Közlekedésbiztonság

6 órája

Mobil a fülön, tablet a kormányon

Öveket becsatolni, telefont ki a kézből! A Roadpol akció vasárnapig tart, a megye teljes területén ellenőriznek a rendőrök.

Szon.hu

Fotó: KM

Mindig rossz döntés bekötött biztonsági öv nélkül járművet vezetni, de hatványozottan igaz volt ez szerda délelőtt Nyíregyházán, a Semmelweis utcán ahol a rendőrök egymás után állították meg a renitenseket. Alig 20 perc alatt hatan kaptak borsos csekket, sőt volt, aki egyszerre kettőt, mert ráadásul még mobiltelefonon beszélgetett is. S ha már bírság, jó tudni, hogy aki lakott területen belül nem kapcsolja be a biztonsági övet, az 20 ezer forint bírságra és 3 büntetőpontra, mobilozásért pedig 26 ezer forintos bírságra és ugyancsak 3 büntetőpontos szankcióra számíthat.

Fotó: KM

 

Videohívás vezetés közben

– Egész héten tart a Roadpol, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának fokozott ellenőrzése, melyhez hazánk és a vármegyei rendőr-főkapitányság is csatlakozott. Az október 13-áig tartó Focus on the road akció célja, hogy kiszűrjük azokat, akik vezetés közben mobilt, vagy egyéb elektronikai eszköz, például tabletet használnak, valamint minden olyan magatartást, amely vezetés közben a figyelem elvonásával a személy- és vagyonbiztonságot veszélyezteti. Ha nem tudunk az útra, a jármű biztonságos vezetésre, a forgalomra koncentrálni, az nemcsak szabálysértő, de kimondottan balesetveszélyes is. Kollégáim nem egy esetben találkoztak már olyan személlyel, aki nemhogy telefonált, hanem vezetés közben videohívást folytatott – tudtuk meg a helyszínen dr. Vajtó Leventétől. 

A vármegyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője fokozott ellenőrzések fontosságáról szólva visszautalt arra a Roadpol akcióra, amikor a biztonsági eszközök használata volt a középpontban, s azon a héten nem történt olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset, ahol nem volt bekötve a jármű vezetője vagy utasa. 

Fotó: KM

Sok a szabálysértő

Bár minden akciónak megvan a kiemelt célja, természetesen a rendőrök egyetlen szabálysértés felett sem hunynak szemet. Fokozottan figyelték most is a passzív biztonsági eszközök,  a biztonsági öv, a biztonsági gyermekülés, valamint motorosoknál a bukósisak használatát. 

– Az nem megoldás, hogy valaki a bukósisakot a fejére teszi, de nem csatolja be, ahogy az sem, ha a biztonsági övet nem köti be, csak a háta mögött csatolja be – hozott példákat dr. Vajtó Levente, aki  kitért arra is, hogy az előző akció során egyetlen hét alatt 1300-1400 jogsértőt szűrtek ki a vármegye útjain. Vasárnapig a vármegye teljes területén számíthatnak az autósok ellenőrzésre, s nem árt tudatosítani,  ha valaki nem használja helyesen a biztonsági övet és járművet vezet, az nem csak bírságra számíthat, hanem büntetőpontokra is, s amikor ebből összegyűjti a 18-at, elveszíti a jogosítványát. Volt már arra példa, hogy az autós kétségbeesetten csapkodta a saját fejét, amikor kiderült, elérte a maximumot, ezért hosszú hónapokig nem ülhet újra a volánhoz.

Fotó: KM

A kiemelt akciókon túl a járművezetők számoljanak arra, hogy a vármegye teljes területén bárhol és bármikor ellenőrizhetnek a rendőrök, hogy a gyorshajtókat, a szabálysértőket kiszűrjék, a közlekedést ezzel is biztonságosabbá tegyék.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában