Holokauszt

10 órája

Holokauszt: maketteken a fájó múlt

Holokauszt: ne ismétlődhessen meg! Holokauszt: a terepasztal felidézi a tragédiát.

M. Magyar László

Holokauszt: befutott a szerelvény a deportált emberekkel

Fotó: M. Magyar László

Holokauszt 80 Emlékév alkalmából kedden Nyíregyházán nyílt egy kiállítás. Bár csak egy makettről van szó, a láttán mégis beleborzong az ember: marhavagonokból álló szerelvények, barakkok, géppisztolyos német katonák, drótkerítések, megalázott, jogfosztott emberek. Akár egy játék is lehetne a terepasztal, de sajnos nem az: az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor–halálgyár mindennapjait idézi fel 1944-ből. A történelem egyik legszomorúbb fejezetével ismerkedhettek meg a makett segítségével a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium diákjai kedden a Holokauszt 80 Emlékév keretében, ugyanis az Experience History utazó makettkiállítása Nyíregyházára érkezett.

holokauszt, koncentrációs tábor, makett, zsidó
Holokauszt: a tábor makettje és tájékoztató roll-upok fogadják a látogatókat
Fotó: M. Magyar László


Holokauszt: megismerni jobban a múltat

A kiállítás célja, hogy a fiatalok a makettek segítségével jobban megismerjék a holokausztot, a helyi zsidó közösségek sorsát, s hogy minél több ismeretet szerezzenek a vészkorszakról. Tizennyolc városban mutatják majd be a kiállítást, Nyíregyháza az első állomás. Az érdeklődő iskolák, az érdeklődő osztályok október 14-ig tekinthetik meg a két makettet, illetve hallgathatják meg a hozzájuk fűződő előadásokat a Bethlen-gimnáziumban az ottani diákok idegenvezetésével. A kiállítás vendégeit Gáll Ottó, az oktatási intézmény igazgatója köszöntötte, majd többek között a következőket mondta.

– Ez nem az első rendezvényünk, amit a holokauszttal kapcsolatban az iskolánkban tartunk. Mindig nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy a diákjaink ne csak oktatást, képzést, hanem nagyon színvonalas nevelésben is részesüljenek. A holokauszt-rendezvényekkel azt akartuk kifejezni, hogy ez a nagyon szomorú és tragikus történelmi esemény az emberi civilizációnak hatalmas tragédiája volt. Egy olyan esemény, amikor emberek millióit gyilkolták meg ártatlanul, csupán a származásuk miatt. A diákoknak nemcsak a történéseket, hanem annak tanulságait is szeretnénk bemutatni. Szeretnénk rávilágítani arra, nem törvényszerű, hogy ilyen események megtörténjenek, ezek elkerülhetőek.

holokauszt, koncentrációs tábor, makett, zsidó
Holokauszt: a makettről sajnos nem hiányozhatott a kreamatórium sem
Fotó: M. Magyar László


 

Részt vett a rendezvényen dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is. Beszédét egy római idézettel kezdte: Homo homines lupus, vagyis ember embernek farkas.

– Történelmi tanulmányaim során mindig elcsodálkoztam azon, milyen beteg elme volt az az ember, aki képes volt egy ilyen hatalmas barakktábort megépíteni, s azon igyekezni, hogy minél több embert kitöröljön nyom nélkül a történelemből. Ha valaki képes ilyet építeni azért, hogy önszántából gyilkoljon, az erkölcsileg és saját emberségében is megkérdőjelezhető. Azt gondolom, hogy a mai fiataloknak, akik jólétben és szabad világban nőnek fel, ismerniük kell azt az objektív valóságot, ami nyolcvan évvel ezelőtt megtörtént Magyarországon és Európában. Ezen nem kell szépíteni, nem is kell eltúlozni, az objektivitás, a történelmi tények ismerete a mérvadó. A fiataloknak fontos tudniuk, hogy mi történt meg, s mi az, aminek többet nem szabad megtörténnie – jelentette ki Nyíregyháza alpolgármestere.

Elmondta gondolatait prof. dr. Hunyadi László, Izrael Állam tiszteletbeli konzulja is, aki főleg az utóbbi egy év történelmét emelte ki. Mint ismert, 2023. október 7-én támadás érte Izraelt. Ezt az eseményt és a holokausztot állította párhuzamba a tiszteletbeli konzul: a zsidó embereknek újabb és újabb megpróbáltatásokat kell átélniük.


 

holokauszt, koncentrációs tábor, makett, zsidó
Holokauszt: Gulyás Csaba történelemtanár a rendezvényvégén tárlatvezetést tartott
Fotó: M. Magyar László


 

Gulyás Csaba, az oktatási intézmény történelemtanára arról szólt, mi minden történt az elmúlt húsz év alatt az oktatási intézményben a témához kapcsolódó nevelés területén. Hangsúlyozta, hogy kiemelten foglalkoznak a zsidó-keresztény kultúrával, az ismeretek átadásával, hogy az az esemény, aminek a makettjét láthatják a jelenlévők, többet ne forduljon elő. Az iskola különböző projekteket rendezett, illetve különböző eseményeken részt vett. Szerveztek többek között kiállításokat, tanulmányi versenyeket a holokauszttal kapcsolatosan. A teljesség igénye nélkül említünk néhány ilyen jellegű programot: holokausztvagon tárlatvezetése, részvétel az élet menetén, Wallenberg nyomában verseny.

A kiállítás projektvezetője, Róna Gábor ismertette a kiállítás célját, majd Markovics Zsolt miskolci főrabbi a családja sorsán mutatta be a holokauszt kegyetlenségét.

A város és a térség érdeklődő iskolái és osztályai a következő címen, illetve telefonszámon jelentkezhetnek be, ha meg szeretnék tekinteni a maketteket, illetve rendhagyó történelemórát szeretnének tartani: [email protected], 06-42/406-079. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában