Várostörténet

7 órája

Kalandozások Demecser elmúlt évszázadaiban

A harmadik helytörténeti konferencián szó volt a régészeti leletekről, a rétközi gazdálkodásról, a zsidó lakosság életéről és tragédiájáról.

Szon.hu

A vendégeket Vitális Zsombor, az egyesület elnöke is köszöntötte

Fotó: KM

A harmadik helytörténeti konferenciát rendezte meg a Demecser Öröksége Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Honismereti Egyesület szombaton a demecseri Erkel Ferenc Művelődési Házban. A vendégeket Lucza János helytörténész és dr. Szoboszlay György történész, a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófiai Intézetének főiskolai docense köszöntötte, majd az érdeklődők négy előadást hallgathattak meg. A helytörténeti konferencia moderátora Vitális Zsombor, a Demecser Öröksége Egyesület elnöke, a rendezvény főszervezője volt, aki felvázolta a civil szervezet elmúlt évi munkáját, és szólt a novemberi tervekről is.

Mesél a múlt

A négy előadás a település több évszázados történelmét ölelte fel. A demecseri zsidóság életét és tragikus sorsát Nagy Enikő történelem-tanárnő mutatta be, Garas Norbert levéltáros pedig azokat az időket idézte fel, amikor a Rétközben található Demecsert belvizek és árvizek fenyegették. Dr. Bene János történész, a Jósa András Múzeum címzetes igazgatója a XVIII. század végi demecseri gazdálkodásról szólt, majd Jakab Attila régész, főmuzeológus a város földjének régészeti emlékeit összegezte. Zárszóként dr. Sallai József történész, nyugalmazott főiskolai docens foglalta össze a konferencián elhangzott adatokat, tényeket, információkat, s megköszönte a színvonalas és érdekes előadásokat a szakembereknek.

A helytörténeti konferenciáról részletesebben is beszámolunk majd portálunkon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában