, hogy az őszi szünet sok helyen kiemelt időszaknak számít, így nem biztos, hogy mindenhová olcsóbban foglalunk, mint a főszezonban,  körül kell nézni a piacon, mely ajánlatok számítanak pénztárcakímélőnek. 

Őszi erdőfürdő

S ha egyetértünk azzal, hogy minden évszaknak megvan a maga szépsége, az ősz idehaza és a környező szomszédainknál is sokszínű, a természettel együtt lehet töltődni, magunkba szívni a csendet, a nyugalmat, s élvezni, hogy mi, emberek magunk is a természet részei vagyunk. 

 

Globális jelenség 

– Visszatérve az őszi utakhoz, globális jelenség, hogy amikor elviselhetetlenül meleg a nyár vagy netán valamilyen természeti katasztrófa (erdőtűz, árvíz) sújt egy-egy kedvelt üdülőterületet, ott átmenetileg visszaesik az idegenforgalom. Az irodáknál kötött foglalásokból is látszik, hogy ilyenkor az északi úti célokat kapják fel, megugrik az érdeklődés pl. Svédország, Skócia vagy akár Lengyelország iránt. A nyíregyházi utasok kifejezetten szeretik a lengyel városokat. Hozzá kell tenni, hogy a forró nyarak, a klíma felmelegedése összességében nem rontja egy-egy ország vagy térség pozícióját a turisztikai térképen, tehát európai viszonylatban pl. Olaszország, Spanyolország vagy a görög szigetek ennek ellenére is a kedvelt úti célok között a dobogós helyen állnak – tette hozzá Petőné Szabolcsi Hajnalka. 

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában