Oktatás

2024.09.12. 07:00

Nemzetközi „nyelvet” tanul, aki sportol

A kosarazás, a röplabdázás révén a nagyvilágban bárhol beilleszkedhetünk egy közösségbe.

M. Magyar László

Papp László az elismeréssel

Fotó: Belügyminisztérium

 Németh László-díjat vehetett át a közelmúltban a hosszú időn át odaadással végzett nevelő-oktató pedagógiai munkája elismeréséül Papp László, a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium testnevelő tanára. A számára több szempontból is különleges esztendő a 2024-es év: negyven évvel ezelőtt végzett a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, az idén magas állami kitüntetéssel ismerték el a negyvenéves pedagógiai munkásságát, mint kosárlabdázó sportoló negyven éve került fel a főiskola NB II.-es csapatával az NB I.-be, s a legidősebb fia is most negyvenéves, vagyis számára minden fontosabb esemény a bűvös negyvenes számhoz kötődik. 

Sportágat kellett váltania

A számmisztika kiértékelése után arról faggattuk, hogyan döntötte el, hogy a pedagógusi szakmát választja. 
– A családunkban senki sem volt pedagógus. Édesapám rendőrként dolgozott, az édesanyám pedig eladóként. Nagykállóban születtem, sőt, mondhatom, nem is nagykállói vagyok, hiszen az alsó tagozatot Kiskállóban jártam ki, és már ott olyan kiváló tanítóim voltak, mint Balla tanító néni, Csomós Jancsi bácsi, Gálné Editke néni. Felső tagozatosként már Nagykállóba jártam. Munkácsy Gyula bácsi volt az osztályfőnököm, aki egyben a testnevelő tanárom is volt, ráadásul egy fantasztikus sportembert ismertem meg a személyében, aki megszerettette velünk a sportot: atletizáltunk, kézilabdáztunk, fociztunk. 
– Az általános iskola elvégzése után a Korányi Frigyes Gimnázium következett, ahol szintén volt egy kiváló testnevelő tanárom, Scheiber József. Sportágat kellett váltanom, mert a Korányi-gimnáziumban a vezetésével a kosárlabda volt a fő sportág. Évek múltával a DVTK vezetőedzője lett. A sportágváltás miatt bizony elég későn kezdtem el kosárlabdázni, mert már 14 éves voltam, de sikerült behoznom a lemaradásomat. 

A nagy elődök szellemisége

– A gimnázium után a tanárképző főiskola következett. Akkoriban nem volt könnyű bekerülni a testnevelés szakra, hiszen több százan jelentkeztek. Azt még hadd jegyezzem meg, hogy Nagykállóban olyan kiváló középiskolai testnevelők alapozták meg a sportéletet, mint például Bálint Miska bácsi, aki később a tanárképző főiskola testnevelés tanszékének a vezetője volt, Tatos Pista bácsi később a Krúdy Gyula Gimnázium hírét öregbítette. 
– De említhetném a teljesség igénye nélkül Veres Gyula bácsit, aki később a Mezőgazdasági Főiskola női kosárlabdázásában alkotott maradandót, vagy Szalka Gézát, aki Nagykállóból a Vasvári Pál Gimnáziumba került, ahol az atlétika alapjait rakta le. Nagyon sokat tanultam tőlük, a pályafutásomban valamennyiük szellemiségét igyekeztem továbbvinni. 
Papp László 1984-ben szerezte meg a pedagógusi diplomát földrajz–testnevelés szakon, s az első munkahelye – ahol mindmáig dolgozik is – az egykori alma matere, a Korányi Frigyes Gimnázium lett. 
– Nagyon komoly kihívást jelentett a számomra, hogy az egykori iskolámba mentem vissza pályakezdő pedagógusként tanítani. Akkor én voltam a legfiatalabb a tantestületben, most pedig már „az utolsó mohikánok” egyike vagyok. 

A díj átvételének pillanata
Fotó: Belügyminisztérium

A leghíresebb tanítvány

– A nagy kihívást az jelentette, hogy azok a pedagógusok lettek a kollégáim, akik korábban engem tanítottak. Igen keményen és komolyan kellett dolgoznom, hogy az elismerésüket kivívjam. Képeznem is kellett magamat folyamatosan, igyekeztem sokoldalú szakmai tudást szerezni, az általános műveltségemet bővíteni, hogy úgymond bevegyenek a csapatba. Rengeteget tanultam tőlük is, de sok bátorítást is kaptam. Rengeteg beszélgetésben volt részem, rengeteg tapasztalatot szereztem. Az évek során látták, hogy milyen hatékony és eredményes munkát végzek, s befogadtak maguk közé – elevenítette fel a kezdeti éveket Papp László. 
– Földrajzot sajnos nem tanítottam, csak testnevelést. A legfontosabb pedagógiai célom az volt, hogy a diákokkal a sportolást megszerettessem, s a sport az életformájukká váljon. Igyekeztem arra nevelni őket, hogy a középiskolás évek alatt sajátítsanak el egy sportágat, mert úgy gondolom, egy sportág lényegében egy nyelv. Bárhova elkerülnek a nagyvilágba, a kosarazás, a focizás, a röplabdázás révén be tudnak illeszkedni egy közösségbe, amelynek a megbecsült tagjai lehetnek. A csapatsport közösséget épít, erősíti a csapatszellemet, fejleszti az együttműködési készséget. 
– Hadd említsem a leghíresebb tanítványomat, Sitku Ernőt, aki 149-szeres válogatott kosárlabdázó volt. A Korányi-gimnáziumban a kezem alá került, egy évig foglalkoztam vele. Láttam, hogy milyen tehetséges, ezért elvittem a tanárképző főiskolára Máté Jánoshoz, hogy magasabb szinten kosárlabdázhasson. A tehetség mellett az is Ernő javára szólt, hogy megvolt benne a sport iránti alázat. 

Újabb és újabb kihívások

Nagy idő a negyven év, változik a világ, változik a technika. A sport szeretetére nevelés könnyebben mehetett az 1980-as, 1990-es években, mint napjainkban, amikor a számítógépek miatt a fiatal szinte ki sem mozdul a négy fal közül – vetettük fel Papp Lászlónak. 
– A pályafutásomban mindig voltak újabb és újabb kihívások. Először akkor, amikor pályakezdő pedagógusként elkezdtem dolgozni, aztán következett egy újabb korszak, amikor bevezettük a két tannyelvű oktatást. A következő fontos állomás az volt, amikor beindítottuk a sportosztályt. Ezekhez a változásokhoz alkalmazkodnunk kellett, a lelkes és kitartó munkának köszönhetően kiváló eredmények születtek. A Covid időszaka nagyon megnehezítette a sportolást, a testnevelési órák megtartását. A vírusjárvány után nehéz feladat volt arra nevelni a diákokat, hogy ugyanolyan szorgalmasan sportoljanak, mint a járvány előtt. A pedagógus mellett fontos szerep jut a szülőknek is, mert nem mindegy, hogy a gyermek milyen hozzáállást lát a szüleitől, a szülők mennyire támogatják a sportfoglalkozásokat, az edzéseket. 

Pihenteti a kerékpározás

– A sport számomra a pihenést is jelenti, nagyon szeretek kerékpározni. Nézni is szeretem a sportot, minden sportág érdekel. Szerencsére Nyíregyházán van erre bőven lehetőség. Bízom abban, hogy magasabb osztályba lép majd a férfi kosárlabdacsapat, a Nyíregyháza Spartacus pedig még sok örömet fog nekünk szerezni az NB I.-ben – tette hozzá befejezésül Papp László. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában