Nyíregyháza, Jereván

2024.09.13. 11:30

Tovább erősödő magyar-örmény szálak

Szijjártó Péter: Magyarország hozzájárulhat a dél-kaukázusi béketeremtéshez.

Szon.hu

Dr. Vinnai Győző is részt vett a tárgyalásokon

Dr. Vinnai Győző nyíregyházi országgyűlési képviselő egyúttal a magyar-örmény parlamenti tagozat alelnöke, ebben a pozíciójában kísérte el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Jerevánba. A Hrazdan folyó mellett fekvő főváros a világ egyik legrégebb óta lakott települése. Örményország egy fennsíkon fekszik az Ararát-hegy szomszédságában, ahol a zsidó-keresztény hagyomány szerint Noé bárkája földet ért, a vízözön levonulása után. A világon először itt lett államvallás a kereszténység 301-ben.

Noé hegye

Dr. Vinnai Győző a jereváni hazatérése után közölte: Magyarország közvetítőként hozzájárulhat a dél-kaukázusi béketeremtéshez, ugyanis olyan helyzetben van, hogy Azerbajdzsánnal és Örményországgal is tud tárgyalni a kölcsönös tisztelet alapján. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jereváni Párbeszéd elnevezésű fórum panelbeszélgetésén kiemelte: a magyar kormány olyan helyzetben van, hogy az azeri és az örmény féllel is képes tárgyalni a kölcsönös tisztelet alapján. Magyarország és Örményország között két éve állt helyre a diplomáciai kapcsolat, azóta pedig olyan lendületbe jöttek, hogy megdőlt a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja, közvetlen légi összeköttetés jött létre az idén Jereván és Budapest között, illetve összesen mintegy ezer menekült gyerek vehet részt magyarországi táboroztatásban a következő években. 

Külügyminiszteri kézfogás: Szijjártó Péter és Ararat Mirzojan

Dr. Vinnai Győző elmondta, hogy rövidesen energetikai együttműködés indul a felek között, feláll a gazdasági vegyes bizottság a kapcsolat további fejlesztéséért, és a két ország újranyitja a nagykövetségét egymás fővárosában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jereváni Párbeszéd (Yerevan Dialogue 2024 Forum) elnevezésű fórum panelbeszélgetésén arról számolt be, hogy Közép-Európa és benne Magyarország rajtaveszített a világ hidegháború alatti blokkosodásán, illetve hazánk az ukrajnai háború szomszédságában annak minden negatív következményével súlyosan szembesül. Szavai szerint egyike a világ azon három országának, ahol mindhárom német prémium autómárka üzemmel rendelkezik, emellett pedig a tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó közül öt is a letelepedésről döntött, ráadásul éppen a német gyárak jelenléte miatt. 

Dr. Vinnai Győző is részt vett a tárgyalásokon

– A dél-kaukázusi régió geostratégiai jelentősége az elmúlt években fokozatosan felértékelődött – jelentette ki dr. Vinnai Győző. – Európa energiabiztonsága, valamint a kelet-nyugat irányú kereskedelmi forgalom biztosítása szempontjából kulcsszereplőkké váltak a térség országai. Magyarország időben felismerte ezt a helyzetet, ezt a lehetőséget, és szoros együttműködésre törekszik a térség államaival. Ezért is fontos, hogy a magyar-örmény szálak az eddiginél is erősebbek legyenek.

Szijjártó Péter stratégiai témákban egyeztetett örmény kollégájával, Ararat Mirzojannal: a gazdasági együttműködési megállapodásról, a Hungary Helps programban a humanitárius támogatásról, a Hegyi-Karabahból elmenekült 116 örmény gyerek táboroztatásáról, a jereváni magyar nagykövetség megnyitásáról, az örmény fővárosban tevékenykedő magyar vendégoktató szerepe, a Stipendium Hungaricum megállapodásban 30 hely biztosítása az örmény hallgatóknak.

– A jereváni látogatásunk tartalmas, a jövő szempontjából előremutató volt, és sikerült kellőképpen megalapozni több területen is a közös tevékenység további elmélyítését – jegyezte meg végezetül dr. Vinnai Győző, a magyar-örmény parlamenti tagozat alelnöke. 

Jereváni képeslap 

Fotók: dr. Vinnai Győző archívuma    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában