Nemzetiség

3 órája

Őrzik a hagyományokat, segítik az integrációt

Az országban másodikként Szabolcs-Szatmár-Beregben alakult meg az ukrán nemzetiségi területi önkormányzat.

Szon.hu

A vármegyei területi ukrán nemzetiségi önkormányzat közgyűlésének tagjai

Fotó: Pusztai Sándor

A magyar és az ukrán himnusz eléneklésével kezdődött kedden a vármegyeháza Alpár Ignác termében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat közgyűlésének alakuló ülése.

Esküt tettek a közgyűlés tagjai
Fotó: Pusztai Sándor

A választási eredmények ismertetéséből kiderült, hogy a június 9-ei nemzetiségi önkormányzati választáson vármegyénkben két szervezet, a Nova Hvylja  Magyarországi Ukrán Fiatalok és Családok Egyesület 5 – Babik László, Geckó Szilvia, Luncsenko Kornélia, Mészáros Leszja, Vas-Fürjész Krisztina –, míg a Barátság Ukrán-Magyar Nemzetiségi Egyesület két tagja – Szidor Zsuzsanna, Szuperák Brigitta – került be a testületbe, akik június 20-án vették át megbízólevelüket. Az eseményen jelen volt Mushka Vladyslav konzul, Ukrajna Nyíregyházi Konzulátusának megbízott vezetője, s mint fogalmazott: nagyon fontos az önkormányzat megalakulása, mert Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye között különleges kapcsolat van, amit a most megalakuló önkormányzat tovább fog erősíteni és ápolni. A képviselők munkájához sok sikert kívánt, akárcsak Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke.

Baracsi Endre és Mushka Vladyslav z alakuló ülésen
Fotó:                                     

Ezt követően magyar és ukrán nyelven elmondott esküvel fogadták a törvények betartását, az ukrán nemzeti érdekek képviseletét, az anyanyelv, a kultúra, a hagyományok megőrzését és fejlesztését. Ezt követően a hét tag javaslatot tett a közgyűlés társadalmi megbízatású elnökének személyére, majd egyhangúlag megválasztották Babik Lászlót, a nyíregyházi ukrán konzulátus korábbi vezetőjét, akinek előterjesztésére a közgyűlés alelnöke lett Mészáros Leszja, de mint az ülésen elhangzott, minden bizonnyal a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) elfogadása után két alelnöke lesz a testületnek.

Határozott, felkészült testület

Babik László az elnöki esküjét és a ülés lezárását követően lapunknak elmondta, büszke a testület tagjaira, akik rátermettek, nagyon határozottak – nevetve tette hozzá, valamennyien nők –, jól képzettek, van köztük például pedagógus, karitatív szervezetben dolgozó is, így valóban széles rálátásuk van számos területre, ismereteikkel, tudásukkal méltó módon képviselik majd a nemzetiségi érdekeket, erősítik a magyar és ukrán kapcsolatokat, s jó együttműködésre törekszenek a vármegyei önkormányzati hivatallal is.

Babik László lett az elnök, balra az alelnök, Mészáros Leszja
Fotó: Pusztai Sándor

– Szabolcs-Szatmár-Beregben vannak a második legnagyobb számban azok a magyar állampolgárok, akik ukrán nemzetiségűnek vallják magukat, ezért nagyon fontos és öröm, hogy területi szervezetet tudtunk létrehozni. Fő célunk, hogy az ukrán kultúrát, hagyományokat ápoljuk, megmarad a Korányi Frigyes utcai görögkatolikus templomban az ukrán nyelvű misék, kiemelkedő, hogy ukrán nyelvű iskola működik Nyíregyházán – sorolta az eredmények az új elnök. Babik László természetesen szólt arról is, hogy ahogy az orosz-ukrán háború kitörése óta, továbbra is minden támogatást megadnak a menekülteknek, segítik őket az integrációban, hogy itt, a magyar közösségben is otthon érezhessék magukat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában