LEGO

2024.09.08. 15:30

LEGO Játékváros: a játék ereje nem ismer határokat

A Nyíregyházi Egyetem campusán rendezte meg a LEGO Manufacturing Kft. a tanulással egybekötött játékos fesztivált.

Tarnavölgyi Gergely

Forrás: Fotó: Dodó Ferenc

Családok, kicsik és nagyok vethették bele magukat vasárnap az egész napos játékba, a tavalyi siker utáni az idén is sokan érkeztek a vármegyeszékhelyről és a vármegyehatáron túlról Nyíregyházára, a LEGO Játékváros rendezvényre.

A délelőtti sajtóbejárás alkalmával Chresten Bruun, a nyíregyházi LEGO gyár igazgatója kiemelte, munkatársaik révén ezer szállal kötődnek ehhez a városhoz és a régióhoz. 

– Hogy ez a közösség még erősebb legyen, létrehoztuk a LEGO Játékváros elnevezésű rendezvényt, hogy lehetőséget teremtsünk a találkozásra és a közös játékra. Sok kollégánk önkéntesként vesz részt a mai eseményen, hogy megmutassa, hogyan dolgozunk mi, mit gondolunk a játékról, és hogy személyesen tudjunk találkozni a LEGO rajongókkal és az érdeklődőkkel – mondta a gyárigazgató.

Chresten Bruun a LEGO Játékváros sajtóbejárásán elmondta, az eseményről már régóta álmodoztak, és tavaly, nyíregyházi jelenlétük tizenötödik évfordulóján végre lehetőségük nyílt arra, hogy egy egész napos játékos tanulásra, és szórakozásra invitálják az érdeklődőket. A nyíregyházi LEGO gyár igazgatója emlékeztetett, tavaly mintegy húszezer látogatót vonzott a játék ereje a Kossuth térre.

Játék és kreativitás

– Remélem, hogy akik ott voltak, jól érezték magukat azon a napon. Ez annyi energiát adott nekünk, hogy tudtuk, egy nap vissza kell térnünk a LEGO Játékváros rendezvénnyel, hogy újra belépjünk a határtalan játék és kreativitás világába. Cégünk küldetése nemcsak a jövő generációinak inspirálása és fejlesztése, hanem a játékon keresztüli tanulás globális erejének képviselete is – emelte ki a gyárigazgató a sajtóbejárás alkalmával.

Chresten Bruun elmondta, a Nyíregyházi Egyetemmel nagyszerű a kapcsolatuk, és a sokéves együttműködésüknek köszönhetően a felsőoktatási intézmény vállalta, hogy a campusán ad otthont a rendezvénynek.

– A szórakozás és az egész napos játéklehetőség mellett az egyetemmel közösen olyan programok széles skálájával is készültünk, melyeken anélkül, hogy észrevennétek, tanulhattok valami újat – szólt a rendezvény résztvevőihez a gyárigazgató, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a LEGO Manufacturing Kft. a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, és az idén elnyerték az év legvonzóbb munkáltatója címet.

Az idei LEGO Játékváros rendezvényen nem csak az önfeledt játék, hanem a játékon keresztüli tanulás fontossága, a természettudományos érdeklődés is kiemelt szerepet kapott, így esett a helyszínválasztás a Nyíregyházi Egyetem campusára, és ennek szellemében hívtak meg a szervezők számos területről előadókat, partnereket.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló és az utazó planetárium előadásokkal, több LEGO rajongói csoport robotprogramozással és egyéb foglalkozással készült, de volt rendhagyó fizika kísérlet, LEGO citera koncert, robot Sumo verseny több mint húsz csapattal, sőt, az egyetemi programok között még egy repülőgép-szimulátorba is ülhettek a látogatók. A kreatív alkotás terén pedig bárki építhetett egyedi mozaikot, megismerkedhettek a minifigura- és dioráma-építés és -fotózás trükkjeivel is. 

Az egyetem „B“ épületének Kodály termében egész nap érdekes előadások, prezentációk, az „A“ és „D“ épületben pedig (a teljesség igénye nélkül) planetárium, robotversenyek, kreatív workshopok is várták a látogatókat.

Kicsiknek és nagyoknak

– Az idei Játékváros nem csak az új helyszín miatt volt különleges, de amiatt is, hogy játékos módon mutattuk be kicsiknek és nagyoknak a tudományok és robotika világát. Nem titkolt célunk, hogy a programmal közelebb hozzuk a játékot a környéken élők számára, hiszen a játék segítségével felfedezhetjük a világot, ami eközben nem csak fejleszti a kreativitást, de közösséget is teremt – mondta a vasárnapi rendezvénnyel kapcsolatban Siket Lóránt, a gyár kommunikációs vezetője.

A kótaji Tamásovics Adrienn férjével, Attilával, illetve lányával, Mirával érkezett a rendezvényre. Mint azt lapunknak elárulta, tetszettek nekik a robotok és a holdjáró építés.

– Mirának egyébként is sok LEGO-ja van otthon, szeret velük játszani. Tavaly nyaraltunk, így a Kossuth téri rendezvényen nem vettünk részt. Jó ötlet volt a Játékvárost a Nyíregyházi Egyetemre hozni, ahová egyébként és is jártam. Remélem, a cég megtartja jó szokását, és 2025-ben is megtartja ezt a rendezvényt, mi ott leszünk – fogalmazott Tamásovics Adrienn.

Millióknak öröm

A nyíregyházi LEGO gyár mintegy 3200 embernek ad munkát és évente gyerekek millióinak okoz örömet az itt gyártott játékoknak köszönhetően. A LEGO utca 15. szám alatt található a világ öt LEGO gyárának egyike. A vármegyeszékhelyen a LEGO gyártás teljes folyamata megtalálható a fröccsöntéstől a dekoráción át a csomagolásig. Naponta sok millió építőelemet és nagyszámú készletet gyártanak Nyíregyházán, itt készülnek többek között a LEGO DUPLO, LEGO Classic és LEGO Friends játékok is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában